Londen Fashion Week (LFW) sloot gisteren af met een uitsluitend aan mannenmode gewijde dag. In Milaan was de Italiaanse modeweek al begonnen, wat betekende dat de meeste journalisten en aankopers verstek moesten geven. Het publiek in Londen was dan ook overwegend samengesteld uit modestudenten, vrienden en familie, en andere fashion victims.

In de kelders van Somerset House, het majestueuze hoofdkwartier van LFW, hadden enkele jonge ontwerpers installaties opgesteld. De ingang, onderaan een smalle trap, werd bewaakt door een trio modellen op voetstuk. De jongens droegen minipakjes in rubber, en dito maskers. We volgden hen in de donkere catacomben, en zagen niets dat ons kon overtuigen.

Het belangrijkste element van de mannendag was MAN, een collectieve show van drie ontwerpers, plus de designerscollectie van winkelstraatketen Topshop (prominent aanwezig tijdens LFW). De show van Katie Eary, geïnspireerd door de romans van William Burroughs, was uitstekend (ribjuwelen, Romeinse sandalen, bont, goud).

De in Londense modekringen als veelbelovend bestemde J.W. Anderson viel tegen (als zelf modellen er in een collectie ver van bekoorlijk uitzien, dan is er allicht iets mis). Christopher Shannon ontwerpt uitstekende, zeer draagbare sportswear en werd al gescout door de giganten van de sector: de schoenen werden ontwikkeld met Reebok, en Eastpak tekende hem voor een collectie rugzakken en andere tassen.

Misschien wacht Shannon een carrière in het voetspoor van de Japanner Yasuhiro Mihara. Die heeft een succesvol eigen merk, maar ontwerpt ook schoenen voor Puma. In Londen werd de tiende verjaardag van die samenwerking gevierd, allicht een record in de sector.

Jesse Brouns

Londen Fashion Week (LFW) sloot gisteren af met een uitsluitend aan mannenmode gewijde dag. In Milaan was de Italiaanse modeweek al begonnen, wat betekende dat de meeste journalisten en aankopers verstek moesten geven. Het publiek in Londen was dan ook overwegend samengesteld uit modestudenten, vrienden en familie, en andere fashion victims.In de kelders van Somerset House, het majestueuze hoofdkwartier van LFW, hadden enkele jonge ontwerpers installaties opgesteld. De ingang, onderaan een smalle trap, werd bewaakt door een trio modellen op voetstuk. De jongens droegen minipakjes in rubber, en dito maskers. We volgden hen in de donkere catacomben, en zagen niets dat ons kon overtuigen.Het belangrijkste element van de mannendag was MAN, een collectieve show van drie ontwerpers, plus de designerscollectie van winkelstraatketen Topshop (prominent aanwezig tijdens LFW). De show van Katie Eary, geïnspireerd door de romans van William Burroughs, was uitstekend (ribjuwelen, Romeinse sandalen, bont, goud). De in Londense modekringen als veelbelovend bestemde J.W. Anderson viel tegen (als zelf modellen er in een collectie ver van bekoorlijk uitzien, dan is er allicht iets mis). Christopher Shannon ontwerpt uitstekende, zeer draagbare sportswear en werd al gescout door de giganten van de sector: de schoenen werden ontwikkeld met Reebok, en Eastpak tekende hem voor een collectie rugzakken en andere tassen. Misschien wacht Shannon een carrière in het voetspoor van de Japanner Yasuhiro Mihara. Die heeft een succesvol eigen merk, maar ontwerpt ook schoenen voor Puma. In Londen werd de tiende verjaardag van die samenwerking gevierd, allicht een record in de sector. Jesse Brouns