Jarenlang domineerde het Italiaanse sportmerk Ellesse tennisbanen, skipistes en catwalks. Op zijn vijftigste verjaardag maakt het een stijlvolle rentree in BelgiÃ".

"Wat je zelf doet, doe je meestal beter", moet de jonge Leonardo Servadio gedacht hebben. Eind de jaren vijftig was er in zijn geboortestad Perugia volgens hem geen moderne broek te krijgen. Dus maakte hij samen met een lokale kleermaker zelf een lijn stijlvolle, sportieve broeken. De collectie werd een succes en halverwege de jaren zestig was de onderneming de op één na grootste producent van pantalons in ItaliÃ". De naam? Zijn initialen: LS, oftewel Elle-Esse, wat na een klacht van het tijdschrift Elle in 1967 werd veranderd in Ellesse.

Internationaal maakte het merk vooral in de jaren zeventig en tachtig naam met modieuze tennis- en skikledij, waaronder klassiekers zoals het tennisjurkje met plooien, het poloshirt en de Jet Pant, de eerste skibroek in elastische stof die over de skilaars gedragen werd. Ieder stuk werd voorzien van het beroemde Ellesselogo -een halve tennisbal met twee ski's aan de uiteinden- dat de traditie van het merk in beide sporten symboliseert.

Toch is stijl voor Ellesse even belangrijk als sport. Midden de jaren tachtig tekende de Franse ontwerper Jean-Charles de Castelbajac een collectie en later volgde een samenwerking met het ontwerpduo Eley Kishimoto en modehuis Valentino.

Eind de jaren negentig geraakte het merk ondergesneeuwd door de opkomst van nieuwere sport- en lifestylemerken. In BelgiÃ"verdween het zelfs enkele jaren uit de rekken. Tot het nu, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag, opnieuw wordt gelanceerd door USG Brands, het distributiebedrijf dat ook Le Coq Sportif opnieuw op de kaart zette in de Benelux. Dit najaar brengt Ellesse een lijn vrijetijdskledij en een sportieve schoenencollectie in twee thema's: sporty, met loop- en trainingschoenen in zachte pastelkleuren, en het luxueuzere broertje sporty chic, geïnspireerd op de exclusieve Italiaanse wintersportoorden.

Ellen De Wolf

Ellesse is vanaf 15 september te koop bij Primo en in de betere schoenwinkel.

Jarenlang domineerde het Italiaanse sportmerk Ellesse tennisbanen, skipistes en catwalks. Op zijn vijftigste verjaardag maakt het een stijlvolle rentree in BelgiÃ"."Wat je zelf doet, doe je meestal beter", moet de jonge Leonardo Servadio gedacht hebben. Eind de jaren vijftig was er in zijn geboortestad Perugia volgens hem geen moderne broek te krijgen. Dus maakte hij samen met een lokale kleermaker zelf een lijn stijlvolle, sportieve broeken. De collectie werd een succes en halverwege de jaren zestig was de onderneming de op één na grootste producent van pantalons in ItaliÃ". De naam? Zijn initialen: LS, oftewel Elle-Esse, wat na een klacht van het tijdschrift Elle in 1967 werd veranderd in Ellesse. Internationaal maakte het merk vooral in de jaren zeventig en tachtig naam met modieuze tennis- en skikledij, waaronder klassiekers zoals het tennisjurkje met plooien, het poloshirt en de Jet Pant, de eerste skibroek in elastische stof die over de skilaars gedragen werd. Ieder stuk werd voorzien van het beroemde Ellesselogo -een halve tennisbal met twee ski's aan de uiteinden- dat de traditie van het merk in beide sporten symboliseert. Toch is stijl voor Ellesse even belangrijk als sport. Midden de jaren tachtig tekende de Franse ontwerper Jean-Charles de Castelbajac een collectie en later volgde een samenwerking met het ontwerpduo Eley Kishimoto en modehuis Valentino. Eind de jaren negentig geraakte het merk ondergesneeuwd door de opkomst van nieuwere sport- en lifestylemerken. In BelgiÃ"verdween het zelfs enkele jaren uit de rekken. Tot het nu, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag, opnieuw wordt gelanceerd door USG Brands, het distributiebedrijf dat ook Le Coq Sportif opnieuw op de kaart zette in de Benelux. Dit najaar brengt Ellesse een lijn vrijetijdskledij en een sportieve schoenencollectie in twee thema's: sporty, met loop- en trainingschoenen in zachte pastelkleuren, en het luxueuzere broertje sporty chic, geïnspireerd op de exclusieve Italiaanse wintersportoorden.Ellen De WolfEllesse is vanaf 15 september te koop bij Primo en in de betere schoenwinkel.