Alessandra Facchinetti, vroeger aan de slag bij Gucci en sinds dit seizoen ontwerpster van Valentino, is wellicht afgeluisterd. Haar naam staat op de lijst met zo'n vijfduizend vooraanstaande Italianen van wie de telefoongesprekken de voorbije tien jaar nauwlettend zijn gevolgd: politci, zakenmannen, bankiers, journalisten, voetbalspelers en starlets. Het spionagenetwerk is meer dan tien jaar geleden opgezet door de voormalige veiligheidschef van telecom Italia, en de nummer twee van de geheime dienst van het leger, SISMI.

Waarom Facchinetti werd afgeluisterd is onduidelijk. De ontwerpster was destijds verwikkeld in een proces met Patrizio Bertelli van Prada, aldus de krant La Repubblica vorige week. Ze had haar baan opgezegd bij Miu Miu, de zusterlijn van Prada, en was overgestapt naar Gucci, maar hield geen rekening met een clausule in haar contract die haar verbood om binnen een bepaalde periode over te stappen naar een concurrent. Fachinetti verloor het proces. Of de afluisterpraktijken aan het proces kunnen worden gelinkt, is onduidelijk. Er zijn in elk geval geen harde bewijzen voor. Facchinetti is in ItaliÃ"ook anderszins beroemd: haar vader is lid van de legendarische rockgroep Pooh en haar broer is een popualire hiphopzanger. Misschien waren de onderzoekers vooral geïnteresseerd in eerstehands celebritynieuws.

Jesse Brouns

Alessandra Facchinetti, vroeger aan de slag bij Gucci en sinds dit seizoen ontwerpster van Valentino, is wellicht afgeluisterd. Haar naam staat op de lijst met zo'n vijfduizend vooraanstaande Italianen van wie de telefoongesprekken de voorbije tien jaar nauwlettend zijn gevolgd: politci, zakenmannen, bankiers, journalisten, voetbalspelers en starlets. Het spionagenetwerk is meer dan tien jaar geleden opgezet door de voormalige veiligheidschef van telecom Italia, en de nummer twee van de geheime dienst van het leger, SISMI.Waarom Facchinetti werd afgeluisterd is onduidelijk. De ontwerpster was destijds verwikkeld in een proces met Patrizio Bertelli van Prada, aldus de krant La Repubblica vorige week. Ze had haar baan opgezegd bij Miu Miu, de zusterlijn van Prada, en was overgestapt naar Gucci, maar hield geen rekening met een clausule in haar contract die haar verbood om binnen een bepaalde periode over te stappen naar een concurrent. Fachinetti verloor het proces. Of de afluisterpraktijken aan het proces kunnen worden gelinkt, is onduidelijk. Er zijn in elk geval geen harde bewijzen voor. Facchinetti is in ItaliÃ"ook anderszins beroemd: haar vader is lid van de legendarische rockgroep Pooh en haar broer is een popualire hiphopzanger. Misschien waren de onderzoekers vooral geïnteresseerd in eerstehands celebritynieuws.Jesse Brouns