De eerste fashion week van het jaar, die van Milaan, sluit af met de mannencollecties van onder meer Giorgio Armani en D&G.

Bij Alexander McQueen prijkt een foto van Sting-met-baard op de uitnodiging. Maar het échte popicoon van de textielindustrie is sinds jaar en dag David Bowie. Hij klinkt op de klankband bij John Richmond (Heroes), en bij Ferre, waar ontwerpers Tommaso Aquilano en Roberto Rimondi ook hun collectie hebben laten bepalen door de Thin White Duke. De show opent elegant, met de vloer aanvegende mantels en nostalgische pakken in een stijl die wijfelt tussen de jaren dertig en de jaren zeventig van vorige eeuw (de mannenpakken van Marlene Dietrich). Er is ook duidelijk een invloed van Raf Simons (zelf schatplichtig aan Bowie), bijvoorbeeld in de afgeronde schouders. Niets mis met dandy's, maar het dunne lijntje tussen goede en slechte smaak is snel overschreden.

Bij Ferragamo wanen we ons even bij Ann Demeulemeester. Er klinkt hoevengeklop, er zijn jongens met lang blond haar, er zijn hoeden. Maar neen, we zitten bij een Italiaans luxemerk, dichter bij de landherenchic van Hermès dan bij Rimbaldiaanse reverieën uit Antwerpen.

Ander, kort nieuws uit Milaan: Giorgio Armani speelt met textuur -- zijn wintercollectie is voor alles aaibaar. De ontwerper kondigde aan in de Italiaanse pers dat hij niet aan zijn opvolging wilt denken en zal blijven zwoegen tot zijn laatste snik. Hij zoekt vernieuwing (onder meer in materialen), relevantie.

De collectie van D&G staat, zoals een aantal andere collecties dit seizoen, in het teken van sneeuwpret. Benieuwd of de mannenontwerpers in Parijs, waar donderdagochtend het tweede luik van de mannenmodeweek begint, eveneens de skilatten hebben aangebonden.


Jesse Brouns

Bekijk alle defilés van de mannenmodeweek in Milaan op Catwalk Weekend.

De eerste fashion week van het jaar, die van Milaan, sluit af met de mannencollecties van onder meer Giorgio Armani en D&G. Bij Alexander McQueen prijkt een foto van Sting-met-baard op de uitnodiging. Maar het échte popicoon van de textielindustrie is sinds jaar en dag David Bowie. Hij klinkt op de klankband bij John Richmond (Heroes), en bij Ferre, waar ontwerpers Tommaso Aquilano en Roberto Rimondi ook hun collectie hebben laten bepalen door de Thin White Duke. De show opent elegant, met de vloer aanvegende mantels en nostalgische pakken in een stijl die wijfelt tussen de jaren dertig en de jaren zeventig van vorige eeuw (de mannenpakken van Marlene Dietrich). Er is ook duidelijk een invloed van Raf Simons (zelf schatplichtig aan Bowie), bijvoorbeeld in de afgeronde schouders. Niets mis met dandy's, maar het dunne lijntje tussen goede en slechte smaak is snel overschreden. Bij Ferragamo wanen we ons even bij Ann Demeulemeester. Er klinkt hoevengeklop, er zijn jongens met lang blond haar, er zijn hoeden. Maar neen, we zitten bij een Italiaans luxemerk, dichter bij de landherenchic van Hermès dan bij Rimbaldiaanse reverieën uit Antwerpen. Ander, kort nieuws uit Milaan: Giorgio Armani speelt met textuur -- zijn wintercollectie is voor alles aaibaar. De ontwerper kondigde aan in de Italiaanse pers dat hij niet aan zijn opvolging wilt denken en zal blijven zwoegen tot zijn laatste snik. Hij zoekt vernieuwing (onder meer in materialen), relevantie. De collectie van D&G staat, zoals een aantal andere collecties dit seizoen, in het teken van sneeuwpret. Benieuwd of de mannenontwerpers in Parijs, waar donderdagochtend het tweede luik van de mannenmodeweek begint, eveneens de skilatten hebben aangebonden. Jesse Brouns Bekijk alle defilés van de mannenmodeweek in Milaan op Catwalk Weekend.