In 2010 vroegen Prada Japan CEO Davide Sesia en HR-manager Hiroyuki Takahashi aan hun werkneemster Rina Bovrisse om gewicht te verliezen en zich netter te kleden om zo het merk beter te kunnen vertegenwoordigen. Volgens Bovrisse droegen haar bazen haar ook op om iedereen die "lelijk, oud, dik of gewoon niet 'Prada' genoeg" was uit bedrijf "te verwijderen". De Japanse weigerde, werd ontslagen en diende prompt een klacht in tegen Prada wegens discriminatie. Ze eiste 58 miljoen yen (of zo'n 820 000 euro) van haar voormalie werkgever.

"image is everything"

De rechtbank van Tokyo heeft de klacht van Bovrisse nu verworpen. Volgens rechter Reiko Morioka was het inderdaad niet echt vriendelijk van Sesia en Takahashi om Bovrisse te vragen aan haar voorkomen te werken, maar is het ongeloofwaardig dat deze vraag Bovrisse zodanig veel emotionele last heeft bezorgd dat ze hiervoor gecompenseerd moet worden. Volgens Morioka stelde Bovrisse zich bovendien bloot aan zulke eisen aangezien ze nu eenmaal in een industrie werkzaam was waar "image everything" is. Onder die laatste banner klaagt Prada Japan nu zelf Bovrisse aan voor laster en eerroof.

Voor de slechte verstaanders: de twee topmannen van Prada Japan gaan vrijuit in deze zaak; niet omdat ze de discriminerende woorden waarvoor Bovrisse hen aanklaagde niet gezegd hebben, wél omdat iemand die werkzaam is in de mode-industrie zich aan zulke eisen mag verwachten. Als kers op de taart zal Bovrisse nu zelf mogen betalen omdat ze dit soort zaken aan het licht heeft gebracht. (KS)

In 2010 vroegen Prada Japan CEO Davide Sesia en HR-manager Hiroyuki Takahashi aan hun werkneemster Rina Bovrisse om gewicht te verliezen en zich netter te kleden om zo het merk beter te kunnen vertegenwoordigen. Volgens Bovrisse droegen haar bazen haar ook op om iedereen die "lelijk, oud, dik of gewoon niet 'Prada' genoeg" was uit bedrijf "te verwijderen". De Japanse weigerde, werd ontslagen en diende prompt een klacht in tegen Prada wegens discriminatie. Ze eiste 58 miljoen yen (of zo'n 820 000 euro) van haar voormalie werkgever. "image is everything" De rechtbank van Tokyo heeft de klacht van Bovrisse nu verworpen. Volgens rechter Reiko Morioka was het inderdaad niet echt vriendelijk van Sesia en Takahashi om Bovrisse te vragen aan haar voorkomen te werken, maar is het ongeloofwaardig dat deze vraag Bovrisse zodanig veel emotionele last heeft bezorgd dat ze hiervoor gecompenseerd moet worden. Volgens Morioka stelde Bovrisse zich bovendien bloot aan zulke eisen aangezien ze nu eenmaal in een industrie werkzaam was waar "image everything" is. Onder die laatste banner klaagt Prada Japan nu zelf Bovrisse aan voor laster en eerroof. Voor de slechte verstaanders: de twee topmannen van Prada Japan gaan vrijuit in deze zaak; niet omdat ze de discriminerende woorden waarvoor Bovrisse hen aanklaagde niet gezegd hebben, wél omdat iemand die werkzaam is in de mode-industrie zich aan zulke eisen mag verwachten. Als kers op de taart zal Bovrisse nu zelf mogen betalen omdat ze dit soort zaken aan het licht heeft gebracht. (KS)