Jack McCollough en Lazaro Hernandez, de ontwerpers van het succesvolle jonge Amerikaanse label Proenza Schouler, waren deze week de eregasten van de beurs Pitti W in Firenze.

Proenza Schouler presenteerde zijn precollectie voor komende lente in de Villa la Petraia, een typisch Florentijns landhuis in een verre uithoek van de stad. "We hebben drie van onze favoriete kunstenaars uitgenodigd," vertelden McCollough en Hernandez. "Het is eens wat anders dan een catwalkshow, en je krijgt ook een beter idee van ons universum." Kleren waren er nauwelijks te zien. Wel enkele accessoires. Schoenen en tassen werden door kunstenaar Haim Steinbach verwerkt tot een (niet onmiddellijk tot de verbeelding sprekende) installatie. Ze werden op de mozaïekvloer van het overdekte binnenplein van de villa gecombineerd met speelgoed voor honden en een kampeerbed.

In de tuin werden muziekvideo's geprojecteerd van Kalup Linzy. De kunstenaar filmde behalve zichzelf ook actrice Chloé Sevigny en model Liya Kebede. Die laatste werd door Linzy ook gefotografeerd in de kleren van Proenza Schouler.

Het hoogtepunt van de avond, en van de hele week in Firenze, was een kort maar geniaal optreden van The Voluptuous Horror of Karen Black, de groep van Kembra Pfahler. De geheel roze geschilderde, enigszins griezelig uitziende zangeres liet zich begeleiden door theremin en synthesizer, plus een twintigkoppige vertegenwoordiging van een lokale balletschool. De meisjes droegen door Proenza Schouler ontworpen bodysuits in een stijl die, in hun eigen woorden, "zowel elementen bevatten uit de klassieke Zuid-Californische surfcultuur als uit de Italiaanse renaissance." De groep speelde vorig jaar al in Bozar in Brussel, naar aanleiding van de tentoonstelling It's Not Only Rock'n'Roll.

CaliforniÃ"bleef ook na de performance van Pfahler een rode draad: de gasten kregen in plaats van de voorspelbare Italiaanse fingerfood hamburgers, hot dogs, pizza en brownies op zilveren schaaltjes. "We brengen vanavond a slice of America naar Firenze," aldus nog Jack en Lazaro.

Jesse Brouns.

Jack McCollough en Lazaro Hernandez, de ontwerpers van het succesvolle jonge Amerikaanse label Proenza Schouler, waren deze week de eregasten van de beurs Pitti W in Firenze.Proenza Schouler presenteerde zijn precollectie voor komende lente in de Villa la Petraia, een typisch Florentijns landhuis in een verre uithoek van de stad. "We hebben drie van onze favoriete kunstenaars uitgenodigd," vertelden McCollough en Hernandez. "Het is eens wat anders dan een catwalkshow, en je krijgt ook een beter idee van ons universum." Kleren waren er nauwelijks te zien. Wel enkele accessoires. Schoenen en tassen werden door kunstenaar Haim Steinbach verwerkt tot een (niet onmiddellijk tot de verbeelding sprekende) installatie. Ze werden op de mozaïekvloer van het overdekte binnenplein van de villa gecombineerd met speelgoed voor honden en een kampeerbed.In de tuin werden muziekvideo's geprojecteerd van Kalup Linzy. De kunstenaar filmde behalve zichzelf ook actrice Chloé Sevigny en model Liya Kebede. Die laatste werd door Linzy ook gefotografeerd in de kleren van Proenza Schouler.Het hoogtepunt van de avond, en van de hele week in Firenze, was een kort maar geniaal optreden van The Voluptuous Horror of Karen Black, de groep van Kembra Pfahler. De geheel roze geschilderde, enigszins griezelig uitziende zangeres liet zich begeleiden door theremin en synthesizer, plus een twintigkoppige vertegenwoordiging van een lokale balletschool. De meisjes droegen door Proenza Schouler ontworpen bodysuits in een stijl die, in hun eigen woorden, "zowel elementen bevatten uit de klassieke Zuid-Californische surfcultuur als uit de Italiaanse renaissance." De groep speelde vorig jaar al in Bozar in Brussel, naar aanleiding van de tentoonstelling It's Not Only Rock'n'Roll.CaliforniÃ"bleef ook na de performance van Pfahler een rode draad: de gasten kregen in plaats van de voorspelbare Italiaanse fingerfood hamburgers, hot dogs, pizza en brownies op zilveren schaaltjes. "We brengen vanavond a slice of America naar Firenze," aldus nog Jack en Lazaro.Jesse Brouns.