Expo: modeprenten als voorloper van fashion magazines

01/06/15 om 14:36 - Bijgewerkt om 14:43

In het Amsterdamse Rijksmuseum gaat er op 12 juni een expo open over de voorlopers van de moderne modebladen. Want het is heus niet van vandaag dat dames, én heren, zich vergapen aan modieuze prentjes!

Stellen dat de oudste modeprent zo oud is als de drukkunst is overdreven. Eigenlijk begon de rage van de modeprenten in de achttiende eeuw, de tijd van de grote elegantie van man en vrouw, de tijd van Marie-Antoinette. Inderdaad veel van de oudste modeprenten komen uit Frankrijk dat ook toen al het voorbeeld gaf hoe je je best stijlvol en eigentijds kunt opdirken. De grote doorbraak kwam er onder Napoleon. Zelf had hij daar niet meteen iets mee te maken, maar toen kreeg die Franse elegantie weerom een boost en werden er prentjes met elegante dames rondgestuurd.

In die tijd werd er op los gekopieerd. Je kunt deze antieke empireprenten trouwens nu nog kopen voor een spreekwoordelijk prikje, zo'n 30 à 40 euro, soms minder. In de 19de eeuw, toen de drukkunst makkelijker en goedkoper werd, werden de modeprenten glorieuzer en kwamen er heel veel damesbladen op de markt. De fotografie kwam pas in die modebladen terecht in de 20ste eeuw. Heel lang hield men van prenten, tekeningen en gravures. Enfin, in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum kan je alles bekijken tot 27 september.

De expo heeft als titel: New for Now, The origin of Fashion Magazines. www.rijksmusuem.nl.

Piet Swimberghe

Lees meer over:

Onze partners