Na acht weken zijn de designers klaar voor een stap in de echte (mode)wereld. De Belgische ontwerper Tim Van Steenbergen zette de deuren van zijn atelier open voor een korte, maar krachtige stage.

Hoe is de stagedag van de kandidaten verlopen? Tim Van Steenbergen: Ze hebben eerst een blik geworpen op mijn zomercollectie. Daarna kregen ze de opdracht om een draagbaar stuk te ontwerpen uit één materiaal dat in de collectie past, zonder dat het uitdrukkelijk een Tim Van Steenbergen-creatie is. De kandidaten moesten ook de werkwijze van het atelier respecteren: onmiddellijk draperen op de pop, zonder eerst een patroon te maken. Mijn aandacht ging vooral uit naar de manier waarop ze met één stof een vorm konden creëren.

Wat is het nut van een stage?
Het is een belangrijk onderdeel in de vorming van een modestudent, omdat ze voor de eerste keer geconfronteerd worden met de realiteit van de modewereld. Ze worden uit de beschermde omgeving van de school gehaald en krijgen het hele proces te zien: van de creatie tot de productie. In een atelier leer je ook pas hoe belangrijk teamwork en communicatie zijn. Een ontwerper zit niet zomaar op zijn eiland.

Hoe vertaalt u uw visie naar uw medewerkers?
Aan het begin van ieder seizoen maken we een moodboard, waarop al mijn ideeën in concrete beelden en materialen worden voorgesteld. Zo krijgen mijn medewerkers te zien wat er iedere dag in mijn hoofd omgaat. Ik heb ook twee assistenten waarmee ik iedere week alle stukken overloop of doorpas. Ze stappen echt in mijn leefwereld.

Wat is het verschil tussen uw werk voor het merk Chine en uw eigen lijn? Voor mijn eigen collectie creëer ik een wereld, voor Chine maak ik deel uit van een wereld die al bestaat. Dat wil echter niet zeggen dat er een groot verschil is. Het gebeurt vaak dat ik voor het ene merk iets ontwerp dat ook in het andere zou passen. Er loopt geen breuklijn in mijn hoofd. We hanteren een andere aanpak voor beide merken, maar er is zeker sprake van een kruisbestuiving. Omdat het prijskaartje van mijn lijn hoger ligt, hebben we wel de ruimte om met duurdere materialen te werken.

AFVALLER VAN DE WEEK: Dirk Vervoort: "We zijn op het punt in de wedstrijd beland dat er enkel nog sterke kandidaten overblijven. Ik heb daarom niet het gevoel dat de opdracht fout gelopen is, de jury heeft gewoon beslist met de anderen verder te gaan."

Ellen De Wolf.

De Designers, elke dinsdag om 20.40 uur op VTM.

Na acht weken zijn de designers klaar voor een stap in de echte (mode)wereld. De Belgische ontwerper Tim Van Steenbergen zette de deuren van zijn atelier open voor een korte, maar krachtige stage.Hoe is de stagedag van de kandidaten verlopen? Tim Van Steenbergen: Ze hebben eerst een blik geworpen op mijn zomercollectie. Daarna kregen ze de opdracht om een draagbaar stuk te ontwerpen uit één materiaal dat in de collectie past, zonder dat het uitdrukkelijk een Tim Van Steenbergen-creatie is. De kandidaten moesten ook de werkwijze van het atelier respecteren: onmiddellijk draperen op de pop, zonder eerst een patroon te maken. Mijn aandacht ging vooral uit naar de manier waarop ze met één stof een vorm konden creëren. Wat is het nut van een stage? Het is een belangrijk onderdeel in de vorming van een modestudent, omdat ze voor de eerste keer geconfronteerd worden met de realiteit van de modewereld. Ze worden uit de beschermde omgeving van de school gehaald en krijgen het hele proces te zien: van de creatie tot de productie. In een atelier leer je ook pas hoe belangrijk teamwork en communicatie zijn. Een ontwerper zit niet zomaar op zijn eiland. Hoe vertaalt u uw visie naar uw medewerkers? Aan het begin van ieder seizoen maken we een moodboard, waarop al mijn ideeën in concrete beelden en materialen worden voorgesteld. Zo krijgen mijn medewerkers te zien wat er iedere dag in mijn hoofd omgaat. Ik heb ook twee assistenten waarmee ik iedere week alle stukken overloop of doorpas. Ze stappen echt in mijn leefwereld. Wat is het verschil tussen uw werk voor het merk Chine en uw eigen lijn? Voor mijn eigen collectie creëer ik een wereld, voor Chine maak ik deel uit van een wereld die al bestaat. Dat wil echter niet zeggen dat er een groot verschil is. Het gebeurt vaak dat ik voor het ene merk iets ontwerp dat ook in het andere zou passen. Er loopt geen breuklijn in mijn hoofd. We hanteren een andere aanpak voor beide merken, maar er is zeker sprake van een kruisbestuiving. Omdat het prijskaartje van mijn lijn hoger ligt, hebben we wel de ruimte om met duurdere materialen te werken. AFVALLER VAN DE WEEK: Dirk Vervoort: "We zijn op het punt in de wedstrijd beland dat er enkel nog sterke kandidaten overblijven. Ik heb daarom niet het gevoel dat de opdracht fout gelopen is, de jury heeft gewoon beslist met de anderen verder te gaan." Ellen De Wolf.De Designers, elke dinsdag om 20.40 uur op VTM.