Breigoedlabel Leselles werkt met restwol in alle kleuren van de regenboog

Leselles
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Stijlvol besparen op je energiefactuur? Tijdens de Week van de Belgische Mode zet Knack Weekend zeven breigoedmerken van eigen bodem in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan Leselles.  

Wanneer werd Leselles opgericht?

2019

Wie zit er achter het merk?

Liesbet Allaer uit Denderhoutem is de leading lady van Leselles. Voor fast fashion de winkelstraten overspoelde, baatte Liesbet tien jaar lang een multibrandstore uit. Daarna stampte ze samen met haar echtgenoot een exportbedrijf voor planten en bloemen uit de grond en brachten ze samen hun twee dochters groot. De creatieve modemicrobe bleef kriebelen en toen haar dochters wat ouder waren en het exportbedrijf ook zonder haar verder kon, startte Liesbet een webshop met lifestyleproducten voor vrouwen door vrouwen.

Tijdens een trip naar de Portugese breifabriek van een vriendin, werd het zaadje voor Leselles geplant. Liesbet ontdekte dat fabrieken vaak restwol hadden liggen, waar niks meer mee gedaan werd. Nog diezelfde trip kocht ze de overschotten op en ontwierp ze twee sjaals, Jille en Helene, vernoemd naar haar twee dochters. De sjaals bleken een enorm succes. Toen Tiany Kiriloff haar aanmoedigde om een eigen merk te starten, waagde Liesbet de sprong en richtte ze Leselles op.

Waar staat Leselles om bekend?

Zachte, kleurrijke sjaals gemaakt van mohair. Recent werden er ook truien, mutsen en haarbanden toegevoegd aan het gamma. Liesbet verklapt dat Leselles komende zomer ook T-shirts in mohair zal aanbieden. Deze wolsoort kan gewassen worden, krimpt niet en past zich aan je lichaamstemperatuur aan. Ideaal dus om elk seizoen te dragen, jarenlang.

Leselles © Elien Jansen

Wat is de designlocatie van het merk?

Voorlopig gebeurt dat in het bureau van Liesbet, binnenkort misschien vanuit Gent of Antwerpen. De onderneemster is namelijk op zoek naar een fysieke locatie waar ze winkel, showroom en bureau kan combineren.

Waar worden de Leselles producten geproduceerd?

De Portugese fabrieken waar Liesbet haar wolresten koopt, produceren ook de items. Omdat het merk steeds bekender wordt en de vraag stijgt, koopt de onderneemster nu ook de overgebleven stock van garenproducenten op. Dat zijn grotere volumes, waardoor ze aan de vraag kan blijven voldoen. Ook voor de fabrieken is dit handig, want hoe groter het volume, hoe minder vaak ze de machines moeten stilleggen om de bobijnen te vervangen.

Leselles – Elien Jansen

De mensen die werken in de fabrieken waar de Leselles items gemaakt worden, kennen Liesbet als de beste. Ze gaat er geregeld langs en vertelt ons met de hand op het hart dat de werknemers er goed behandeld worden en een eerlijk loon verdienen. De reden dat ze niet naar China trekt, maar in Portugal blijft, is een bewuste keuze. Niet omdat er in China geen goede fabrieken zijn, maar omdat ze het menselijke contact zo belangrijk vindt.

Waar shop je het merk?

Online op de webshop en in Belgische en Nederlandse boetieks. Liesbet is volop bezig om ook internationaal door te breken.

Liesbet Allaer

Liesbet Allaer in het kort: 

Wat brengt je tot rust? Ik moet toegeven dat ik niet gemakkelijk rust vind. Recent heb ik het plezier van keramiek maken ontdekt. Daar moet ik me zo op concentreren, dat de eindeloze gedachtestroom in m’n hoofd tot halt komt.

Welke muziek ontroert je? Wanneer tijdens een autorit ‘Texas Sun’ van Leon Bridges door de boxen schalt, krijg ik het gevoel dat ik de wereld kan veroveren.

Waar trek je het liefst naartoe voor een citytrip? Parijs, omdat die stad alles heeft waar ik van hou. Het liefst ga ik er iedere maand naartoe. Mooie winkels, boeiende cultuur, lekker eten: ik geraak er altijd geïnspireerd. Mocht New York dichter bij de deur zijn, zou ik er ook vaker heen willen. You love it or you hate it, maar ik vind het echt een fantastische bestemming. En als derde stad kies ik voor Porto. Ik kom er vaak voor het werk en ik vind het zalig dat je er alles te voet kunt doen. Het is minder toeristisch dan Lissabon en in een wip sta je op het Portugese platteland. Het is de ideale plek als je een mix tussen stad en natuur zoekt.

Waar ga je graag tafelen? Pulpo in Latem en Old Boy in Brussel. Sinds kort trek ik vaker naar het Brusselse om op restaurant te gaan. Zeker rond het Georges Brugmannplein in Elsene zijn veel leuke zaakjes. Het is een prachtige buurt.

Pulpo: Kortrijksesteenweg 1177, 9051 Sint-Denijs-Westrem (Latem)

Old Boy: Tenbosstraat 110, 1050 Elsene

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content