De 10 echte mensen achter de gelijknamige grote modehuizen

De 10 echte mensen achter de gelijknamige grote modehuizen
© Man Ray, Paris, 1935

(LP)

Chanel

Het verhaal van Gabrielle 'Coco' Chanel is ongetwijfeld het meest bekende uit de reeks. De jonge Coco verloor haar moeder op twaalfjarige leeftijd en werd naar het klooster van Aubazine, een weeshuis, gestuurd toen haar vader het gezin verliet voor een andere vrouw. In het weeshuis leerde naaien, wat haar latere carrière zou bepalen.

Toen Coco achttien werd verliet ze het weeshuis om voor een kleermaker te gaan werken. Ook zong ze in een café-concert in Moulins. Daar ontmoette ze de miljonair Etienne Balsan, waar ze een tijdje mee samenwoonde. In 1908 begon de ontwerpster een affaire met een vriend van Balsan, de eveneens welgestelde Arthur 'Boy' Capel. Dankzij deze rijke heerschappen kon ze haar eigen winkel openen. Haar hoeden werden al snel een rage onder de Franse actrices. Hierna begon ze sportieve vrouwenkleding te ontwerpen, die vrouwen van het juk van de strakke korsetten verloste. De rest is, zoals men dat zegt, geschiedenis.

Prada © Reuters

Modehuis Prada werd gesticht door de broers Mario en Marino Prada in 1913 in Milaan. Fratelli Prada was een winkel die ledergoed en Engelse reiskoffers verkocht. Toen Mario in de jaren vijftig stierf, was het aan zijn zoon om de zaak over te nemen. Hij had echter weinig interesse in de job. Voor de dood van Mario was het ondenkbaar dat een vrouwelijk familielid in de winkel zou werken, laat staan aan het hoofd van het bedrijf zou staan. Hij zou zich dus waarschijnlijk hebben omgedraaid in zijn graf als hij wist dat zijn schoondochter de leiding overnam. Haar dochter, Miuccia, was aan de beurt in 1979. Zij zorgde voor de stijgende populariteit van het label. Ze ontwierp lederen rugzakken en totebags en opende een tweede winkel in een chiquere buurt in Milaan. In 1989 introduceerde ze kleren in het bedrijf en ontwikkelde ze het label Prada tot wat het nu is.

Gucci

Het begin van het modehuis Gucci is gesitueerd aan het begin van de negentiende eeuw. De jonge Guccio Gucci werkte toen een tijdje in hotels in Londen en Parijs en was zo onder de indruk van de bagage die de gasten meebrachten, dat hij in 1906 zelf een eigen lederwarenwinkel opende in Firzenze. In het begin verkocht hij voornamelijk zadeltassen aan mensen die te paard reizen, maar zijn vakmanschap was van zo'n uitstekende kwaliteit, dat mondelinge reclame ervoor zorgde dat iedereen zijn deur kwam platlopen voor een degelijke lederen tas. In 1938 opende hij een tweede winkel in Rome en een winkel in Milaan volgde in 1951. De opening van de vierde winkel in 1953 in Manhattan mocht hij niet meer meemaken, Guccio was toen al overleden en zijn zonen hadden de zaak overgenomen. Dankzij beroemde klanten zoals Grace Kelly, Jackie O. en Audrey Hepburn was Gucci een tijdje erg populair. In de jaren tachtig ging het echter snel achteruit met het merk. De kleinzonen van de oprichter maakten vreemde keuzes op zakelijk vlak en waren constant aan het ruziën. Het bedrijf werd verkocht en aan het hoofd stonden nu geen familieleden meer. Dit was een goede zet, want het bedrijf klom weer in populariteit.

Versace © Reuters

Het jongste bedrijf in deze lijst is Versace. Het modelabel werd in 1978 opgericht door Gianni Versace, die de liefde voor mode geërfd had van zijn moeder, die een klerenmaakster was. Hij studeerde architectuur en verhuisde naar Milaan toen hij 26 was om in de mode te gaan werken. Na ervaring op te doen bij verschillende bedrijven, was hij klaar om zijn eigen merk uit de grond te stampen. Zijn collecties waren onmiddellijk heel populair en verkochten in winkels verspreid over gans de wereld. In 1997 werd Gianni echter vermoord op vijftigjarige leeftijd. Zijn zus, Donatella Versace, nam de taak van hoofd van design over en hun broer Santo werd de nieuwe CEO. Gianni liet 50% van zijn bedrijf na aan zijn nichtje Allegra. Donatella bezit 20% en Santo 30%.

Burberry © iStock

In 1856 opende Thomas Burberry een winkel in het Engelse Hampshire. Thomas focuste zich op de verkoop van praktische outdoor kledij. De naam van het merk werd een tijdje veranderd naar Burberrys omdat het bekend stond in het buitenland als Burberrys of London.

Na enkele jaren van experimenteren, bedacht Burberry in 1880 gabardine, een stof die gemaakt wordt van waterafstotend garen. In 1891 opende de oprichter een winkel in Londen.

Thomas kreeg de vraag van de War Office om betere jassen te maken voor hun officieren, wat resulteerde in de iconische trenchcoat van Burberry. De beroemde ruitjes van het merk werden voor het eerst gebruikt in de binnenkant van deze trenchcoats in 1924. In 1967 werd het motief gebruikt voor sjaals, paraplu's, laarzen en andere accessoires.

Dior © Dior

Christian Dior is de man achter het modelabel Dior. Als het van zijn ouders afhing, was hij in de politiek gegaan. Om hen te plezieren studeerde hij Politieke Wetenschappen, maar Christian hield zich in zijn vrije tijd bezig met modeschetsen te verkopen op straat voor tien cent. De tekeningen werden opgepikt door coutourehuizen en Le Figaro. In 1938 werd hij als ontwerper aangenomen bij Robert Piguet. In 1941 maakte Christian de overstap naar Lucien Lelong. Vijf jaar later besloot het textielicoon Marcel Boussac om Diors eigen modehuis te financieren. Christian kocht een pand aan de Avenue Montaigne in Parijs, van waaruit hij opereerde. In 1947 stelde Dior zijn eerste collectie voor, die hij 'Corolle' doopte, maar al snel de bijnaam 'New Look' kreeg omdat ze zo populair was. In 1757 stierf hij onverwacht, vermoedelijk door een hartaanval. Op dit moment is het creatieve hoofd van Dior de Belgische ontwerper Raf Simons. Een feit om trots op te zijn.

Yves Saint Laurent © Instagram

De Franse modeontwerper Yves Saint Laurent werd geboren in 1936. Er verschenen al verschillende films over zijn leven als beroemde ontwerper. Ook zijn persoonlijke leven spreekt tot de verbeelding. Als kind kleedde hij al papieren poppen aan en als jonge tiener ontwierp hij jurken voor zijn zussen en moeder. Ook was hij een grote fan van het theater. Hij voerde toneeltjes op voor zijn gezin en raakte gefascineerd door de kostuums van de acteurs. Yves Saint Laurent studeerde mode aan de Chambre Syndicale en deed mee aan een ontwerpwedstrijd, die ertoe leidde dat hij mocht ontwerpen voor Dior. Christian Dior vond deze jonge ontwerper zo talentvol, dat hij hem aanduidde als opvolger. Even later stierf Christian en liet zijn modemerk na aan Yves Saint Laurent. Hij stond als 21-jarige knaap aan het roer van het beroemde modehuis. In de jaren zestig moest hij dienen in het Franse leger tijdens de Algerijnse oorlog. Er doen geruchten de ronde dat hoge piefen niet wilden dat hij aan het hoofd van Dior stond en hem opgaven voor het leger. Toen hij opgenomen werd in het legerhospitaal kreeg hij te horen dat hij ontslagen was bij Dior. In 1962 besloot hij, samen met zijn partner Pierre Bergé, zijn eigen merk op te richten. Yves Saint Laurent boerde goed en had beroemde klanten zoals Catherine Deneuve.

Armani © Belga

Giorgio Armani ambieerde eerst een carrière in de medische wereld. Hij studeerde drie jaar lang medicijnen, vooraleer hij het leger inging. Uiteindelijk koos hij toch voor een ander carrièrepad. In de jaren zestig begon hij zijn loopbaan in de mode bij Nino Cerruti, na een job als etalage-aankleder en verkoper van mannenmode. Naast zijn functie als ontwerper bij Nino Cerruti nam hij ook freelance opdrachten aan. In 1975 opende hij zijn eerste eigen bedrijf in Milaan, met de adelaar als handelsmerk. In de jaren tachtig spreidde hij zijn vleugels en boorde hij Amerika aan. Toen Richard Gere een kostuum van Armani droeg in American Gigolo was het hek van de dam: hij was ongelooflijk populair in Hollywood en de rest van de wereld volgde.

Hermès

Thierry Hermès werd in 1801 geboren in Duitsland als zoon van een Fransman en een Duitse moeder. In 1937 opende hij een winkel voor ruiters en werd enorm populair. Toen zijn zoon de winkel overnam, verhuisde hij naar een pand op een betere locatie. Het bedrijf werd zo populair dat de naam Hermès wereldberoemd werd voor hun luxueuze lederen artikelen. Toen de kleinzonen van de oprichter de zaak erfden in 1910 kregen ze de rechten om ritsen te gebruiken en waagden ze zich aan het ontwerpen van kledij. Ze maakten een lederen golfjas voor de Prins van Wales, wat hun roem opleverde. In 1922 begonnen ze met handtassen, omdat een van de vrouwen van de kleinzonen van Thierry klaagde dat ze nergens een degelijke handtas kon vinden. In 1924 hadden ze al twee winkels in de Verenigde Staten. De Hermès sjaal werd geïntroduceerd in 1937 en verwierf een cult status toen Grace Kelly er mee in Life Magazine poseerde. Naast het sjaaltje, droeg ze ook een handtas van het merk, die onmiddellijk herdoopt werd tot de Kelly Bag. Dit is tot op heden een van de best verkopende handtassen ter wereld. Ook hun Birkin Bag is een bestseller, dankzij de link met stijlicoon Jane Birkin.

Givenchy © Reuters

Givenchy was het geesteskind van Hubert de Givenchy. Hij werd geboren in 1927 in de Franse aristocratie in een familie met creatieve genen. Zowel zijn overgrootvader als diens vader waren ontwerpers, die voor het Elysee Palace en de Opera in Parijs kleren ontwierpen. Toen Hubert op tienjarige leeftijd de Wereldtentoonstelling in Parijs zag, besloot hij ook in de mode te gaan werken. Toen hij nog maar achttien jaar oud was, begon hij al voor Jacques Fath te tekenen. Daarna werkte hij een tijdje voor Elsa Schiaparelli. In 1952 opende hij zijn eigen modehuis. Ondanks zijn jonge leeftijd (hij was nog maar 25 jaar oud), was hij onmiddellijk populair. Zijn connecties zullen daar ook wel mee te maken hebben gehad. In 1953 ontmoette hij actrice Audrey Hepburn, wat resulteerde in een levenslange vriendschap en samenwerking. In 1995 ging hij op pensioen.