De Great Gatsby stijl in een modern jasje

Vertaal de jaren ’20 look naar je eigen kledingkast met onze styling tips en een uitgebreide shopping.

De langverwachte film ‘The Great Gatsby’ is eindelijk uit in de Belgische zalen. Het verhaal speelt zich af in de jaren twintig, wat duidelijk te merken is aan de prachtige kledij. Die typische charlestonstijl kan je ook vertalen naar je eigen kledingkast.

De stijl van de roaring twenties vertaalt zich voor de vrouwen in verschillende looks. Langs de ene kant was er een supervrouwelijke look, mede dankzij de massale intrede van make-up, die vooral gedragen werd door de flappergirls uit de Jazz periode. Zij droegen jurken tot op de knie met een lage taille, afgewerkt met lange parelkettingen. De rokken werden korter gemaakt om de Charleston te dansen, de stoffen waren doorschijnend en de hakken werden hoger. Schoenen en clutches werden versierd met strass en pailletten en de juwelen waren geïnspireerd door de art-decostijl uit die tijd. Onder hun jurken droegen vrouwen kousen met jarretelles en zijden of satijnen lingerie. Vrouwelijkheid werd ook benadrukt aan de hand van een dubbele decolleté, zowel vooraan als op de rug waren de kleedjes laag uitgesneden.

Ondanks de herwonnen vrouwelijkheid, kozen ook veel dames voor de garçonne look. Men was immers na meerdere decennia eindelijk verlost van het korset. Lange haren waren uit de mode en de vrouwelijke vormen werden verborgen onder losse kleding en veel laagjes. De stoere femme fatale maakte ook haar opmars, gekleed in een maatpak à la filmster Marlène Dietrich. Ze rookten sigaretten en op hun hoofd droegen ze een wollen pet, net zoals een krantenjongen.

Mode-icoon Coco Chanel maakte in die periode ook haar intrede en kreeg alsmaar een grotere invloed op het heersend modebeeld. Zo knipte Chanel haar haren in een korte bob en algauw volgde de rest van de vrouwelijke bevolking. De lokken werden gekruld door ze te watergolven en op hun plaats gehouden met haarlak. Eén gekrulde lok op de wang zorgde voor een finishing touch. Hoeden waren, dankzij diezelfde Chanel, ook erg populair. Overdag droegen de vrouwen clochehoeden die tot over de ogen werden getrokken, en ’s avonds droegen ze haarbanden versierd met parels en pluimen.

Een hedendaagse jaren twintig look

Vorig jaar kwamen Gucci, Etro en Ralph Lauren al met een collectie duidelijk geïnspireerd door de The Great Gatsby. Gucci inspireerde zich toen door de art-decoperiode met veel groen, zwart en lage tailles. Ook dit jaar vind je veel Gatsby invloeden terug op de catwalk. En die catwalklook kan je gerust doortrekken naar je kleerkast.

Onze styliste Ilja de Weerdt geeft enkele tips voor vrouwen die geen fan zijn van te veel parels en frutsels. “De mannelijke look voor vrouwen, een soort maffioso look, is ook heel typisch voor die tijd. Die look krijg je door bijvoorbeeld bandplooibroeken te combineren met bretellen en een leuk hoedje. Een oversized hemd of een wijde wollen mannentrui is ook heel leuk.”

“Wat ook erg typisch is voor die periode zijn schoenen met pailletten en Swarovski kristallen op zoals we al enkele seizoenen terugzien bij Miu Miu. Zulke schoenen kan je zeker terugvinden bij grote winkelketens. Voor je kapsel kan je kiezen voor de wetlook met een slag in of, iets vrouwelijker, voor een speld met een grote veer. Voor deze winter zie je o. a. bij Givenchy lange transparante rokken met laagjes en pailletten.” (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content