Carven, een vereerd (en verouderd) Frans couturemerk dat enkele jaren geleden een verjongingsbeurt kreeg, hield gisteren op een velodroom in Firenze voor het eerst een mannenshow. Ontwerper Guillaume Henry had 's ochtends, tijdens een ontbijtgesprek in zijn hotel, geweigerd om al veel te verklappen over de eerste mannenshow van Carven, het label dat hij opnieuw op de kaart heeft gezet.

"Het was voor mij een hele eer om voor de uitnodiging een illustratie te kunnen gebruiken van Sempé," zei hij. De legendarische tekenaar van Paris-Match en The New Yorker bezorgde Henry een schets van een olijke ober. "U zult zien dat er een link is tussen die tekening en de show vanavond." De ontwerper onthulde zijn derde mannencollectie. "Maar de eerste twee collecties waren eerder probeersels. In mijn hart is dit de eerste échte mannencollectie."

We waren uitgenodigd in de velodroom van Firenze, een verschil met de palazzo's en tuinen waar ontwerpers doorgaans voor kiezen als ze door Pitti worden uitgenodigd. In het midden van die velodroom: een voetbalveld met astroturf, en een twintigtal elegant gedekte tafels. De show had de vorm van een race van in strak uniform gestopte cafégarçons. De groep mannen en vrouwen haastten zich langs de wielerbaan. De modellen liepen er tussen, in felgekleurde outfits. Een vrolijke, bijzonder jongensachtige parade, met een zeker Jacques Tati-gehalte, en bubblegumtinten. Achteraf nam de hele bende plaats op een podium, en de winnaar (de ontwerper, wie anders) kreeg een beker uitgereikt. Als toemaatje was er nog een hilarisch optreden van een plaatselijke militaire marsband, de Bersaglieri.

"Carven is jong van geest," zei Jong, dat wel," zei Henry 's ochtends, "maar dat heeft niet noodzakelijk iets met leeftijd te maken."

"Mijn Carven-man is een buurman die je graag beter wilt leren kennen. Het is geen conceptuele man, en niet noodzakelijk een intellectueel. Hij heeft niets angstaanjagend. Het is een normale man. Dat wilt niet zeggen dat hij banaal is. Hij amuseert zich."

Even voor Carven showde ook Andrea Pompilio opnieuw in Firenze. Hij koos opnieuw het niet langer gebruikte Stazione Leopolda. Pompilio is de grootste Italiaanse relevatie in de mannenmode in jaren, en zijn collecties zijn bijzonder populair in Japan (hij werkt dit seizoen samen met sneakergigant Onitsuka Tiger). Wij zijn zelf ook fans van zijn décontracté streetwear. Zoals de ontwerper het zelf beschrijft: "An Italian boy surfing USA." De West Coast via Sorrento.

Jesse Brouns

Carven, een vereerd (en verouderd) Frans couturemerk dat enkele jaren geleden een verjongingsbeurt kreeg, hield gisteren op een velodroom in Firenze voor het eerst een mannenshow. Ontwerper Guillaume Henry had 's ochtends, tijdens een ontbijtgesprek in zijn hotel, geweigerd om al veel te verklappen over de eerste mannenshow van Carven, het label dat hij opnieuw op de kaart heeft gezet. "Het was voor mij een hele eer om voor de uitnodiging een illustratie te kunnen gebruiken van Sempé," zei hij. De legendarische tekenaar van Paris-Match en The New Yorker bezorgde Henry een schets van een olijke ober. "U zult zien dat er een link is tussen die tekening en de show vanavond." De ontwerper onthulde zijn derde mannencollectie. "Maar de eerste twee collecties waren eerder probeersels. In mijn hart is dit de eerste échte mannencollectie." We waren uitgenodigd in de velodroom van Firenze, een verschil met de palazzo's en tuinen waar ontwerpers doorgaans voor kiezen als ze door Pitti worden uitgenodigd. In het midden van die velodroom: een voetbalveld met astroturf, en een twintigtal elegant gedekte tafels. De show had de vorm van een race van in strak uniform gestopte cafégarçons. De groep mannen en vrouwen haastten zich langs de wielerbaan. De modellen liepen er tussen, in felgekleurde outfits. Een vrolijke, bijzonder jongensachtige parade, met een zeker Jacques Tati-gehalte, en bubblegumtinten. Achteraf nam de hele bende plaats op een podium, en de winnaar (de ontwerper, wie anders) kreeg een beker uitgereikt. Als toemaatje was er nog een hilarisch optreden van een plaatselijke militaire marsband, de Bersaglieri. "Carven is jong van geest," zei Jong, dat wel," zei Henry 's ochtends, "maar dat heeft niet noodzakelijk iets met leeftijd te maken." "Mijn Carven-man is een buurman die je graag beter wilt leren kennen. Het is geen conceptuele man, en niet noodzakelijk een intellectueel. Hij heeft niets angstaanjagend. Het is een normale man. Dat wilt niet zeggen dat hij banaal is. Hij amuseert zich." Even voor Carven showde ook Andrea Pompilio opnieuw in Firenze. Hij koos opnieuw het niet langer gebruikte Stazione Leopolda. Pompilio is de grootste Italiaanse relevatie in de mannenmode in jaren, en zijn collecties zijn bijzonder populair in Japan (hij werkt dit seizoen samen met sneakergigant Onitsuka Tiger). Wij zijn zelf ook fans van zijn décontracté streetwear. Zoals de ontwerper het zelf beschrijft: "An Italian boy surfing USA." De West Coast via Sorrento. Jesse Brouns