Christian Lacroix (° Arles, 1950) studeert van 1970 tot 1972 aan de universiteit in Montpellier, daarna kunstgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs. In de jaren '70 werkt hij als freelance schoenenontwerper, als ontwerper van accessoires en assistent van Hermès. In 1981 gaat hij over naar Jean Patou, waarop het ingedommelde bedrijf zijn omzet algauw verdriedubbelt!


Een van Lacroix' favoriete modellen in de jaren '80 is Marie Seznec, het meisje met een fris jong gezicht maar een voortijdig grijze haardos. Christian Lacroix staat vooral bekend als één van de meest kleurrijke couturiers ter wereld, de 'man met zijn magische verfkwast', omdat hij de meest wonderlijke kleuren kan combineren. Zijn matador-kostuums en zijn toespelingen op de Camargue en op Sainte-Marie-de-la-Mer brengen hem een ongekend succes.


In 1986 ontvangt hij de 'De d'Or' voor zijn couturecollecties, in 1987 de Oscar voor Beste Buitenlandse Designer in Amerika. Dat jaar ook gaat hij weg bij Patou en start hij zijn eigen salon. De volgende jaren presenteert hij zijn eerste prêt-à-porter collectie, zijn parfum 'C'est la vie', de 'Luxe' lijn, en een hele reeks accessoires.


In 1995 lanceert Lacroix zijn goedkopere 'Bazar' lijn met jonge funky vrijetijdskleding. In 2002 showt hij met veel succes zijn eerste collectie voor het Italiaanse huis Pucci. Lacroix ontwerpt de nieuwe marineblauwe uniformen voor Air France en bezorgt ook het interieur van de nieuwe TGV-treinstellen een kleurrijke haute couture uitstraling. Na zijn lente/zomercollectie 2006 voor Pucci wordt Lacroix zoals eerder aangekondigd, afgelost door de Brit Matthew Williamson.


Eind 2009 stopt het bedrijf met de couture en prêt-à-porter collecties, wegens dalende verkoopcijfers. De parfum- en accessoirelijnen blijven echter bestaan. (GT)

www.christian-lacroix.com

Christian Lacroix (° Arles, 1950) studeert van 1970 tot 1972 aan de universiteit in Montpellier, daarna kunstgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs. In de jaren '70 werkt hij als freelance schoenenontwerper, als ontwerper van accessoires en assistent van Hermès. In 1981 gaat hij over naar Jean Patou, waarop het ingedommelde bedrijf zijn omzet algauw verdriedubbelt! Een van Lacroix' favoriete modellen in de jaren '80 is Marie Seznec, het meisje met een fris jong gezicht maar een voortijdig grijze haardos. Christian Lacroix staat vooral bekend als één van de meest kleurrijke couturiers ter wereld, de 'man met zijn magische verfkwast', omdat hij de meest wonderlijke kleuren kan combineren. Zijn matador-kostuums en zijn toespelingen op de Camargue en op Sainte-Marie-de-la-Mer brengen hem een ongekend succes. In 1986 ontvangt hij de 'De d'Or' voor zijn couturecollecties, in 1987 de Oscar voor Beste Buitenlandse Designer in Amerika. Dat jaar ook gaat hij weg bij Patou en start hij zijn eigen salon. De volgende jaren presenteert hij zijn eerste prêt-à-porter collectie, zijn parfum 'C'est la vie', de 'Luxe' lijn, en een hele reeks accessoires. In 1995 lanceert Lacroix zijn goedkopere 'Bazar' lijn met jonge funky vrijetijdskleding. In 2002 showt hij met veel succes zijn eerste collectie voor het Italiaanse huis Pucci. Lacroix ontwerpt de nieuwe marineblauwe uniformen voor Air France en bezorgt ook het interieur van de nieuwe TGV-treinstellen een kleurrijke haute couture uitstraling. Na zijn lente/zomercollectie 2006 voor Pucci wordt Lacroix zoals eerder aangekondigd, afgelost door de Brit Matthew Williamson. Eind 2009 stopt het bedrijf met de couture en prêt-à-porter collecties, wegens dalende verkoopcijfers. De parfum- en accessoirelijnen blijven echter bestaan. (GT) www.christian-lacroix.com