Milano Uomo: fladderende vlinders en olympisch goud

De mannenmodeweek van Milaan werd gisteren afgesloten door onder meer Giorgio Armani. De zomer van 2013 belooft vooral veel kleur.

Deze namiddag begint het Parijse luik van het mannenmodeseizoen, met de show van Raf Simons, vanavond in de schaduw van Place de la Bastille, als belangrijkste punt op de agenda. In Milaan werd de modeweek gisteren afgesloten met shows van Giorgio Armani, DSquared2 en Diesel Black Gold.

Dean en Dan Caten, de Canadese tweelingen achter DSquared2, hadden een iets minder spectaculair decor dan gewoonlijk: een subtiele evocatie (naar hun normen) van een discotheek in de late jaren tachtig. Met clubkids in zwart/wit, en hier en daar een streep fluo. Een veel meer duistere bedoening dan elders in Milaan dit seizoen.

Giorgio Armani greep voor zijn hoofdlijn terug naar zijn grootste succes: de pakken die hij ontwierp voor Richard Gere in de film American Gigolo. Sober, architecturaal, sportief. Ook de show van Emporio Armani was eerder ingehouden. Opvallend veel doublebreasted jasjes, hier en daar een valse noot (deels doorzichtige gestreepte truien). De show werd afgesloten door een filmpje in Leni Riefenstahl-stijl van Italiaanse atleten begeleid door pompeuze muziek. Waarna een leger gespierde jongens en meisjes tevoorschijn kwam in de nieuwe collectie slipjes en zwembroeken van EA7, een sportlijn van Armani. De ontwerper tekende dit jaar de uniformen voor de Italiaanse delegatie op de Olympische Spelen, vandaar.

Bij Gucci focust Frida Giannini komende zomer op de mocassin, een klassieker uit het erfgoed van Gucci. Op de catwalk wordt dat iconisch schoeisel gedragen door jonge playboys in felgekleurde pakken — we herinneren ons vooral een aantal variaties op rood. Brioni organiseert een soort déjeuner sur l’herbe, met verschillende tableaux van mannen in de dure pakken van het merk. Sinds Brioni is overgenomen door luxegroep PPR, mikt het op een iets jongere, welopgevoede man.

Z Zegna, is de door Paul Surridge ontworpen tweede lijn van Ermenegildo Zegna, met een jeugdiger lastenboek. Surridge mixt sportief en elegant en hij doet dat met intelligente stoffencombinaties, glanzende materialen en pastels. Maar de garderobe loenst wel erg naar Marni en zijn vorige werkgever, Jil Sander.

Angela Missoni liet zich inspireren door zandkorrels en de Afrikaanse woestijn: de catwalk was een tapijt van motieven in gekleurd zand (bijna verwoest door een onvoorzichtige persattachée). Het breiwerk van Missoni heeft iets tijdeloos, maar blijft efficiënt, en een diepblauw bomberjasje wilden we graag onmiddellijk zelf aantrekken.

Maandagavond hadden we afspraak met Tom Ford voor een diner bij Di Giacomo, een instituut in Milaan. Het appartementsgebouw boven het restaurant wordt momenteel gerenoveerd, en de mannen van Ford hadden de volledige gevel afgeschermd met zwarte stof. De ontwerper, een voorkomende, maar niet bijzonder praatgrage gastheer, lanceerde een nieuw parfum, Noir.

Wat te onthouden van de Milaanse etappe van het mannenmodeseizoen?

Ten eerste, de ingehouden comeback van Jil Sander bij het label dat haar naam draagt. Ten tweede: de Siciliaanse schavuiten in hoog opgetrokken fiftiesbroekjes van Dolce e Gabbana. En ten derde: de in zekere zin sportieve uniseksmode van Prada.

Een overrompelend, onvergetelijk moment, zoals het afscheid van Raf Simons bij Jil Sander tijdens de vorige damesweek, was er dit keer niet. Onze persoonlijke favorieten: de subtiele, jongensachtig volwassen stijl van Missoni enerzijds, en anderzijds de allesbehalve subtiele testosteron-chic van Versace.

Jesse Brouns






Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content