De SS18 mannentrends die vrouwen willen dragen

vlnr Boiler suits (Lanvin) Wijde pijpen (Y/Project) Statement sokken (Prada) © ISOPIX
Chloé Bauwens
Chloé Bauwens Freelance beauty- en modejournalist

Hoewel de beleefdheid vraagt om ‘vrouwen eerst’ zijn het traditiegetrouw de mannenmodeweken die ieder seizoen de spits mogen afbijten. Het vrouwelijke geslacht moet voor haar trendrapport voor volgende zomer in principe nog wachten tot de modeweken in september, maar nu genderlabels meer en meer uit de mode raken en vrouwen tussen mannen op de runway lopen, houdt er niets ons tegen om even bij de mannen af te kijken.

Trend 1: Singing in the rain

De meest gegeerde uitnodigingen voor modeliefhebbers van de laatste seizoenen zijn ongetwijfeld die voor ‘onze’ Belg Raf Simons, de Off-White shows van Virgil Abloh en Balenciaga door Demna Gvasalia – zeker nu hij voor mode-collectief Vêtements weg stapt van het traditionele showsysteem. Deze drie ontwerpers behoren tot de grootste modelievelingen van het moment en het ziet er niet naar uit dat ze deze cultstatus snel zullen verliezen. De mannen hebben duidelijk hun vinger aan de pols en lijken haast exact te brengen waar de modemassa op dat moment nood aan heeft. Toch mag dit zeker niet misbegrepen worden alsof de drie een nood hebben om te pleasen. Hun sterkte zit hem net in te doen waar ze zin in hebben, te vernieuwen en de grenzen van verwachtingen steeds te verleggen. Een opvallende gelijkenis tussen de drie is hun succesvolle mix van high-end en streetwear. Hoewel hun collecties steeds een onmiskenbaar gevoel van luxe en exclusiviteit uitstralen, ogen ze ook keer op keer toegankelijk, draagbaar en modern.

Omdat de drie elk hun eigen kenmerkende stijl hebben, was het ontzettend opvallend om bij elk van hen één element sterk naar voren te zien komen: regenoutfits. Steek het op de opwarming van de aarde of het typische Belgische weer, maar een stijlvolle optie om de regen te trotseren prijkt na de mannenmodeweken meteen bovenaan onze wishlist.

Raf Simons
Raf Simons © ISOPIX

Bij Raf Simons waren de op regen geïnspireerde outfits het sterkst aanwezig. Terwijl hij voor zijn New York mannendebuut in februari nog opteerde voor een ‘I heart New York’-collectie in de Gagosian gallerij in Chelsea, vond zijn tweede show nu plaats onder een brug in het hart van Chinatown. Aangekleed met neonborden en lampionnen bevonden de genodigden en modellen zich op een Chinese markt en nog specifieker: op de markt die acteur Harrison Ford bezoekt in Ridley Scott’s ‘Blade Runner’. Die filminspiratie werd nog duidelijker toen de modellen aan de show begonnen en we een selectie van oversized regenjassen, rubberen laarzen, verweerde paraplu’s en regenkapjes vastgemaakt onder kin zagen passeren.

Off-White
Off-White © ISOPIX

Waar Simons naar films kijkt, koos Off-White’s Virgil Abloh voor een politieker statement. Zijn uitnodiging bezorgde je een plaatsje in het Piazza Pitti Palace in Firenze dat volledig zwart gemaakt was, zodat de collectie je volledige aandacht zou krijgen. Abloh’s streetstyle looks kwamen ontzettend goed tot hun recht dankzij kleurrijke Timberland laarzen, gebruik van lagen en losse pasvormen, maar het was de overvloedige aanwezigheid van oranje dat tegen de zwarte achtergrond het sterkst in het oog sprong. Deze kleur was dan ook geen subtiele referentie naar de zwemvesten die vluchtelingen gedwongen moeten dragen tijdens hun gevaarlijke oversteek over zee. De vraag is alleen of dit politiek statement ook duidelijk is voor iedereen die straks met een knaloranje regenkap over straat loopt.

 Balenciaga
Balenciaga © ISOPIX

Demna Gvasalia koos voor zijn SS18 collectie bij Balenciaga dan weer voor de ‘Great Outdoors’. Verwacht je met deze inspiratiebron echter niet aan een reeks voorspelbare houthakkershemden en broeken met zijzakken, maar wel aan de ultieme jaren negentig #dadcore met polo hemdjes, gebleekte jeansbroeken, Hawaï-prints en oversized blazers. Deze jaren negentig en tachtig invloeden hebben we al vaker bij Gvasalia naar boven zien komen, maar het waren de plastic regenponcho’s, kapjes gemaakt van hemden en pufferjassen die er nu tussenuit sprongen. Niet alleen omdat ze toegankelijk zijn voor alle geslachten en ervoor zorgen dat onze outfit en ons haar weer en wind kan overleven, het is ook snel en goedkoop realiseerbaar met items uit onze bestaande garderobes. Noem ons bij de volgende regenbui dus gerust trendsetters in onze doorschijnende parka.

Trend 2: Onsexy sokken

Er was eens, niet zo lang geleden, een tijd dat sokken kost wat kost onzichtbaar moesten zijn. Voor de volgende lente en zomer zijn ontwerpers er echter over eens dat sokken het accessoire zijn voor je outfit dat je mag, nee moet, laten zien. De trend lijkt een mix te zijn van normcore, skater, schooluniform en dat tikkeltje geeky, maar waarschijnlijk is hij net daardoor zo geslaagd.

vlnr Louis Vuitton, Dries Van Noten, Prada
vlnr Louis Vuitton, Dries Van Noten, Prada© ISOPIX

Terwijl bij Prada grafische kousen haast tot aan de knie reiken, piepten tweekleurige sokken bij Louis Vuitton over enkels en staken contrasterende sokken uit enkellaarzen bij Dries Van Noten. De sokken hadden bij alle drie de collecties een jong, haast rebels kantje dat ongetwijfeld dit seizoen nog vertaald zal worden naar de high street, alvorens je de dure kousen zelf op de kop kan tikken.

Trend 3: Boiler suits

Jumpsuits, boiler suits of siren suits, zoals ze tijdens de Tweede Wereldoorlog genoemd werden, hebben een voornamelijk militaire achtergrond. In het Verenigd Koninkrijk droegen soldaten deze all-in-one jumpsuits over hun nachtkledij tijdens luchtaanvallen, omdat ze deze snel aan en uit konden trekken. Maar ook in de rest van Europa en Amerika werden boiler suits in katoen of denim, door vrouwen en mannen gedragen om te werken in fabrieken. Het was pas eind jaren zestig dat de jumpsuit niet langer gezien werd als een praktisch kledingstuk, maar ook als modieus hebbeding voor het dagelijkse leven.

vlnr Lanvin, Prada, Boss
vlnr Lanvin, Prada, Boss© ISOPIX

De lange geschiedenis van de jumpsuit en diens praktische eigenschappen was tijdens de mannenmodeweken opvallend aanwezig. Terwijl Lanvin werkte met laagjes boven en onder diens jumpsuit, koos Boss voor de klassieke denim uitvoering en combineerde Prada laagjes met een militair geïnspireerde streep en embleem op de borstkas. Doordat het jumpsuit doorheen de geschiedenis altijd al een uniseks item geweest is, is dit waarschijnlijk ook de makkelijkste mannentrend om naar een vrouwenkleerkast te vertalen. Net als jurkjes zorgen jumpsuits ervoor dat je met slechts één kledingitem meteen aangekleed bent. Het feit dat het een tikkeltje ongemakkelijk is wanneer je hierdoor zo goed als naakt in een wc hokje staat, vergeten we dan ook graag uit pure gemakzucht.

Trend 4: Hup met de beentjes

Terwijl vrouwen zich deze zomer nog hullen in statement blouses met ruches en wijduitlopende mouwen, mogen volgend jaar onze benen met de aandacht gaan lopen. Volgens Kim Jones, artistiek directeur voor de mannen bij Louis Vuitton, doen we dat volgende zomer in hyperkorte en strakke fietsshortjes. Iets dat, zelfs met de koers op televisie, met moeite onze wishlist haalt. Geef ons liever de oversized, wijde broeken van J.W. Anderson, Y/Project en Ermenegildo Zegna.

vlnr J.W. Anderson, Y/Project, Ermenegildo Zegna
vlnr J.W. Anderson, Y/Project, Ermenegildo Zegna© ISOPIX

De wijde broeken zijn al langer aan hun opmars bezig, maar het lijkt erop dat de trend volgend jaar echt zal pieken, voornamelijk dankzij het snel opklimmende modetalent Jonathan Anderson die naast zijn eigen lijn, ook creatief directeur is bij Loewe. Het duurt wellicht nog even voordat de skinny broek van je garderobe naar de tweedehandswinkel verhuist, maar het lijkt er steeds meer op dat die verhuis niet meer te vermijden is.

Trend 5: Monochroom alles

De volledige zwarte silhouetten van Dior Homme zijn waarschijnlijk niet de meest baanbrekende, maar Belgisch creatief directeur Kris Van Assche is wel mee met het monochrome kleurpalet voor volgende zomer. Jezelf van kop tot teen in één kleur hullen zagen we al op de vrouwen catwalks verschijnen tijdens de herfstcollecties van 2016, maar zoals altijd duurt het even voordat deze trend zich van runway naar de straat vertaalt. Nu ook de mannen voor een head-to-toe kleurenpalet kunnen opteren, zien we de trend misschien sneller van de kledingrekken verdwijnen.

vlnr Dior Homme, Sean Suen, Ann Demeulemeester
vlnr Dior Homme, Sean Suen, Ann Demeulemeester© ISOPIX

De monochrome looks waren iets liefelijker en vrouwelijker bij Sean Suen dan bij Dior Homme, waar de ontwerper vertrok vanuit het concept ‘Tender’. Zijn boxy, oversized silhouetten kwamen langs in pastelblauw, een afgewassen millennial roze en zachte bruintinten en mixte vakkundig materialen van leer tot vloeiend satijn.

Bij Ann Demeulemeester ging die romantische sfeer nog een stap verder dankzij gebloemde chokers en losse, zwierige outfits. De monochrome kleuren gingen van puur wit tot zwart en perzikkleurige, bordeauxtinten. Er waren meer vrouwen op de catwalk aanwezig dan we van het merk gewend zijn, maar volgens Sébastien Meunier bleef de focus nog altijd op de mannenmode. Let vooral ook op de doorschijnende tops, een gewaagde touch die we bij meerdere modehuizen op de runway gespot hebben. Als sommige mannen deze niet aandurven, willen wij vrouwen deze sexy trend wel van hen overnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content