De modeweek van Milaan wordt vanochtend afgesloten door een handvol jonge ontwerpers. Maar de meeste fashionista's zijn al naar Parijs overgevlogen.

Er wordt regelmatig geklaagd dat de showkalender van Milaan geen plaats heeft voor jong bloed. Dat klopt niet helemaal. De grote Italiaanse huizen pikken vaak snel relatief jonge ontwerpers op (zie onder anderen Christopher Kane bij Versus, het jongerendepartement van Versace; of Umit Benan, die dit seizoen bij Trussardi, debuteert).

Daarnaast wijdt Milaan een hele dag aan de jonge wolven. Het probleem is alleen dat die dag helemaal aan het eind van de week is geplakt, wanneer ongeveer iedereen alweer vertrokken is. Misschien moet Milaan zich geen zorgen maken over nieuw bloed. Elke modestad heeft zijn eigen specifiteit, en voor Milaan is dat: mainstream luxe.

Ik vertrok gisteren na de shows van Dsquared2, Giorgio Armani en Roberto Cavalli (ik moest het debuut missen van Stefano Citron en Federico Piaggi bij Gianfranco Ferré). Armani had zich, net zoals bij Emporio eerder deze week, ingehouden. Beide shows leken korter dan anders, en er werd ook veel minder afgeweken van het hoofdverhaal (Armani wil al eens meanderen).

De collectie stond in het teken van parelmoer, met veel glans en grijs (en waterachtig groen en blauw). Op de achtergrond werden golven en een volle maan geprojecteerd, voor een kalmerend effect. Zwemmer Ian Thorpe zat, toepasselijk, op de eerste rij.

Bekijk alle beelden van het Giorgio Armani defilé op Catwalk Weekend.

Bij Dsquared2 werd het rockfestival van Glastonbury geëvoceerd: een catwalk van modder, een opgeblazen foto van een festivalpodium met fans ervoor, en een handvol modellen van beide geslachten dat, met de rug naar het publiek, in de handen klapte, bierflesjes in de hand (van Heineken).

De soundtrack was belegen (Lenny Kravitz, U2, Coldplay, ugh), de kleren voorspelbaar en, van op de zesde rij gezien, van winkelstraatketen-niveau. Zoals gewoonlijk bij het Canadese duo. Ergens halverwege klonk er gedonder, en werd de catwalk met water besproeid. Op de scène achteraan verschenen twee volledig met modder ingesmeerde, onhandig dansende adonissen in spanennde jeansbroeken, terwijl de meisjes in Wellingtons met hoge hakken zich een weg door de modder op de runway baanden.

Het was grappig om zien hoe zowat alle ogen in het publiek vanaf dat moment alleen nog op de halfnaakte jongemannen waren gericht, en niemand nog maar de minste interesse had voor de kleren. Mode en rock'n'roll? Dat wordt nooit een geslaagd huwelijk.

Bekijk alle beelden van het Dsquared2 defilé op Catwalk Weekend.De laatste show in Milaan (van N.U.D.E, in de schaduw van de Duomo) staat vandaag om 12u15 geprogrammeerd. Precies 45 minuten later, om 13u, begint de modeweek van Parijs (met een show van Fatima Lopes, in de Eiffeltoren). Morgen meer over de défilés van Anthony Vaccarello, Commuun, Thimister en Julien David.

Jesse Brouns

De modeweek van Milaan wordt vanochtend afgesloten door een handvol jonge ontwerpers. Maar de meeste fashionista's zijn al naar Parijs overgevlogen. Er wordt regelmatig geklaagd dat de showkalender van Milaan geen plaats heeft voor jong bloed. Dat klopt niet helemaal. De grote Italiaanse huizen pikken vaak snel relatief jonge ontwerpers op (zie onder anderen Christopher Kane bij Versus, het jongerendepartement van Versace; of Umit Benan, die dit seizoen bij Trussardi, debuteert). Daarnaast wijdt Milaan een hele dag aan de jonge wolven. Het probleem is alleen dat die dag helemaal aan het eind van de week is geplakt, wanneer ongeveer iedereen alweer vertrokken is. Misschien moet Milaan zich geen zorgen maken over nieuw bloed. Elke modestad heeft zijn eigen specifiteit, en voor Milaan is dat: mainstream luxe. Ik vertrok gisteren na de shows van Dsquared2, Giorgio Armani en Roberto Cavalli (ik moest het debuut missen van Stefano Citron en Federico Piaggi bij Gianfranco Ferré). Armani had zich, net zoals bij Emporio eerder deze week, ingehouden. Beide shows leken korter dan anders, en er werd ook veel minder afgeweken van het hoofdverhaal (Armani wil al eens meanderen). De collectie stond in het teken van parelmoer, met veel glans en grijs (en waterachtig groen en blauw). Op de achtergrond werden golven en een volle maan geprojecteerd, voor een kalmerend effect. Zwemmer Ian Thorpe zat, toepasselijk, op de eerste rij. Bekijk alle beelden van het Giorgio Armani defilé op Catwalk Weekend. Bij Dsquared2 werd het rockfestival van Glastonbury geëvoceerd: een catwalk van modder, een opgeblazen foto van een festivalpodium met fans ervoor, en een handvol modellen van beide geslachten dat, met de rug naar het publiek, in de handen klapte, bierflesjes in de hand (van Heineken). De soundtrack was belegen (Lenny Kravitz, U2, Coldplay, ugh), de kleren voorspelbaar en, van op de zesde rij gezien, van winkelstraatketen-niveau. Zoals gewoonlijk bij het Canadese duo. Ergens halverwege klonk er gedonder, en werd de catwalk met water besproeid. Op de scène achteraan verschenen twee volledig met modder ingesmeerde, onhandig dansende adonissen in spanennde jeansbroeken, terwijl de meisjes in Wellingtons met hoge hakken zich een weg door de modder op de runway baanden. Het was grappig om zien hoe zowat alle ogen in het publiek vanaf dat moment alleen nog op de halfnaakte jongemannen waren gericht, en niemand nog maar de minste interesse had voor de kleren. Mode en rock'n'roll? Dat wordt nooit een geslaagd huwelijk. Bekijk alle beelden van het Dsquared2 defilé op Catwalk Weekend.De laatste show in Milaan (van N.U.D.E, in de schaduw van de Duomo) staat vandaag om 12u15 geprogrammeerd. Precies 45 minuten later, om 13u, begint de modeweek van Parijs (met een show van Fatima Lopes, in de Eiffeltoren). Morgen meer over de défilés van Anthony Vaccarello, Commuun, Thimister en Julien David. Jesse Brouns