Cristobal Balenciaga (°1885 in Guétaria, Spanje - 1972 Valence, Frankrijk) was van bescheiden komaf, maar hij kleedde koninginnen en courtisanes. Chanel, nooit scheutig met complimentjes, noemde Balenciaga een couturier. "Alleen hij is in staat een stof te knippen, de delen samen te voegen en met de hand te naaien. De anderen zijn slechts tekenaars."


Zijn vader, een visser, stierf erg jong op zee. Zijn moeder was naaister: van haar leerde hij de kneepjes van het vak. In 1897 ging hij in de leer bij een kleermaker in San Sebastian. Daar opende hij in 1913 een boetiek en stichtte vervolgens zijn couturehuis in Madrid. Keizerin Eugenie, de koningin-moeder Maria Cristina en andere dames van koninklijken bloede die in het mondaine San Sebastian verbleven lieten zich daar persoonlijk door Balenciaga jurken aanmeten. Vele jaren later, in 1960, gaf ook Fabiola haar jawoord in een jurk van Balenciaga.


Na een ommetje in Londen verhuisde Balenciaga naar Parijs in 1937. In augustus van dat jaar presenteerde hij daar zijn eerste collectie. Vanaf 1945 was hij een van de meest toonaangevende Parijse couturebonzen. Hij wordt gerekend tot de allergrootsten van de 20ste eeuw. Hij had drie leerlingen: Courrèges en Ungaro, zijn assistenten, en zijn beste vriend Hubert de Givenchy, die later zijn atelier overnam.


In 1968 trok hij zich terug uit het vak en sloot zijn zaak. Nog één keer maakte hij een bruidsjurk: in 1972, voor de trouw van de kleindochter van Franco met don Alfonso de Bourbon. Op 24 maart van datzelfde jaar stierf hij. Het huis Balenciaga bestaat nog steeds. In de late jaren '70 werd het door Franse financiers opnieuw geopend. Sinds 1995 is het merk in handen van de Gucci-groep. De Fransman Nicolas Ghesquière deed een nieuwe wind door het huis waaien. Wereldwijd zijn er vier exclusieve Balenciaga winkels, allemaal in de Verenigde Staten: in New York, Los Angeles, Costa Mesa en Las Vegas.


Balenciaga is erg geliefd in Hollywood. Bij de Academy Awards in 2006 droegen zowel Jennifer Connelly en Nicole Kidman een jurk van het merk. Nicole Kidman koos bij haar huwelijk met Keith Urban opnieuw voor een Balenciagakleed, en Kylie Minogue droeg het merk in de videoclips van 'Slow' en 'Red blooded woman', en tijdens de daarop volgende concerttour. (GT)

www.balenciaga.com

Cristobal Balenciaga (°1885 in Guétaria, Spanje - 1972 Valence, Frankrijk) was van bescheiden komaf, maar hij kleedde koninginnen en courtisanes. Chanel, nooit scheutig met complimentjes, noemde Balenciaga een couturier. "Alleen hij is in staat een stof te knippen, de delen samen te voegen en met de hand te naaien. De anderen zijn slechts tekenaars." Zijn vader, een visser, stierf erg jong op zee. Zijn moeder was naaister: van haar leerde hij de kneepjes van het vak. In 1897 ging hij in de leer bij een kleermaker in San Sebastian. Daar opende hij in 1913 een boetiek en stichtte vervolgens zijn couturehuis in Madrid. Keizerin Eugenie, de koningin-moeder Maria Cristina en andere dames van koninklijken bloede die in het mondaine San Sebastian verbleven lieten zich daar persoonlijk door Balenciaga jurken aanmeten. Vele jaren later, in 1960, gaf ook Fabiola haar jawoord in een jurk van Balenciaga. Na een ommetje in Londen verhuisde Balenciaga naar Parijs in 1937. In augustus van dat jaar presenteerde hij daar zijn eerste collectie. Vanaf 1945 was hij een van de meest toonaangevende Parijse couturebonzen. Hij wordt gerekend tot de allergrootsten van de 20ste eeuw. Hij had drie leerlingen: Courrèges en Ungaro, zijn assistenten, en zijn beste vriend Hubert de Givenchy, die later zijn atelier overnam. In 1968 trok hij zich terug uit het vak en sloot zijn zaak. Nog één keer maakte hij een bruidsjurk: in 1972, voor de trouw van de kleindochter van Franco met don Alfonso de Bourbon. Op 24 maart van datzelfde jaar stierf hij. Het huis Balenciaga bestaat nog steeds. In de late jaren '70 werd het door Franse financiers opnieuw geopend. Sinds 1995 is het merk in handen van de Gucci-groep. De Fransman Nicolas Ghesquière deed een nieuwe wind door het huis waaien. Wereldwijd zijn er vier exclusieve Balenciaga winkels, allemaal in de Verenigde Staten: in New York, Los Angeles, Costa Mesa en Las Vegas. Balenciaga is erg geliefd in Hollywood. Bij de Academy Awards in 2006 droegen zowel Jennifer Connelly en Nicole Kidman een jurk van het merk. Nicole Kidman koos bij haar huwelijk met Keith Urban opnieuw voor een Balenciagakleed, en Kylie Minogue droeg het merk in de videoclips van 'Slow' en 'Red blooded woman', en tijdens de daarop volgende concerttour. (GT) www.balenciaga.com