Het modemerk Esprit sponsort de wedstrijd duurzaam design, georganiseerd door de NGO Redress, dat jong aanstormend talent uit zowel het Oosten als het Westen aanmoedigt om verandering te brengen in het modelandschap.

De EcoChic Design Award 2013 is een duurzame ontwerpwedstrijd die jonge ontwerpers wil aansporen om mode te maken met een minimum aan textielafval. De wedstrijd, die aan zijn vierde editie toe is, wil voortaan ook ontwerpers uit andere landen aanspreken, meer bepaald uit Hong Kong, China, Taiwan, Singapore, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Duitsland. De winnaar van de EcoChic Design Award 2013 zal de Esprit Recycled Collection 2014 mogen ontwerpen, die wereldwijd zal worden verdeeld.

Redress

Redress, een NGO die in Hong Kong is gevestigd, ijvert al meer dan zeven jaar voor duurzame mode. Immers, naar schatting zouden zowat 15-20% van de stoffen na het knippen op de vloer belanden. Redress is ervan overtuigd dat ontwerpers een groot deel van het probleem kunnen oplossen door een aantal drastische beslissingen te nemen tijdens de ontwerpfase.

Volgens Christina Dean, CEO en oprichtster van Redress, zou duurzaamheid in de mode-industrie een hot item zijn, waar weinig wordt aan gedaan, terwijl er ook niet voldoende aandacht is voor het groeiende afvalprobleem. Volgens haar is het belangrijk om de strijd aan te binden tegen de afvalproducerende productie, die ook economisch niet bepaald verantwoord is. Met EcoChic Design Award 2013 wil Redress jonge modeontwerpers uit het Oosten en het Westen aanmoedigen om de afvalberg te beperken en van aan de bron te werken aan duurzame mode.

De wedstrijd

De wedstrijd daagt jonge ontwerpers en studenten met minder dan drie jaar ervaring in de mode-industrie uit om verkwisting tegen te gaan door de toepassing van duurzame designtechnieken, recyclage en hergebruik. Jonge ontwerpers uit een van acht voornoemde gebieden kunnen zich voor de wedstrijd inschrijven tot 15 augustus 2013. Per regio zal een lokale jury drie halvefinalisten kiezen op basis van volgende criteria: duurzaamheid, verkoopbaarheid en originaliteit.

Daarna zal een internationale jury acht finalisten, dus één per regio, kiezen uit de halvefinalisten. Deze zullen hun duurzame collecties persoonlijk kunnen komen voorstellen tijdens de Hong Kong Fashion Week in januari 2014. De winnaar van de EcoChic wedstrijd zal de mogelijkheid krijgen om een collectie met gerecycleerd textiel te ontwerpen voor Esprit die in productie wordt genomen en verdeeld zal worden in de winkels. (RDM)

Het modemerk Esprit sponsort de wedstrijd duurzaam design, georganiseerd door de NGO Redress, dat jong aanstormend talent uit zowel het Oosten als het Westen aanmoedigt om verandering te brengen in het modelandschap. De EcoChic Design Award 2013 is een duurzame ontwerpwedstrijd die jonge ontwerpers wil aansporen om mode te maken met een minimum aan textielafval. De wedstrijd, die aan zijn vierde editie toe is, wil voortaan ook ontwerpers uit andere landen aanspreken, meer bepaald uit Hong Kong, China, Taiwan, Singapore, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Duitsland. De winnaar van de EcoChic Design Award 2013 zal de Esprit Recycled Collection 2014 mogen ontwerpen, die wereldwijd zal worden verdeeld. Redress Redress, een NGO die in Hong Kong is gevestigd, ijvert al meer dan zeven jaar voor duurzame mode. Immers, naar schatting zouden zowat 15-20% van de stoffen na het knippen op de vloer belanden. Redress is ervan overtuigd dat ontwerpers een groot deel van het probleem kunnen oplossen door een aantal drastische beslissingen te nemen tijdens de ontwerpfase. Volgens Christina Dean, CEO en oprichtster van Redress, zou duurzaamheid in de mode-industrie een hot item zijn, waar weinig wordt aan gedaan, terwijl er ook niet voldoende aandacht is voor het groeiende afvalprobleem. Volgens haar is het belangrijk om de strijd aan te binden tegen de afvalproducerende productie, die ook economisch niet bepaald verantwoord is. Met EcoChic Design Award 2013 wil Redress jonge modeontwerpers uit het Oosten en het Westen aanmoedigen om de afvalberg te beperken en van aan de bron te werken aan duurzame mode.De wedstrijdDe wedstrijd daagt jonge ontwerpers en studenten met minder dan drie jaar ervaring in de mode-industrie uit om verkwisting tegen te gaan door de toepassing van duurzame designtechnieken, recyclage en hergebruik. Jonge ontwerpers uit een van acht voornoemde gebieden kunnen zich voor de wedstrijd inschrijven tot 15 augustus 2013. Per regio zal een lokale jury drie halvefinalisten kiezen op basis van volgende criteria: duurzaamheid, verkoopbaarheid en originaliteit. Daarna zal een internationale jury acht finalisten, dus één per regio, kiezen uit de halvefinalisten. Deze zullen hun duurzame collecties persoonlijk kunnen komen voorstellen tijdens de Hong Kong Fashion Week in januari 2014. De winnaar van de EcoChic wedstrijd zal de mogelijkheid krijgen om een collectie met gerecycleerd textiel te ontwerpen voor Esprit die in productie wordt genomen en verdeeld zal worden in de winkels. (RDM)