De revival van de driekwartbroek, het einde van de wegwerpcultuur in de modesector en de teloorgang van Raf Simons bij Calvin Klein. Dat alles lees je in dit handige eindejaarsoverzicht met de beste modestukken uit 2018.
Enkele modepioniers zorgden het voorbije jaar voor boeiende, duurzame projecten. Van fair fashion evenementen tot nieuwe ethische merken, online tools en een hoopvolle charter: dit zijn de innovaties om trots op te zijn.
Onlinegigant Zalando viert zijn tiende verjaardag. Aan naamsbekendheid geen gebrek, maar een economisch succes is het vooralsnog niet. Wij gingen langs op het hoofdkantoor in Berlijn en polsten naar hun toekomstplannen.
De catwalkcollectie van Raf Simons voor Calvin Klein stelt teleur, en de jeanslijn is niet alleen te trendy, maar ook te duur. Dat zegt zijn baas. Staat het huwelijk van Simons en CK op springen?
Gent blijft verrassen met authentieke en spannende alternatieven voor het afstompende online shoppen en de banale grote ketens. Trek eropuit en maak kennis met deze acht projecten.
Als winkels op dagen als Black Friday met waanzinnige kortingen goochelen, wordt kopen herleid tot een vermakelijk gebeuren, zegt Tom Ysewijn van Oxfam-Wereldwinkels. 'Maar wie betaalt de prijs van al deze waanzin?'
Stefano Gabbana haalde op Instagram uit naar de Chinezen. Dit gebeurde vlak nadat Dolce e Gabbana een filmpje online zette dat racistisch werd bevonden. Het land staat op stelten, de show van het Italiaanse merk in Shanghai werd prompt geannuleerd. Het debacle zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben. In China, maar ook erbuiten. De nieuwe generatie modeliefhebbers laat niet met zich sollen.
Horden meisjes probeerden twintig jaar geleden het kapsel van Rachel uit Friends na te bootsen. Zou de pony van Olivia in Thuis hetzelfde effect hebben? En is Jeanne uit DeKotmadam het evenbeeld van de Vlaamse huisvrouw? We trokken met onze vragen naar de set.
De modest fashion industrie wordt geschat op een waarde van vierenveertig miljard dollar. De tijd is rijp voor een conferentie over de modetrend, maar wat houdt die nu eigenlijk in?
'Nee, dit is beslist niet de zoveelste modefilm', zeggen Ian Bonhôte en Peter Ettedgui wanneer we met hen aan tafel schuiven voor een gesprek over de Alexander McQueen-documentaire. Zij zijn de scenaristen/producers/regisseurs van de film die kortweg McQueen heet en op het Film Fest Gent zijn Belgische première beleefde.
Jonge dertiger Saskia Aelen combineert haar ervaringen als fondsenwerver, ondernemer en ontwerper in haar eigen merk Ms. Bay, een duurzaam en tijdloos accessoirelabel. 'Het is logisch om van zalmleer handtassen te maken.'
Koopmannen kwamen vroeger met plezier van heinde en verre naar onze streken, de Zuidelijke Nederlanden, om stoffen aan te kopen van getalenteerde wevers. De geschiedenis herleeft weer, weven kent een revival. Van tapijten tot modestoffen: een jonge garde wevers blaast het oude ambacht nieuw leven in. Ook de Antwerpse Hermine Van Dijck en de Brugse Ilse Acke zijn gebeten door de weefmicrobe.
Het heeft vijftig jaar geduurd, maar plots wordt streetwear ernstig genomen in de mode. Belangrijkste signaal: de nominatie van Virgil Abloh als ontwerper van de mannencollecties van Louis Vuitton.
Het idee dat mode een vrouwenzaak is, is meer dan ooit achterhaald. Steeds meer (jonge) mannen zijn immers bewust bezig met hoe ze erbij lopen. 'Dankzij metroseksuelen en hipsters kwam er een groter mode-aanbod voor mannen', analyseren trendwatchers Ellen Anthoni en Tom Palmaerts.
De modewereld is geen voor de hand liggende sector, met zware concurrentie en veel onzekerheid. Wie waagt het vandaag nog om een boetiek op te richten? Zussen Ester en Hadassa Dekoning openden eind augustus met Twinfever, een multimerkenboetiek waar je ook een glas kunt drinken.
Elk seizoen trekken ongeveer dertigduizend mensen naar Parijs voor de fashion week. Niet om te shoppen, maar om te werken. Wie kun je tijdens de modeweken tegen het lijf lopen en wat doen ze er juist?
Knack Weekend zoekt de creatieve koppen achter de nieuwste modelabels en boetieks die zich profileren als duurzaam én Belgisch. Het zijn nog geen household names, wel vormen ze een nieuwe generatie ontwerpers en shopuitbaters voor wie duurzaamheid een evidentie is, of het nu om zonnebrillen van petflessen of hemden van houtpulp gaat.
De mode-industrie is een uitermate creatieve industrie. Uniek voor de dag komen, je eigen stijl uitdragen en de hoofden van voorbijgangers doen draaien: het wordt er allemaal mee geassocieerd. Maar waarom dragen dan zoveel mensen dezelfde outfits? Of lijkt dat alleen maar zo?
Vanaf 2019 verplicht Frankrijk haar grote modehuizen om onverkochte kleding te recycleren of te schenken aan een goed doel. Zo boycot het land de wegwerpcultuur in de kledingsector en moedigt het een circulaire economie aan. Iets waar België een voorbeeld aan kan nemen?
Vult de driekwartbroek deze lente en zomer opnieuw het straatbeeld? Dan heeft u dat te danken aan Audrey Hepburn, Jennifer Lopez en vooral: uzelf. 'Het feit dat deze broek steeds terugkomt, zegt wel iets, niet?'