In Milaan worden tot dinsdag de mannencollecties gepresenteerd voor de zomer van volgend jaar. Hoogtepunten gisteren: Prada en Bottega Veneta.

Vroeg op voor de show van Bottega Veneta, in de deprimerende industriezone van Milaan waar het merk zijn hoofdkwartier heeft. De collectie van Tomas Maier schudt ons zachtjes wakker, met gemakkelijke, elegante pakken en luxe sportswear, waaronder de mooiste t-shirts van het seizoen tot nog toe, in bevallig grijs en groen.

De jongens achter Gianfranco Ferre, ontwerpers Tommaso Aquilano en Roberto Rimondi, hebben hun vinger op de pols van de tijdgeest, maar nog niet echt een eigen stijl -- hun ruime, relaxte plattelandsoutfits doen vaagweg denken aan Dries Van Noten, maar dan zonder een echte ziel. En wat hebben farmboys met te maken met de architecturale mode van wijlen Ferre?

Emporio Armani schokt, met een parade jongens in donker en spannend leder, al dan niet gecombineerd met leggings (prozaïscher dan Rick Owens en sexier dan Givenchy). De leukste show van Emporio in jaren. Maar de finale, met een bataljon modellen in de zwartlederen legeruniformen die Armani ontwierp voor de laatste video van Lady Gaga, blijft zelfs 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog angstaanjagend.

Van Thom Brownes kleren voor Moncler Gamme Bleu kan men denken wat men wil, maar zijn presentaties zijn altijd amusant. Dit keer huurde het merk de Veoldrome Vigorelli, waar Fausto Coppi nog triomftochtjes heeft gereden, en de Beatles opgetreden. Browne liet zijn modellen fietsen. Ze droegen vergezochte, gimmicky sportswear. Leuk zondermeer.

Voorlopige hoogtepunten van de Italiaanse modeweek: Jil Sander in Firenze, en Missoni, Burberry en Bottega Veneta in Milaan. Maar de indrukwekkendste show was, niet voor de eerste keer, die van Prada: de enige écht moderne collectie tot nog toe, met nieuwe proporties, in mooie, felle kleuren. Met experimentele vormen, en zeer draagbare adaptaties van Europese klassiekers -- denim uit Genua en Bretonse marinierstruien, bijvoorbeeld. En voor accessoireliefhebbers: schoenen om de wereld mee te veroveren.

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés op Catwalk Weekend.

In Milaan worden tot dinsdag de mannencollecties gepresenteerd voor de zomer van volgend jaar. Hoogtepunten gisteren: Prada en Bottega Veneta. Vroeg op voor de show van Bottega Veneta, in de deprimerende industriezone van Milaan waar het merk zijn hoofdkwartier heeft. De collectie van Tomas Maier schudt ons zachtjes wakker, met gemakkelijke, elegante pakken en luxe sportswear, waaronder de mooiste t-shirts van het seizoen tot nog toe, in bevallig grijs en groen. De jongens achter Gianfranco Ferre, ontwerpers Tommaso Aquilano en Roberto Rimondi, hebben hun vinger op de pols van de tijdgeest, maar nog niet echt een eigen stijl -- hun ruime, relaxte plattelandsoutfits doen vaagweg denken aan Dries Van Noten, maar dan zonder een echte ziel. En wat hebben farmboys met te maken met de architecturale mode van wijlen Ferre? Emporio Armani schokt, met een parade jongens in donker en spannend leder, al dan niet gecombineerd met leggings (prozaïscher dan Rick Owens en sexier dan Givenchy). De leukste show van Emporio in jaren. Maar de finale, met een bataljon modellen in de zwartlederen legeruniformen die Armani ontwierp voor de laatste video van Lady Gaga, blijft zelfs 65 jaar na de Tweede Wereldoorlog angstaanjagend. Van Thom Brownes kleren voor Moncler Gamme Bleu kan men denken wat men wil, maar zijn presentaties zijn altijd amusant. Dit keer huurde het merk de Veoldrome Vigorelli, waar Fausto Coppi nog triomftochtjes heeft gereden, en de Beatles opgetreden. Browne liet zijn modellen fietsen. Ze droegen vergezochte, gimmicky sportswear. Leuk zondermeer. Voorlopige hoogtepunten van de Italiaanse modeweek: Jil Sander in Firenze, en Missoni, Burberry en Bottega Veneta in Milaan. Maar de indrukwekkendste show was, niet voor de eerste keer, die van Prada: de enige écht moderne collectie tot nog toe, met nieuwe proporties, in mooie, felle kleuren. Met experimentele vormen, en zeer draagbare adaptaties van Europese klassiekers -- denim uit Genua en Bretonse marinierstruien, bijvoorbeeld. En voor accessoireliefhebbers: schoenen om de wereld mee te veroveren. Jesse Brouns Bekijk alle defilés op Catwalk Weekend.