Rei Kawakubo (°1942, Tokio) behaalt in 1964 haar diploma schone kunsten en literatuur aan de universiteit van Tokio. Twee jaar lang werkt ze voor de Japanse textielmagnaat Asahi Kasei. Vanaf 1966 begint ze als freelance designer.


In 1969 vestigt ze in Tokio haar eigen zaak in vrouwenkleding, die ze 'Comme des Garçons' noemt. Rei is gehuwd met de Engelsman Adrian Joffe, die ook haar zakenpartner is.
In 1980 verhuist ze naar Parijs, opent daar een boetiek en toont haar eerste collectie in 1981. Die veroorzaakt niet weinig opschudding! De absolute tegenpool van de elegante Parijse couture heeft niets te maken met de lieve creaties à la Kenzo of Hanae Mori. Geen kimono's, geen bloemen, maar een 'Post Hiroshima misery look' met gapende wonden, gescheurde kleren, asymmetrische, verfomfaaide vormen en seksloos. En zwart: 'Ik werk met zeven tinten zwart', is een veel geciteerde uitspraak van Kawakubo. Pas in 1985 komt ze met kleur. In de jaren '90 zullen haar collecties lichtere tinten hebben, met later zelfs een transparante look.


Intussen lanceert ze nog een succesvolle mannenlijn en een tricotlijn. In 1983 volgen een meubellijn en haar eerste boetiek in New York. In 1986 wordt Comme des Garçons ltd. opgericht. In 1987 wordt Rei Kawakubo door het Fashion Institute of Technology (USA) geëerd als één van de belangrijkste vrouwelijke ontwerpers van de 20ste eeuw. In de late jaren '80 bestaat Comme des Garçons wereldwijd uit meer dan 300 winkels.


Haar collecties inspireerden heel wat nieuwe ontwerpers zoals Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Kawakubo's protégés Junya Watanabe en Tao Kurihara hebben binnen het merk elk hun eigen submerk. Samen staan ze ook in voor de ontwerpen van de 'Comme des garçons Tricot' -lijn, een pret-à-porter lijn voor vrouwen. Door de jaren heen heeft Comme des garçons al met verschillende andere merken samengewerkt, onder andere: Levi's, Speedo, Nike, Lacoste, Louis Vuitton. Het merk is ook al gastdesigner bij H&M geweest, voor de herfst-wintercollectie van 2008.


Er is ook een parfumlijn van Comme des garçons, die net als hun kleding onconventioneel is. Voorbeelden van gebruikte geuren zijn: zuurstof, metaal, was drogend in de wind, zandduinen, nagellak en verbrande rubber. (GT)

Rei Kawakubo (°1942, Tokio) behaalt in 1964 haar diploma schone kunsten en literatuur aan de universiteit van Tokio. Twee jaar lang werkt ze voor de Japanse textielmagnaat Asahi Kasei. Vanaf 1966 begint ze als freelance designer. In 1969 vestigt ze in Tokio haar eigen zaak in vrouwenkleding, die ze 'Comme des Garçons' noemt. Rei is gehuwd met de Engelsman Adrian Joffe, die ook haar zakenpartner is. In 1980 verhuist ze naar Parijs, opent daar een boetiek en toont haar eerste collectie in 1981. Die veroorzaakt niet weinig opschudding! De absolute tegenpool van de elegante Parijse couture heeft niets te maken met de lieve creaties à la Kenzo of Hanae Mori. Geen kimono's, geen bloemen, maar een 'Post Hiroshima misery look' met gapende wonden, gescheurde kleren, asymmetrische, verfomfaaide vormen en seksloos. En zwart: 'Ik werk met zeven tinten zwart', is een veel geciteerde uitspraak van Kawakubo. Pas in 1985 komt ze met kleur. In de jaren '90 zullen haar collecties lichtere tinten hebben, met later zelfs een transparante look. Intussen lanceert ze nog een succesvolle mannenlijn en een tricotlijn. In 1983 volgen een meubellijn en haar eerste boetiek in New York. In 1986 wordt Comme des Garçons ltd. opgericht. In 1987 wordt Rei Kawakubo door het Fashion Institute of Technology (USA) geëerd als één van de belangrijkste vrouwelijke ontwerpers van de 20ste eeuw. In de late jaren '80 bestaat Comme des Garçons wereldwijd uit meer dan 300 winkels. Haar collecties inspireerden heel wat nieuwe ontwerpers zoals Ann Demeulemeester en Martin Margiela. Kawakubo's protégés Junya Watanabe en Tao Kurihara hebben binnen het merk elk hun eigen submerk. Samen staan ze ook in voor de ontwerpen van de 'Comme des garçons Tricot' -lijn, een pret-à-porter lijn voor vrouwen. Door de jaren heen heeft Comme des garçons al met verschillende andere merken samengewerkt, onder andere: Levi's, Speedo, Nike, Lacoste, Louis Vuitton. Het merk is ook al gastdesigner bij H&M geweest, voor de herfst-wintercollectie van 2008. Er is ook een parfumlijn van Comme des garçons, die net als hun kleding onconventioneel is. Voorbeelden van gebruikte geuren zijn: zuurstof, metaal, was drogend in de wind, zandduinen, nagellak en verbrande rubber. (GT)