Belgisch mannenmerk Castart wil een antigif bieden tegen een zee van grijs

Castart
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

Stijlvol besparen op je energiefactuur? Tijdens de Week van de Belgische Mode zet Knack Weekend zeven breigoedmerken van eigen bodem in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan Castart, het kleurrijke Belgisch label voor mannen. Recent kregen ze er ook een zustermerk bij, Our Sister.

Wanneer is het opgericht?

2018. In 2021 volgde het vrouwenlabel Our Sister.

Wie zit er achter het merk?

De Antwerpse broers Michiel (30) en Dries Somers (28) richtten Castart op. Ze treden daarmee in de voetsporen van hun ouders, die dertig jaar in de modesector gewerkt hebben. Van hen kregen ze heel wat kennis met de paplepel binnen gelepeld. De broers combineren ervaring met jeugdig enthousiasme en zin voor innovatie. Binnenkort stapt ook de derde broer, Toon (24), mee in het bedrijf.

Castart & Our Sister

Waar staat Castart om bekend?

Knitwear in frisse kleuren en een waaier aan zachte en natuurlijke materialen, waaronder kasjmier, katoen, alpaca en mohair. De oprichters vinden dat mannenmode nog te vaak gedomineerd wordt door blauw, grijs en zwart. Het doel van het merk is om speelse stuks te brengen, aangevuld met atypische tijdloze basics. Daarnaast hebben ze ook steeds een gamma aan grafisch geïnspireerde sjaals en mutsen in het aanbod. Zelf noemen ze hun merk speels, met een volwassen kantje. Een dag waarop je je trui van Castart draagt, zal je niet snel vergeten. Michiel noemt de stuks daarom draagbare herinneringen. Ze hopen dat hun klanten meegezogen worden in het Castart-universum en zich aangetrokken voelen tot het DNA van het merk.

Van waaruit ontwerpen ze?

Het ontwerpen gebeurt in het centrum van Antwerpen, boven de Castart x Our Sister flagship store in de Lombardenvest. In hetzelfde pand bevindt zich ook de showroom voor retailers. Mode op alle verdiepingen dus.

Castart

Hoe produceren ze?

Het merk trekt voor hun verschillende producten en technieken naar de productielanden waar ze het metier het best onder de knie hebben. Met een groot deel van fabrieken werkten de ouders van de gebroeders Somers al meer dan 15 jaar samen. Qua gesofisticeerde breisteken hebben ze in Italië de meeste expertise volgens de broers en in China kunnen ze terecht voor kwalitatieve knits in verschillende patronen aan een toegankelijke prijs. De sjaals en mutsen worden gemaakt in een meer dan 100 jaar oude Schotse fabriek en de T-shirts in Portugal.

De broers zien erop toe dat de fabrieken waar ze mee in zee gaan ethisch zijn en enkel werken met traceerbare garens. Ter controle bezoeken ze de fabrieken zelf en kiezen ze voor gecertificeerde, natuurlijke materialen, die indien mogelijk ook biologisch zijn. Transparante communicatie draagt Castart hoog in het vaandel.

Waar verkopen ze?

In eigen land vind je Castart in hun eigen flagshipstore en bij enkele van de betere Belgische mannenboetieks. Ook internationaal vind je hen in twaalf landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zwitserland. Op korte tijd maakten ze al een sterke evolutie door op de internationale markt. Naar eigen zeggen hebben ze een streepje voor omdat ze fantasierijke collecties aanbieden in een zee van grijs.

Michiel Somers in het kort:

Waar shop je het liefst? Bij Goodhood in Londen. Het is een hele toffe concept store in Shoreditch, die ook online zeer sterk is. Ze draaien er altijd goede muziek en bieden een waaier aan interessante lifestyleproducten aan. Hoewel de selectie erg uitgesproken is, blijft het toch toegankelijk. Het is inspirerend om te zien hoe ze kleine merken uit verschillende landen groot maken.

goodhoodstore.com

Naar wie kijk je op? Naar mijn ouders. Zonder hun jarenlange ervaring zouden we nooit zo’n vliegende start hebben kunnen maken met Castart. Het loont om te luisteren naar mensen met ervaring.

Hoe vind je rust? Een weekendje uitwaaien aan zee met mijn kindjes van 1 en 3 jaar. Vooral in de herfstperiode is dat zalig. De frisse bries, het weidse zicht, het eindeloze strand: de ideale omgeving om te onthaasten. Een druk leven met veel uitdagingen heeft z’n voor- en nadelen, maar het is belangrijk om te leren ontspannen en je grenzen af te bakenen. Ik merk dat mijn generatie het daar moeilijk mee heeft. De jeugd lijkt daar al gezonder mee om te gaan, gelukkig maar.

Wat zijn je favoriete vakantiebestemmingen? Voor een citytrip kies ik Kopenhagen. Als student heb ik een jaar in Denemarken gewoond en ik blijf fan van de sfeer. Op vrijdag stoppen de mensen er vroeg met werken en spreken ze af met vrienden of familie in een park of aan het water. De mensen zijn er stijlvol, het eten is er lekker en no nonsense en van zodra de zon schijnt, trekt iedereen naar buiten. Voor de natuur reis ik graag naar de Algarve in Portugal. Daar kan je de knop even omdraaien en gewoon genieten van de rust en de natuur. Het is ook een surfmekka.

De Week van de Belgische mode loopt dit jaar van 10 tot 16 oktober. Met de herfst in het land en de verwarming op een lagere stand verwarmen we ons deze week aan Belgisch breigoed. Wij selecteerden zeven knitwearmerken uit eigen land die je moet leren kennen. Ontdek iedere dag een ander merk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content