In een textielfabriek in een industriezone in Gazipur, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, vond een explosie plaats waardoor een brand urenlang het gebouw teisterde. De brand was te wijten aan de ontploffing van een verwarmingsketel. Er werden al elf doden geteld en verschillende zwaargewonden. De reddingsacties gaan nog door en er wordt vermoed dat er nog slachtoffers vanonder het puin gehaald zullen worden.

De explosie vond plaats in een fabriek van Multifabs, een onderneming die vooral Europese merken als klant heeft. Volgens de directeur, Mesba Faruqui, was de fabriek gesloten op het moment van de ramp, waardoor er enkel onderhoudspersoneel aanwezig was.

Over minder dan een jaar loopt het eerste Akkoord rond de veiligheid van de Bengaalse fabrieken af en moeten de fabrieken voldoen aan de normen. Controleorganen geven aan dat het in Bangladesh al beter gesteld is dan vier jaar geleden op vlak van veiligheid, maar dat er nog ruimte is voor verbetering. Dat bewijst ook deze nieuwe ramp, die al elf doden op z'n geweten heeft. Als we spreken over loon en vakbondsvrijheid, wordt er bovendien geen vooruitgang opgetekend voor de Bengaalse textielarbeiders.

De fabriek is aangesloten bij het Akkoord rond veiligheid en werd gecontroleerd door inspecteurs.

De fabriek waar de explosie plaatsvond is aangesloten bij het Akkoord rond veiligheid en werd gecontroleerd door inspecteurs. Volgens IndustriALL had de eigenaar van de fabriek de meeste aanpassingen en renovaties al uitgevoerd, behalve de installatie van sproeiers. De inspecteurs controleerden ook de boiler niet, aangezien dat moet gebeuren door de Bengaalse overheid. Ook opmerkelijk is dat de fabriek geen vakbond heeft; opnieuw een teken dat er meer moet ingezet worden op vakbondsvrijheid in Bangladesh. Zolang de arbeiders niet zelf kunnen aangeven wat een leefbaar loon en een veilige werkomgeving is, verbeteren de omstandigheden in Bangladesh veel te traag.

Net nu de winkelstraten overspoeld worden door koopjesjagers worden we opnieuw met de neus op de feiten gedrukt.

Net nu de winkelstraten overspoeld worden door koopjesjagers worden we opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. De werkelijke prijs van die goedkope kleren, die tijdens de soldenperiode nog goedkoper zijn, wordt betaald door de arbeiders in het Zuiden.

Uit de Fashion Transparancy Index, die werd samengesteld door de organisatie Fashion Revolution, blijkt dat merken niet transparant genoeg zijn over hun toeleveringsketen. Het is haast onmogelijk om te achterhalen waar een kledingstuk precies gemaakt werd en door wie. De complexiteit van de keten zorgt voor heel wat problemen, zoals de discussie over aansprakelijkheid. Hoe transparanter merken communiceren, hoe meer ze verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun daden.

In een textielfabriek in een industriezone in Gazipur, een buitenwijk van de hoofdstad Dhaka, vond een explosie plaats waardoor een brand urenlang het gebouw teisterde. De brand was te wijten aan de ontploffing van een verwarmingsketel. Er werden al elf doden geteld en verschillende zwaargewonden. De reddingsacties gaan nog door en er wordt vermoed dat er nog slachtoffers vanonder het puin gehaald zullen worden. De explosie vond plaats in een fabriek van Multifabs, een onderneming die vooral Europese merken als klant heeft. Volgens de directeur, Mesba Faruqui, was de fabriek gesloten op het moment van de ramp, waardoor er enkel onderhoudspersoneel aanwezig was. Over minder dan een jaar loopt het eerste Akkoord rond de veiligheid van de Bengaalse fabrieken af en moeten de fabrieken voldoen aan de normen. Controleorganen geven aan dat het in Bangladesh al beter gesteld is dan vier jaar geleden op vlak van veiligheid, maar dat er nog ruimte is voor verbetering. Dat bewijst ook deze nieuwe ramp, die al elf doden op z'n geweten heeft. Als we spreken over loon en vakbondsvrijheid, wordt er bovendien geen vooruitgang opgetekend voor de Bengaalse textielarbeiders. De fabriek waar de explosie plaatsvond is aangesloten bij het Akkoord rond veiligheid en werd gecontroleerd door inspecteurs. Volgens IndustriALL had de eigenaar van de fabriek de meeste aanpassingen en renovaties al uitgevoerd, behalve de installatie van sproeiers. De inspecteurs controleerden ook de boiler niet, aangezien dat moet gebeuren door de Bengaalse overheid. Ook opmerkelijk is dat de fabriek geen vakbond heeft; opnieuw een teken dat er meer moet ingezet worden op vakbondsvrijheid in Bangladesh. Zolang de arbeiders niet zelf kunnen aangeven wat een leefbaar loon en een veilige werkomgeving is, verbeteren de omstandigheden in Bangladesh veel te traag. Net nu de winkelstraten overspoeld worden door koopjesjagers worden we opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. De werkelijke prijs van die goedkope kleren, die tijdens de soldenperiode nog goedkoper zijn, wordt betaald door de arbeiders in het Zuiden. Uit de Fashion Transparancy Index, die werd samengesteld door de organisatie Fashion Revolution, blijkt dat merken niet transparant genoeg zijn over hun toeleveringsketen. Het is haast onmogelijk om te achterhalen waar een kledingstuk precies gemaakt werd en door wie. De complexiteit van de keten zorgt voor heel wat problemen, zoals de discussie over aansprakelijkheid. Hoe transparanter merken communiceren, hoe meer ze verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor hun daden.