De literatuur mag zich in het verleden dan al spottend hebben uitgelaten over mode, dat weerhoudt hedendaagse ontwerpers er niet van literatuur als muze te gebruiken. Die wisselwerking krijgt heel concreet gestalte in de tentoonstelling '20 creaties voor Europa' die van 3 februari tot 4 april loopt in het stadhuis van Brussel.

Spaanse, Hongaarse en Belgische modeontwerpers lieten zich voor hun creaties inspireren op passages uit de literatuur van hun land. Hun jurken worden telkens tentoongesteld vergezeld van het fragment waardoor ze zich lieten leiden. De Belgische ontwerpster Anna Heylen vertrok van een passage uit 'Dertig' van Stefan Hertmans. En Katrien Van Hecke maakte een jurk die bij een fragment uit "Het verdriet van België" van Hugo Claus hoort. Onder meer ook Gabriel Garcia Marquez, Carlos fuentes, Amélie Nothomb en Rosa Chacel leverden de modeontwerpers ideeën aan.

De tentoonstelling, naar aanleiding van het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie, "is een uitnodiging tot dialoog tussen twee kunstvormen die we niet gewoon zijn samen te zien". En die staat symbool voor de dialoog tussen de culturen van de drie landen die opeenvolgend het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nemen:Spanje, gevolgd door België en Hongarije.

Ann Heylens.

Twintig Creaties voor Europa, Modeontwerpers in dialoog met de literatuur. Van 3 februari tot 4 april. Stadhuis Brussel , Grote Markt- 1000 Brussel. Di tot zo van 10.30 uur tot 18.00 uur. Gesloten op feestdagen.

De literatuur mag zich in het verleden dan al spottend hebben uitgelaten over mode, dat weerhoudt hedendaagse ontwerpers er niet van literatuur als muze te gebruiken. Die wisselwerking krijgt heel concreet gestalte in de tentoonstelling '20 creaties voor Europa' die van 3 februari tot 4 april loopt in het stadhuis van Brussel. Spaanse, Hongaarse en Belgische modeontwerpers lieten zich voor hun creaties inspireren op passages uit de literatuur van hun land. Hun jurken worden telkens tentoongesteld vergezeld van het fragment waardoor ze zich lieten leiden. De Belgische ontwerpster Anna Heylen vertrok van een passage uit 'Dertig' van Stefan Hertmans. En Katrien Van Hecke maakte een jurk die bij een fragment uit "Het verdriet van België" van Hugo Claus hoort. Onder meer ook Gabriel Garcia Marquez, Carlos fuentes, Amélie Nothomb en Rosa Chacel leverden de modeontwerpers ideeën aan. De tentoonstelling, naar aanleiding van het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie, "is een uitnodiging tot dialoog tussen twee kunstvormen die we niet gewoon zijn samen te zien". En die staat symbool voor de dialoog tussen de culturen van de drie landen die opeenvolgend het voorzitterschap van de Europese Unie op zich nemen:Spanje, gevolgd door België en Hongarije. Ann Heylens.Twintig Creaties voor Europa, Modeontwerpers in dialoog met de literatuur. Van 3 februari tot 4 april. Stadhuis Brussel , Grote Markt- 1000 Brussel. Di tot zo van 10.30 uur tot 18.00 uur. Gesloten op feestdagen.