De winnaar, die zal worden bekendgemaakt op de Weekend Fashion Experience in Smets in Brussel, krijgt een prijs van 10.000 euro en kan daarmee het eigen label verder uitwerken. We stellen de vier finalisten graag nog eens aan u voor.

1. Marius Janusauskas, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen De collectie van Marius Janusauskas is opgebouwd rond het thema van de schone slaapster. Hij liet zich inspireren door poëzie en horrorfilms. Hij keek naar de manier waarop slapende vrouwen worden beschreven of afgebeeld. Marius omschrijft dit als een 'moment van pure schoonheid'. "Met mijn collectie wil ik de vrouwelijkheid naar voren brengen en de kracht van schoonheid", vertelt Marius. De collectie is opgebouwd rond zachte kleuren en hij experimenteert met verschillende materialen. D bloemen verwijzen naar 'een bed van bloemen' waarop een slapende vrouw wordt afgebeeld in een horrorfilm.


2. Gioia Seghers, La Cambre mode(s) in Brussel Gioia laat zich inspireren door koude streken en materialen. De Eskimo's vormen voor haar een enorme bron van inspiratie, vooral de jassen die deze mensen dragen fascineren Gioia. Daarnaast liet de ontwerpster zich ook inspireren door een totaal ander gegeven: nonnen. "Ze zijn erg puur gekleed", zegt Gioia. Vooral de kleuren van hun kleding, zwart en wit, verwerkte Gioia in haar eigen collectie. Ze experimenteert ook met textuur: ze combineert dikkere stoffen (jassen) met kant en
broderie.


3. Hiroko Nakajima, Central Saint Martins College of Art and Design in Londen De Japanse Nakajima trok naar Londen om mode te gaan studeren. Voor haar afstudeercollectie liet ze zich inspireren door de beeldhouwwerken van kunstenares Marisol Escobar. De vormen van de kleding zijn kubusvormig en vallen erg recht. Geometrie staat centraal. "Ik liet me ook inspireren door surrealisme", zegt Hiroko. "Voor de kleuren koos ik voor sprookjeskleuren, zoals roos en blauw." Met haar werk wil Hiroko afstappen van de 'gangbare' mode en ze wil uniek zijn.


4. Esther Kruyer, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem "Mijn collectie is geïnspireerd op sportswear", vertelt Esther. Dit soort van kleding spreekt Esther aan omdat ze graag zelf sport en omdat ze houdt van de snelheid en beweging. Bovendien kan ze in dit soort van kleren naar hartenlust experimenteren met colour blocking. "Specifiek ben ik geïnteresseerd in ijsschaatsen. Deze 'kitscherige' kleren wil ik verfijnen en vervrouwelijken tot een leuk kledingstuk", aldus Esther. Ze droomt van een eigen label in New York en een masteropleiding in de mode in Londen.

Laura Van Roey

De winnaar, die zal worden bekendgemaakt op de Weekend Fashion Experience in Smets in Brussel, krijgt een prijs van 10.000 euro en kan daarmee het eigen label verder uitwerken. We stellen de vier finalisten graag nog eens aan u voor. 1. Marius Janusauskas, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen De collectie van Marius Janusauskas is opgebouwd rond het thema van de schone slaapster. Hij liet zich inspireren door poëzie en horrorfilms. Hij keek naar de manier waarop slapende vrouwen worden beschreven of afgebeeld. Marius omschrijft dit als een 'moment van pure schoonheid'. "Met mijn collectie wil ik de vrouwelijkheid naar voren brengen en de kracht van schoonheid", vertelt Marius. De collectie is opgebouwd rond zachte kleuren en hij experimenteert met verschillende materialen. D bloemen verwijzen naar 'een bed van bloemen' waarop een slapende vrouw wordt afgebeeld in een horrorfilm. 2. Gioia Seghers, La Cambre mode(s) in Brussel Gioia laat zich inspireren door koude streken en materialen. De Eskimo's vormen voor haar een enorme bron van inspiratie, vooral de jassen die deze mensen dragen fascineren Gioia. Daarnaast liet de ontwerpster zich ook inspireren door een totaal ander gegeven: nonnen. "Ze zijn erg puur gekleed", zegt Gioia. Vooral de kleuren van hun kleding, zwart en wit, verwerkte Gioia in haar eigen collectie. Ze experimenteert ook met textuur: ze combineert dikkere stoffen (jassen) met kant en broderie. 3. Hiroko Nakajima, Central Saint Martins College of Art and Design in Londen De Japanse Nakajima trok naar Londen om mode te gaan studeren. Voor haar afstudeercollectie liet ze zich inspireren door de beeldhouwwerken van kunstenares Marisol Escobar. De vormen van de kleding zijn kubusvormig en vallen erg recht. Geometrie staat centraal. "Ik liet me ook inspireren door surrealisme", zegt Hiroko. "Voor de kleuren koos ik voor sprookjeskleuren, zoals roos en blauw." Met haar werk wil Hiroko afstappen van de 'gangbare' mode en ze wil uniek zijn. 4. Esther Kruyer, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem "Mijn collectie is geïnspireerd op sportswear", vertelt Esther. Dit soort van kleding spreekt Esther aan omdat ze graag zelf sport en omdat ze houdt van de snelheid en beweging. Bovendien kan ze in dit soort van kleren naar hartenlust experimenteren met colour blocking. "Specifiek ben ik geïnteresseerd in ijsschaatsen. Deze 'kitscherige' kleren wil ik verfijnen en vervrouwelijken tot een leuk kledingstuk", aldus Esther. Ze droomt van een eigen label in New York en een masteropleiding in de mode in Londen. Laura Van Roey