De kleurrijke underdog: Wolvis, het Belgische breilabel dat steeds meer harten verovert

© Anna Van Dume
Mare Hotterbeekx
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online

Stijlvol besparen op je energiefactuur? Tijdens de Week van de Belgische Mode zet Knack Weekend zeven breigoedmerken van eigen bodem in de schijnwerpers. Vandaag: Wolvis, het label van Griet Depoorter.

Wanneer is het opgericht?

2019.

Wie zit er achter het merk?

De Gentse Griet Depoorter. Ze begon aan haar loopbaan als ingenieur-architect, maar ontdekte via een avondopleiding mode-ontwerp toevallig haar passie voor breien. Wat begon als een hobbyproject voor vrienden en familie, groeide traag maar gestaag tot haar eigen breilabel. In 2020, in volle coronacrisis, besloot ze haar job als architect definitief de rug toe te keren om zich fulltime te focussen op Wolvis.

(c) Anna Van Dume

Waar staat Wolvis om bekend?

Sjaals, mutsen, kimono’s en jassen in uitgesproken kleuren en met sterke, grafische prints. Elke collectie heeft z’n eigen sfeer, maar Griets achtergrond in de architectuur loopt als een rode draad doorheen de collecties. Zo ontwierp ze voor het MSK een sjaal gebaseerd op het grondplan van het museum. ‘Architectuur is een traag, moeizaam proces. Breien geeft veel sneller resultaat’, aldus Griet.

Hoe produceert ze?

De productie is bewust klein en lokaal gehouden. Alles wordt gemaakt in een klein familiebedrijf in Waregem, dat regelmatig samenwerkt met studenten en startende labels. Omdat de sjaals zo dicht bij Griets atelier in Gent geproduceerd worden, kan ze in de ontwerpfase gemakkelijk op en neer rijden om de nieuwe prototypes te bekijken en het ontwerp aan te passen indien nodig. 

(c) Eva Donckers

Waar shop je het merk?

Fysiek is het merk te koop in verschillende concept stores, waarvan velen met een hart voor duurzaamheid. Denk aan Host in Antwerpen, BazartApart in Hasselt of Supergoods in Antwerpen en Gent. Over de grens kan je het merk vinden in Nederland en Duitsland. Online is het te koop via wolvis.be.

In het kort: Griet Depoorter

Drinkt koffie bij: ‘Clouds in my coffee, waar ik vroeger elke dag passeerde onderweg naar de school van mijn kinderen. Dat half uurtje voor ik aan mijn werkdag begon was voor mij pure ontspanning.’

Gaat kunst kijken in: ‘Het MSK in Gent. Op zondagvoormiddag kan je daar gratis naartoe en hun vaste collectie bevat enkele prachtige klassiekers. Mijn kinderen vinden het heerlijk om daar naar de kunst te kijken, elk schilderij is precies een klein verhaal.’

Vindt rust door: ‘Lang en ver te gaan lopen. Deze zondag loop ik de marathon van Amsterdam. Ik laat me online coachen via Smart Sports. Om de drie maanden doe ik een lactaattest om mijn prestaties op te volgen. Voor mij combineert de app het beste van twee werelden: je hebt motivatie en ‘een stok achter de deur’, zonder dat je per se elke week op een bepaald uur ergens moet staan.’

Schuift graag aan tafel in: ‘Bassin. Ze wisselen elke twee weken van kaart en brouwen hun eigen bier. Zeker de garnaalkroketjes zijn een aanrader.’

Bassin, Bassijnstaat 65, Gentbrugge

De Week van de Belgische mode loopt dit jaar van 10 tot 16 oktober. Met de herfst in het land en de verwarming op een lagere stand verwarmen we ons deze week aan Belgisch breigoed. Wij selecteerden zeven knitwearmerken uit eigen land die je moet leren kennen. Ontdek iedere dag een ander merk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content