Als het van Milaan afhangt, draait de mannenmode komende winter om sneeuwpret en soldaten. Het militair fantasme van merken als Burberry krijgt een vervolg bij Moncler, dat in Milaan de Gamme Bleu-lijn van Thom Browne showt. In een immense fabriekshal staat een ellenlange rij veldbedden, waarop telkens een Alpenjager ligt te slapen, oogjes dicht en snaveltjes toe. De jongens dragen, onder hun grijze dekens, allemaal hetzelfde uniform: lang wollen ondergoed en muts, beide versierd met de Franse driekleur. Als de lichten uitgaan weerklinkt klaroengeschal, waarop de jongens collectief wakker worden (het is op dat moment 18u, van de toeschouwers wordt een zeker inlevingsvermogen verwacht) en zich hullen in de nieuwe wintercollectie van Moncler. Wat krijg je als een al bij al fout merk kruist met een alles welbeschouwd foute ontwerper? Juist.

Dirk Bikkembergs doet, wat de presentatie betreft, nog beter. Waarom zou je je tijd verliezen met gefantaseer als the real thing voor het grijpen ligt. Bikkembergs showt, niet voor het eerst, in een tent op het binnenplein van de militaire school. Op de frontrow zitten we geklemd, sardinegewijs, tussen de gespierde dijen van twee piepjonge aspirant-soldaten (met puistjes) in pronkuniform. Er zijn minder aangename omstandigheden om een werkdag te beginnen. De kleren? Puur Bikkembergs, dit keer met een oog op wintersport. Maar eerlijk gezegd: we kunnen ons moeilijk concentreren -- ons hoofd zit al barstensvol met uit het werk van Gerard Reve gerecycleerde passages (zullen we een appelflauwte veinzen?).

Onze favoriete show van de week is die van Versace. We zijn trouwe fans van de damescollecties van Donatella Versace, maar kregen het tot op heden warm noch koud van de mannenmode van het merk, die doorgaans te breedgeschouderd was, te oud misschien om de modeliefhebbers van 2010 te bekoren. Dit keer kiest design director Alexandre Plokhov voor een jonger, dynamischer beeld. Geen soldaten bij Versace (die waren er vorig seizoen). En zelfs geen skipakken. Wel een door science fiction geïnspireerde garderobe, begeleid door laserstralen (een verwijzing naar Tron Legacy, het vervolg op de cultfilm uit 1984). Niet alles is even succesvol -- de digitale prints in neonkleuren zijn behoorlijk fout; spannende lederen broeken zijn zelden een goed idee. Maar er zit vaart in de show, en wat een opwindende leren jekkers!

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés van de mannenmodeweek in Milaan op Catwalk Weekend.

Als het van Milaan afhangt, draait de mannenmode komende winter om sneeuwpret en soldaten. Het militair fantasme van merken als Burberry krijgt een vervolg bij Moncler, dat in Milaan de Gamme Bleu-lijn van Thom Browne showt. In een immense fabriekshal staat een ellenlange rij veldbedden, waarop telkens een Alpenjager ligt te slapen, oogjes dicht en snaveltjes toe. De jongens dragen, onder hun grijze dekens, allemaal hetzelfde uniform: lang wollen ondergoed en muts, beide versierd met de Franse driekleur. Als de lichten uitgaan weerklinkt klaroengeschal, waarop de jongens collectief wakker worden (het is op dat moment 18u, van de toeschouwers wordt een zeker inlevingsvermogen verwacht) en zich hullen in de nieuwe wintercollectie van Moncler. Wat krijg je als een al bij al fout merk kruist met een alles welbeschouwd foute ontwerper? Juist. Dirk Bikkembergs doet, wat de presentatie betreft, nog beter. Waarom zou je je tijd verliezen met gefantaseer als the real thing voor het grijpen ligt. Bikkembergs showt, niet voor het eerst, in een tent op het binnenplein van de militaire school. Op de frontrow zitten we geklemd, sardinegewijs, tussen de gespierde dijen van twee piepjonge aspirant-soldaten (met puistjes) in pronkuniform. Er zijn minder aangename omstandigheden om een werkdag te beginnen. De kleren? Puur Bikkembergs, dit keer met een oog op wintersport. Maar eerlijk gezegd: we kunnen ons moeilijk concentreren -- ons hoofd zit al barstensvol met uit het werk van Gerard Reve gerecycleerde passages (zullen we een appelflauwte veinzen?). Onze favoriete show van de week is die van Versace. We zijn trouwe fans van de damescollecties van Donatella Versace, maar kregen het tot op heden warm noch koud van de mannenmode van het merk, die doorgaans te breedgeschouderd was, te oud misschien om de modeliefhebbers van 2010 te bekoren. Dit keer kiest design director Alexandre Plokhov voor een jonger, dynamischer beeld. Geen soldaten bij Versace (die waren er vorig seizoen). En zelfs geen skipakken. Wel een door science fiction geïnspireerde garderobe, begeleid door laserstralen (een verwijzing naar Tron Legacy, het vervolg op de cultfilm uit 1984). Niet alles is even succesvol -- de digitale prints in neonkleuren zijn behoorlijk fout; spannende lederen broeken zijn zelden een goed idee. Maar er zit vaart in de show, en wat een opwindende leren jekkers! Jesse Brouns Bekijk alle defilés van de mannenmodeweek in Milaan op Catwalk Weekend.