Van Stephanie D’hygere tot Mous Lambarat: dit zijn alle winnaars van de Belgian Fashion Awards 2022

Van links naar rechts: een ontwerp van Glen Martens, een beeld van Mous Lamrabat en een collectiebeeld van Florentina Leitner
Ellen De Wolf
Ellen De Wolf Moderedactrice Knack Weekend

De Belgian Fashion Awards, zo’n beetje de oscars van de modewereld in ons land, zijn voor de vijfde keer uitgereikt. Ontwerpster Stephanie D’heygere kwam als grote winnaar uit de bus met de prijs van de jury. Ook Ester Manas en Mous Lambarat vielen in de prijzen. Een overzicht van alle winnaars van 2022.

De Belgian Fashion Awards worden jaarlijks uitgereikt aan creatief talent uit de mode-industrie. Het is een feest van en voor de hele Belgische modesector. De vijfde editie vond plaats in het MAD Brussels, samen met Knack Weekend en Flanders DC mede-organisator van de awards.

De internationale jury, onder leiding van Venya Brykalin van Vogue Ukraine, koos de winnaars van zes van de acht awards. Daarnaast reikte pr- en communicatiebureau UPR een prijs uit en de achtste en laatste categorie, Fashion Brand of the Year, lag ten slotte in de handen van het publiek. De awards zelf zijn dit jaar opnieuw een creatie van de Antwerpse ontwerper en keramist Wouter Hoste. Elke winnaar ontving een uniek kunstwerk.

Jury Prize: Stephanie D’heygere

Stephanie D’heygere begon haar carrière bij Maison Margiela, waar ze van 2011 tot 2015 Head of Jewelry was. In 2018, na enkele jaren bij Dior, startte ze haar eigen label met juwelen en accessoires, D’heygere. Haar innovatieve creaties geven een andere draai aan alledaagse voorwerpen. Ze heeft een sterke voorkeur voor minimalistische, maar in het oog springende stukken. De jury kent haar deze prijs toe “omdat ze erin is geslaagd een community op te bouwen rond haar en rond haar merk. Haar werk is heel Belgisch en surrealistisch, gender-inclusief en toegankelijk. Ze verkiest altijd kwaliteit boven kwantiteit.” Stephanie D’heygere ontwerpt ook juwelen en accessoires voor andere merken, waaronder Jacquemus, A.P.C. en Y/Project, het label van haar goede vriend Glenn Martens.

(c) David Lurashi

Designer of the Year: Glenn Martens

Glenn Martens valt opnieuw in de prijzen. In 2018 werd de Bruggeling ook al uitgeroepen tot Ontwerper van het Jaar. Martens zwaaide in 2008 af aan de Antwerpse Modeacademie en werkte onder meer bij Jean-Paul Gaultier en Bruno Pieters. In 2013 ging hij aan de slag als artistiek directeur van Y/Project, een klein label dat hij in geen tijd naar zijn hand zette. Dit jaar presenteerde hij zijn couturecollectie voor Jean Paul Gaultier, organiseerde hij zijn eerste show voor denimlabel Diesel, waar hij sinds vorig jaar artistiek directeur is, en zat hij de jury voor op het modefestival van Hyères.

De jury oordeelt unaniem: “Glenn Martens is indrukwekkend. Zijn talent en invloedssfeer zijn al even indrukwekkend. Met Diesel, Y/Project en zijn haute-couturecollectie voor Jean-Paul Gaultier doet hij alles en doet hij het goed. Zijn carrière is voorbeeldig, met continuïteit en een bereidheid om de regels te breken met als doel meer duurzaamheid, inclusiviteit, democratisering en vriendelijkheid.”

(c) Arnaudt Lajeunie

Professional of the Year: Mous Lamrabat

Fotograaf Mous Lamrabat maakt internationaal furore met beelden waarin zijn Noord-Afrikaanse roots en westerse leefwereld samenkomen. Zijn werk is bewust absurd en surrealistisch, soms zelfs provocatief. Hij verbergt liever de gezichten van zijn onderwerpen, zodat iedereen zichzelf kan herkennen in de beelden. Lamrabat werkte al samen met onder andere Walter Van Beirendonck, Vogue US en Vogue Arabia. Dit jaar was hij te gast in het Amsterdamse fotografiemuseum Foam met de tentoonstelling Blessings from Mousganistan.

(c) Mous Lamrabat

Emerging Talent of the Year: Florentina Leitner

De Weense Florentina Leitner verhuisde in 2015 naar België om te studeren aan de Modeacademie. Ze woont en werkt sindsdien in Antwerpen. Ze begon haar carrière als ontwerper bij Wendy & Jim, Dries Van Noten en Komono. In december 2020 lanceerde ze haar eigen label voor de “girly, fun” vrouw die van bloemenprints, felle kleuren en opvallende vormen houdt. De jury prijst “haar professionele aanpak, optimistische boodschap en haar aandacht voor duurzaamheid”. Naast een award krijgt Florentina Leitner eveneens een geldprijs van 5000 euro. Daarnaast koopt het Mode en Kantmuseum van Brussel een silhouette van haar aan voor hun vaste collectie.

(c) enjamin Mallek

Most Promising Graduate: Sebastian Van Canneyt – KASK Gent

Sebastian Van Canneyt studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Met zijn werk tast hij de grenzen af tussen mode en kunst. Voor zijn meest recente tentoonstelling, Endegem, gebaseerd op het personage Ferdinand de straatsteenlegger, creëerde Van Canneyt kleding, schilderijen en installaties. Die presentatie en zijn bijzondere vormgeving en taal konden de jury erg bekoren.

(c) GF

Brand of the Year: Xandres

Xandres is al 55 jaar een vaste waarde in het Belgische modelandschap. Inclusiviteit is een belangrijke waarde voor het merk uit Destelbergen. Daarom besloten ze dit jaar Xandres Gold te integreren in Xandres, alle winkelconcepten aan te passen en een nieuwe, interactieve flagshipstore te openen in Antwerpen. Ze lanceerden ook hun eerste Iconic Capsule Collection, met twaalf tijdloze stukken die de signatuur van het merk uitstralen. Xandres werd verkozen door het publiek via online voting.

(c) GF

Het ontwerpersduo Ester Manas ging lopen met de award voor Changemager of the Year. Lees hier ons interview met hen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content