Met Pitti Uomo, 's werelds belangrijkste trefpunt voor mannenmode in Firenze, is de internationale mannenmodecaravaan aan zijn tweede halte toe, na Londen. De beurs, waar honderden merken hun collecties voor komende zomer presenteren, begon gisteren. Het was letterlijk een hete bedoening, met temperaturen tot 37 graden.
De eregasten van Pitti dit seizoen zijn Guillaume Henry van het Franse huis Carven, dat morgen zijn mannencollectie showt in de lokale velodroom, en Peter Pilotto, uitgenodigd voor de (veel kleinere) damessectie van de beurs, met een presentatie in het Palazzo Borghese, om tien uur vanavond.

Pitti Uomo wordt stilaan een volwaardige modeweek. Polimoda, de door Linda Loppa geleide Florentijnse modeschool, showde gisteren de eindejaarscollecties van zijn studenten. In het indrukwekkende hoofdkwartier van de school, de oude Villa Favard aan de oevers van de Arno, wordt morgen ook een feest georganiseerd voor de vijfde verjaardag van Business of Fashion, een veelgelezen blog over de coulissen van de textielindustrie.

Salvatore Ferragamo opende gisteren in de kelders van zijn fonkelend palazzo een tentoonstelling over Marilyn Monroe, met foto's, tijdschriftencovers, jurken en schoenen. Marilyn wordt geconfronteerd met oudere iconen, bijvoorbeeld: een portret van de actrice aan zee geprojecteerd over de Venus van Boticelli.
Leuk detail: de hostessen waren gekleed in witte jurkjes geïnspireerd door de outfit van Monroe in The 7 Year Itch (er was geen metrorooster geïnstalleerd, een gemiste kans).

In een tuin aan de overkant van de Arno toonde het Zwitserse Bally een aantal schoenen uit zijn archieven, plus de nieuwe collectie. Het Italiaanse Stone Island vierde zijn dertigste verjaardag met een reusachtige tentoonstelling in Stazione Leopolda, een voormalig treinstation. En Baracuta, een oude favoriet van de mods, vierde 75 jaar Britse cultuur (en een ambitieuze comeback van het merk) met een DJ-set van onder anderen Gilles Peterson, de peetvader van de acid jazz. Brunello Cucinelli (kort samengevat: de Italiaanse Ralph Lauren) nodigde een select gezelschap uit voor een maaltijd bij kaarslicht op de binnenplaats van een kasteel buiten de stad, hoog op een heuvel.

Jesse Brouns

Met Pitti Uomo, 's werelds belangrijkste trefpunt voor mannenmode in Firenze, is de internationale mannenmodecaravaan aan zijn tweede halte toe, na Londen. De beurs, waar honderden merken hun collecties voor komende zomer presenteren, begon gisteren. Het was letterlijk een hete bedoening, met temperaturen tot 37 graden. De eregasten van Pitti dit seizoen zijn Guillaume Henry van het Franse huis Carven, dat morgen zijn mannencollectie showt in de lokale velodroom, en Peter Pilotto, uitgenodigd voor de (veel kleinere) damessectie van de beurs, met een presentatie in het Palazzo Borghese, om tien uur vanavond. Pitti Uomo wordt stilaan een volwaardige modeweek. Polimoda, de door Linda Loppa geleide Florentijnse modeschool, showde gisteren de eindejaarscollecties van zijn studenten. In het indrukwekkende hoofdkwartier van de school, de oude Villa Favard aan de oevers van de Arno, wordt morgen ook een feest georganiseerd voor de vijfde verjaardag van Business of Fashion, een veelgelezen blog over de coulissen van de textielindustrie. Salvatore Ferragamo opende gisteren in de kelders van zijn fonkelend palazzo een tentoonstelling over Marilyn Monroe, met foto's, tijdschriftencovers, jurken en schoenen. Marilyn wordt geconfronteerd met oudere iconen, bijvoorbeeld: een portret van de actrice aan zee geprojecteerd over de Venus van Boticelli. Leuk detail: de hostessen waren gekleed in witte jurkjes geïnspireerd door de outfit van Monroe in The 7 Year Itch (er was geen metrorooster geïnstalleerd, een gemiste kans). In een tuin aan de overkant van de Arno toonde het Zwitserse Bally een aantal schoenen uit zijn archieven, plus de nieuwe collectie. Het Italiaanse Stone Island vierde zijn dertigste verjaardag met een reusachtige tentoonstelling in Stazione Leopolda, een voormalig treinstation. En Baracuta, een oude favoriet van de mods, vierde 75 jaar Britse cultuur (en een ambitieuze comeback van het merk) met een DJ-set van onder anderen Gilles Peterson, de peetvader van de acid jazz. Brunello Cucinelli (kort samengevat: de Italiaanse Ralph Lauren) nodigde een select gezelschap uit voor een maaltijd bij kaarslicht op de binnenplaats van een kasteel buiten de stad, hoog op een heuvel. Jesse Brouns