In de jongste modespecial van Weekend Knack deden we een lezersoproep: wat wilt u graag weten over de coulissen van de modeweken? Onze modeverslaggevers antwoorden de komende week op een aantal van uw vragen.

De doorsnee show duurt vijftien minuten. De precieze timing gebeurt, met chronometer in aanslag, door de ontwerper of de artistiek directeur van een merk in overleg met de casting director in functie van het aantal te presenteren silhouetten en het aantal ingehuurde modellen. In Londen en Parijs, waar de nadruk ligt op imagostukken, zijn er tussen dertig en vijftig passages. In Milaan en New York, waar commercie primeert, kan dat oplopen tot zeventig passages.

De doorsnee modeweek heeft de structuur van een marathon. In Parijs staat elke dag een vijftiental shows geprogrammeerd. De eerste begint om 10u 's ochtends, de laatste om 21u 's avonds, en de locatie is telkens verschillend.
Na elke show haast de pers naar de volgende afspraak (in limousine, per bus, met de metro of tevoet, al naargelang). Gemiddeld begint om het uur een nieuwe show. Er moet dus tijd worden voorzien om het publiek te verplaatsen, om de genodigden te ontvangen en ze op hun juiste plaats te krijgen. Die logistieke nachtmerrie is een van de belangrijkste redenen voor de korte duur van een show en verklaart ook de vele vertragingen. Een défilé begint zelden zonder een half uur vertraging. Die vertraging kan gemakkelijk oplopen tot een uur, of langer.

Tijdens de modeweken lijkt tijd tot op zekere hoogte elastisch, rekbaar. De dagen razen voorbij, maar ze zijn tegelijk ook eindeloos. Het ritme is slopend: rennen, wachten, nog langer wachten, show, rennen, wachten, et cetera (en tussendoor en 's ochtends vroeg of 's nachts: recensies schrijven voor de website).

Jesse Brouns

In de jongste modespecial van Weekend Knack deden we een lezersoproep: wat wilt u graag weten over de coulissen van de modeweken? Onze modeverslaggevers antwoorden de komende week op een aantal van uw vragen.De doorsnee show duurt vijftien minuten. De precieze timing gebeurt, met chronometer in aanslag, door de ontwerper of de artistiek directeur van een merk in overleg met de casting director in functie van het aantal te presenteren silhouetten en het aantal ingehuurde modellen. In Londen en Parijs, waar de nadruk ligt op imagostukken, zijn er tussen dertig en vijftig passages. In Milaan en New York, waar commercie primeert, kan dat oplopen tot zeventig passages.De doorsnee modeweek heeft de structuur van een marathon. In Parijs staat elke dag een vijftiental shows geprogrammeerd. De eerste begint om 10u 's ochtends, de laatste om 21u 's avonds, en de locatie is telkens verschillend. Na elke show haast de pers naar de volgende afspraak (in limousine, per bus, met de metro of tevoet, al naargelang). Gemiddeld begint om het uur een nieuwe show. Er moet dus tijd worden voorzien om het publiek te verplaatsen, om de genodigden te ontvangen en ze op hun juiste plaats te krijgen. Die logistieke nachtmerrie is een van de belangrijkste redenen voor de korte duur van een show en verklaart ook de vele vertragingen. Een défilé begint zelden zonder een half uur vertraging. Die vertraging kan gemakkelijk oplopen tot een uur, of langer.Tijdens de modeweken lijkt tijd tot op zekere hoogte elastisch, rekbaar. De dagen razen voorbij, maar ze zijn tegelijk ook eindeloos. Het ritme is slopend: rennen, wachten, nog langer wachten, show, rennen, wachten, et cetera (en tussendoor en 's ochtends vroeg of 's nachts: recensies schrijven voor de website).Jesse Brouns