350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en 50 jaar modeafdeling. In het MAS kan u werk van de alumni gaan bewonderen en het MoMu wijdde een tentoonstelling aan de modeafdeling. Maar ook in het straatbeeld van de Scheldestad worden we herinnerd aan de grote mode-iconen die gestudeerd hebben aan de modeafdeling van de Academie. Als reuzen torenen ze boven ons uit, de Antwerp Icons. Twaalf gerenommeerde alumni van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen kozen een iconisch stuk uit hun oeuvre. Het MoMu nodigde vervolgens fotograaf Ronald Stoops, make-up styliste Inge Grognard en modeontwerper Dirk Van Saene uit om de stukken te interpreteren en herwerken. Van Saene linkte de twaalf beelden op een visuele manier door in ieder beeld een eenvoudige bodysuit te gebruiken. De bodysuits werden bedrukt met patronen of stoffen die typisch zijn voor de twaalf oud-studenten en dus verwijzen naar hun signatuur.

Ronald Stoops fotografeerde de modellen en manipuleerde hun afmetingen drastisch zodat ze het monumentale benadrukken. De afbeeldingen werden op containers van maar liefst tien meter hoog geprint en verspreid doorheen de stad. Deze monumentale iconen doen denken aan de reuzen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Antwerpen. Sinds de 14-de eeuw worden er namelijk reuzenfiguren door de stad gedragen tijdens processies en optochten. We raden aan om de fiets te nemen als je van zin bent alle Icons te gaan ontdekken en niet te vergeten rond de reuzen te wandelen of fietsen aangezien ze een zwart-wit zijde en een gekleurde kant hebben. (LP)

Waarheen? A.F. Vandevorst: Bolivarplaats (Justitiepaleis)

Ann Demeulemeester: Leopold Dewaelplaats (KMSKA)

Bernhard Willhelm : Astridplein

Christian Wijnants: Falconplein

Dirk Bikkembergs: Theaterplein

Dirk Van Saene: Wapper

Dries Van Noten: Hanzestedenplaats (MAS)

Marina Yee : Handschoenmarkt (Kathedraal)

Martin Margiela: Mechelseplein

Peter Pilotto: Ernest van Dijckkaai (Voetgangerstunnel)

Veronique Branquinho : De Keyserlei

Walter Van Beirendonck: Nationalestraat (MoMu - ModeMuseum)

350 jaar Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en 50 jaar modeafdeling. In het MAS kan u werk van de alumni gaan bewonderen en het MoMu wijdde een tentoonstelling aan de modeafdeling. Maar ook in het straatbeeld van de Scheldestad worden we herinnerd aan de grote mode-iconen die gestudeerd hebben aan de modeafdeling van de Academie. Als reuzen torenen ze boven ons uit, de Antwerp Icons. Twaalf gerenommeerde alumni van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen kozen een iconisch stuk uit hun oeuvre. Het MoMu nodigde vervolgens fotograaf Ronald Stoops, make-up styliste Inge Grognard en modeontwerper Dirk Van Saene uit om de stukken te interpreteren en herwerken. Van Saene linkte de twaalf beelden op een visuele manier door in ieder beeld een eenvoudige bodysuit te gebruiken. De bodysuits werden bedrukt met patronen of stoffen die typisch zijn voor de twaalf oud-studenten en dus verwijzen naar hun signatuur. Ronald Stoops fotografeerde de modellen en manipuleerde hun afmetingen drastisch zodat ze het monumentale benadrukken. De afbeeldingen werden op containers van maar liefst tien meter hoog geprint en verspreid doorheen de stad. Deze monumentale iconen doen denken aan de reuzen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Antwerpen. Sinds de 14-de eeuw worden er namelijk reuzenfiguren door de stad gedragen tijdens processies en optochten. We raden aan om de fiets te nemen als je van zin bent alle Icons te gaan ontdekken en niet te vergeten rond de reuzen te wandelen of fietsen aangezien ze een zwart-wit zijde en een gekleurde kant hebben. (LP) Waarheen? A.F. Vandevorst: Bolivarplaats (Justitiepaleis) Ann Demeulemeester: Leopold Dewaelplaats (KMSKA) Bernhard Willhelm : Astridplein Christian Wijnants: Falconplein Dirk Bikkembergs: Theaterplein Dirk Van Saene: Wapper Dries Van Noten: Hanzestedenplaats (MAS) Marina Yee : Handschoenmarkt (Kathedraal) Martin Margiela: Mechelseplein Peter Pilotto: Ernest van Dijckkaai (Voetgangerstunnel) Veronique Branquinho : De Keyserlei Walter Van Beirendonck: Nationalestraat (MoMu - ModeMuseum)