De Parijse modeweek opent met een intimistische show van Viktor & Rolf, de eerste voor hun mannencollectie, de lijn Monsieur. Het vasttapijt van het zaaltje, een salon in hun Parijse hoofdkwartier, is versierd met zwarte verfspatten. De soundtrack wordt live uitgevoerd: Paint It Black van de Rolling Stones, door een zanger met akoestische gitaar. Het is een saaie, banale versie van de oude hit, en de collectie is al even weinig opwindend: de 3257ste variante op het idee van classic with a twist - een hemd dat tot onder de schouders is ondergedompeld in zwarte verf, een jeansbroek met brilletjesmotief, een zwart pak met elektrisch blauwe biezen. 2010 is een belangrijk jaar voor Viktor & Rolf. Diesel, de eigenaar van het merk, plant in het najaar een nieuw vlaggenschip in Parijs (nadat het eerder de winkel in Milaan sloot, de enige van het Nederlandse duo).

Nog een Nederlander op de catwalks van Parijs: Francisco Van Benthum. Zijn collectie heet Tsar, wat op het eerste gezicht zou kunnen passen in de militaire trend die de voorbije dagen in Milaan zo dominant was. Maar neen. Van Benthum kiest voor dandy, geraffineerd en een tikje ouderwets. We houden het meest van de sportswear: enkele zeer draagbare, ruime sweatshirts, een elegant zwart sportjakje.

Er is vaak een grote discrepantie tussen het beeld dat een luxemerk uitdraagt, en de klanten van datzelfde merk. Niet zo bij Louis Vuitton komende winter. De collectie van ontwerper Paul Helbers (tiens, nog een Nederlander) lijkt berekend. Met vooral het zakencijfer van luxeconcern LVMH in gedachten. Er valt weinig op aan te merken. De lederen jasjes (half blinkend, half mat) suggeren dure kwaliteit; de new wave mantels in grijze tweed combineren chic en een zekere attitude (ingegeven, zeggen de shownotities, door het Wenen van Egon Schiele en Franz Kafka). De hoofdredacteur van een mannenblad uit Beijing, een goede kennis, vat het resultaat uitstekend samen: perfect voor de Chinese markt.

Alexis Mabille, ten slotte, staat voor een zeker Parijs raffinement. De collectie is vergelijkbaar met die van Van Benthum, en eigenlijk niet meer van deze tijd. Shorts met collants eronder: zo last season. En wat te denken van ondergoed met smokingallure. In het bijzonder: een wit onderbroekje met vanachter het opschrift Gros Canon. Misschien een andere keer (in 2079 of daaromtrent).

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés van de mannenmode in Parijs op Catwalk Weekend. Weldra meer foto's beschikbaar.

De Parijse modeweek opent met een intimistische show van Viktor & Rolf, de eerste voor hun mannencollectie, de lijn Monsieur. Het vasttapijt van het zaaltje, een salon in hun Parijse hoofdkwartier, is versierd met zwarte verfspatten. De soundtrack wordt live uitgevoerd: Paint It Black van de Rolling Stones, door een zanger met akoestische gitaar. Het is een saaie, banale versie van de oude hit, en de collectie is al even weinig opwindend: de 3257ste variante op het idee van classic with a twist - een hemd dat tot onder de schouders is ondergedompeld in zwarte verf, een jeansbroek met brilletjesmotief, een zwart pak met elektrisch blauwe biezen. 2010 is een belangrijk jaar voor Viktor & Rolf. Diesel, de eigenaar van het merk, plant in het najaar een nieuw vlaggenschip in Parijs (nadat het eerder de winkel in Milaan sloot, de enige van het Nederlandse duo). Nog een Nederlander op de catwalks van Parijs: Francisco Van Benthum. Zijn collectie heet Tsar, wat op het eerste gezicht zou kunnen passen in de militaire trend die de voorbije dagen in Milaan zo dominant was. Maar neen. Van Benthum kiest voor dandy, geraffineerd en een tikje ouderwets. We houden het meest van de sportswear: enkele zeer draagbare, ruime sweatshirts, een elegant zwart sportjakje. Er is vaak een grote discrepantie tussen het beeld dat een luxemerk uitdraagt, en de klanten van datzelfde merk. Niet zo bij Louis Vuitton komende winter. De collectie van ontwerper Paul Helbers (tiens, nog een Nederlander) lijkt berekend. Met vooral het zakencijfer van luxeconcern LVMH in gedachten. Er valt weinig op aan te merken. De lederen jasjes (half blinkend, half mat) suggeren dure kwaliteit; de new wave mantels in grijze tweed combineren chic en een zekere attitude (ingegeven, zeggen de shownotities, door het Wenen van Egon Schiele en Franz Kafka). De hoofdredacteur van een mannenblad uit Beijing, een goede kennis, vat het resultaat uitstekend samen: perfect voor de Chinese markt. Alexis Mabille, ten slotte, staat voor een zeker Parijs raffinement. De collectie is vergelijkbaar met die van Van Benthum, en eigenlijk niet meer van deze tijd. Shorts met collants eronder: zo last season. En wat te denken van ondergoed met smokingallure. In het bijzonder: een wit onderbroekje met vanachter het opschrift Gros Canon. Misschien een andere keer (in 2079 of daaromtrent). Jesse Brouns Bekijk alle defilés van de mannenmode in Parijs op Catwalk Weekend. Weldra meer foto's beschikbaar.