In beeld: onze favoriete silhouetten van de modeweken

In beeld: onze favoriete silhouetten van de modeweken
Woensdag vierde Dries Van Noten zijn honderdste defilé in Parijs. Het werd een emotionele hommage aan alle vorige shows, en de mensen die hem hielpen om aan honderd te geraken. Alle modellen, au naturel opgemaakt, hadden al eens een show voor hem gelopen. We zagen veel Belgische toppers zoals Hannelore Knuts, Hanne Gaby en Delfine Bafort, maar ook Carolyn Murphy, Nadja Auermann, Amber Valletta en Kirsten Owen liepen mee. Hun haar en make-up werd heel simpel gehouden, om hun natuurlijk schoonheid te accentueren. De openingslook was voor Kristina de Coninck, het Belgische model dat ook zijn allereerste defilé opende. Op de stoel van elke genodigde lag een boekje met honderd prints, en een verwijzing naar het seizoen dat ze gebruikt werden. Enkele daarvan kwamen ook nu weer terug, maar dan herwerkt in geometrische vormen en levendige kleuren. Onze favoriet: de looks met jeans, dik breigoed en prachtige, donkerblauwe mantels. © REUTERS

Dior © Dior

Creatief directeur Maria Grazia Chiuri stelde de nieuwe AW17 collectie van Dior volledig in teken van de kleur blauw. De kleur van de nacht, de kleur van koninginnen. Volgens Christian Dior was donkerblauw de enige kleur die kon wedijveren met zwart. Die gedachte vertaalde de ontwerpster naar de nieuwe AW17 collectie. Ook dit keer kreeg de show een opgestoken vuist mee door alle modellen van een lederen baret te voorzien. Chiuri houdt voet bij stuk: We Should All Be Feminists.

Rahul Mishra © FB

De Indiase ontwerper Rahul Mishra, die in 2014 beloond werd met de Woolmark Prize, toonde met zijn nieuwe collectie 'Infinity' opnieuw wat je kan bereiken met vakmanschap. Voor deze collectie liet de ontwerper zich inspireren door de veertigste verjaardag van het Centre Pompidou. Pointillisme, Paul Signac en Vincent Van Gogh zijn duidelijke inspiratiebronnen doorheen de collectie. Met zijn merk wil Mishra vakmanschap uit India in de kijker zetten. Hij hanteert de filosofie van slow fashion en gaat prat op eerlijke handel. Zelf zegt hij zijn merk gestoeld te hebben op de leer van Gandhi.

Chloé © REUTERS

"Psychedelisch optimisme", zo beschreef Claire Waight Keller het thema van haar laatste collectie voor Chloé, het huis waar ze zes jaar lang creatief directeur was. Heel psychedelisch leken de subtiele prints van opiumbloemen en Wonderlandchampignons ons echter niet. Daarvoor is Claire Waight Kellers stijl te pragmatisch en verfijnd. Ze maakt chique kleren die het goed doen in verkoop. De boho allure die we de laatste jaren van Chloé gewoon waren, werd in deze collectie vervangen door een late jaren zestig vibe, met korte, recht gesneden jurkjes.

Dries Van Noten © REUTERS

Woensdag vierde Dries Van Noten zijn honderdste defilé in Parijs. Het werd een emotionele hommage aan alle vorige shows, en de mensen die hem hielpen om aan honderd te geraken. Alle modellen, au naturel opgemaakt, hadden al eens een show voor hem gelopen. We zagen veel Belgische toppers zoals Hannelore Knuts, Hanne Gaby en Delfine Bafort, maar ook Carolyn Murphy, Nadja Auermann, Amber Valletta en Kirsten Owen liepen mee. Hun haar en make-up werd heel simpel gehouden, om hun natuurlijk schoonheid te accentueren. De openingslook was voor Kristina de Coninck, het Belgische model dat ook zijn allereerste defilé opende. Op de stoel van elke genodigde lag een boekje met honderd prints, en een verwijzing naar het seizoen dat ze gebruikt werden. Enkele daarvan kwamen ook nu weer terug, maar dan herwerkt in geometrische vormen en levendige kleuren. Onze favoriet: de looks met jeans, dik breigoed en prachtige, donkerblauwe mantels.

Yves Saint Laurent © AFP/Belga

Balenciaga © Instagram

Demna Gvasalia eerde Cristóbal Balenciaga voor de honderdste verjaardag van het merk tijdens de AW17 show op de fashion week in Parijs. De ontwerper dook duidelijk in de archieven van Balenciaga voor de nieuwe collectie en bracht een ode aan de bekende haute couture looks van het merk. Daarvoor keek Gvasalia naar nooit geziene foto's van lookbooks en mood boards die Cristóbal Balenciaga samenstelde. We zagen heel veel volume en verwijzingen naar het verleden, maar Demna Gvasalia zou Demna Gvasalia niet zijn als hij er geen moderne toets aan zou geven. Hij zorgt voor een cool factor die het merk goed kon gebruiken.

Look of the day: Max Mara © MaxMara

Een oogverblindende Natasha Poly opende de show in een ton-sur-ton rood silhouet, maar het was Halima Aden, het eerste model met hoofddoek dat een internationaal contract binnenhaalde, die de show stal. De collectie is even praktisch als vrouwelijk, met draagbare aparte stukken, waaronder een fantastische lange capemantel, en kleuren die het best tot hun recht komen in total look. De show was 'classic MaxMara', en dan zijn ze op hun best.

Gucci © Belga

Gucci

Shrimps © LP

Shrimps

Ashish © Instagram

Mulberry © -

Creatief directeur Johnny Coca ging opnieuw aan de slag met Britse geschiedenis voor de nieuwe AW17 collectie van Mulberry. Hij slaagde erin om traditie met hedendaagse elementen te mixen. We zagen heel wat verwijzingen naar Britse aristocratie, de jaren zeventig en het plattelandsleven. Onze favoriete looks waren die met oversized truien en statement kleuren zoals roest, groen en oxblood. Ook in de handtassen kwam de vintage look naar voren, waarvoor de vakmannen van het merk zich kunnen uitleven.

Mary Katrantzou © -

Queen of print Mary Katrantzou doet het weer. De ontwerpster liet zich deze keer inspireren door de Disneyfilm 'Fantasia'. Fashion escapisme ten top. De technicolor film liet Katrantzou als kind dromen van een mooiere wereld. Die vertaalde ze nu naar een collectie, waar ongetwijfeld menig modefan van zal dromen.

Topshop © -

Op de tonen van Bubble Butt paradeerden de modellen tijdens de show van Topshop Unique over de catwalk. De AW17 vrouw van Topshop is een nieuwsgierige reizigster, die voor het eerst nieuwe horizonten verkent. De nieuwe collectie is behoorlijk kaleidoscopisch en duidelijk gericht op een jong publiek. Niet alle looks wisten ons te bekoren - enkele deden te veel denken aan J.LO in de jaren negentig - maar enkele ideeën gaan we zeker stelen.

Anya Hindmarch © -

De AW17 vrouw van accessoire-ontwerpster Anya Hindmarch is een Scandinavische schone. Lange benen in schortjes, dikke wollen truien, beschermende brillen, haar iconische rugzakken, rijkelijke mantels in poppy kleuren en - daar zijn we wat minder fan van - bonten details. De modellen zagen eruit alsof ze een verfrissende wandeling in de bergen hadden gemaakt dankzij de make-uplook van Val Garland voor M.A.C. Cosmetics. Met behulp van de Studio Finish concealer en de Prep + Prime stick kregen ze een erg frisse uitstraling, alsof de berglucht hun huid een opkikker heeft gegeven.

MM6 Maison Margiela © -

De nieuwe collectie van MM6 Maison Margiela werd opnieuw voorgesteld met een presentatie in New Bond Street. Er werd live gezeefdrukt en de lookbook shots van de nieuwe collectie werd voor onze ogen op de gevoelige plaat vastgelegd. Onze favoriete look hier is de oversized wollen trui. Die zien we trouwens in heel wat collecties opduiken, dus komende winter mag wat ons betreft een strenge zijn.

Paula Knorr © -

Jong talent Paula Knorr koos voor een presentatie met live muziek van het bevriende popduo MADSIUSOVANDA. Haar collectie heet dan ook 'Music on my mind' en is een verwijzing naar het creatieve proces van vrouwelijke muzikanten.

Molly Goddard © Wouter Van Vaerenbergh

Een van dé namen die over ieders lippen rolt in de Britse modewereld: Molly Goddard. Met haar ongegeneerd vrolijke ontwerpen verrast en overtuigt ze de fashion scene. Roze, blauw, groen, geel: volgende herfst blijven deze lentekleuren gewoon verder dragen als het van Molly Goddard afhangt. Make-up artist Thomas de Kluyver, van M.A.C. Cosmetics, zorgde voor een bijpassende make-up look. 'Het is een ode aan de nineties girl. De look is er een die eruitziet alsof de meisjes hem zelf hebben aangebracht, in plaats van een make-up artist. Het is trouwens een uitnodiging om terug meer make-up te gebruiken, duik in je make-up koffer en experimenteer', klonk het backstage

Simone Rocha © Simone Rocha

Bij Simone Rocha opnieuw de meest feeërieke creaties. Al was een van de hoofdemoties tijdens het ontwerpen woede. 'De rode bloemen refereren naar de kleur van woede. Maar ik wilde het op een vredige manier brengen, vandaar de bloemen.' De ontwerpster verzamelde een legertje modellen van verschillende leeftijden om haar strijdbare collectie te showen. 'Ik heb gespeeld met vrouwelijke en mannelijke elementen in mijn collectie', legt Rocha uit. De creaties doen denken aan uniformen, en zijn een reflectie van de turbulente politieke tijden. De AW17 Simone Rocha vrouw is er geen die bij de pakken blijft zitten, maar een die zich strijdbaar opstelt, zonder aan elegantie en schoonheid in te boeten.

Matty Bovan © Wouter Van Vaerenbergh

Fashion East, een nonprofit die jonge ontwerpers in de spotlight plaatst, liet Matty Bovan presenteren in de Topshop Space. Zijn dystopische sci-fi collectie kreeg een prachtig decor, dat refereerde naar de stad waar hij opgroeide, York, maar ook naar de toekomst. Het leek wel een set voor een Duits Expressionistische film. De collectie was ook een viering van diversiteit en zo ook zijn modellen op de catwalk, die van verschillende windrichtingen kwamen.

Calvin Klein © Calvin Klein

Raf Simons voor Calvin Klein

New York Fashion Week: show Marc Jacobs © Reuters

Louis Vuitton © ouis Vuitton Malletier - All rights reserved

LOUIS VUITTON Women Collection Fall-Winter 2016/2017

Michael Kors © REUTERS

Michael Kors Autumn/Winter 2017 New York Fashion Week

Tory Burch © REUTERS

Tory Burch Fall/Winter 2017 New York Fashion Week

Dolce&Gabbana © REUTERS

Dolce&Gabbana Autumn/Winter 2017