Een archeologische ontdekking doet de modewereld even op haar grondvesten daveren; blijkbaar droegen vrouwen zo'n 600 jaar geleden al een bh. Dat schrijft Huffington Post in een bericht over een opgraving van textiel afkomstig uit de 15e eeuw.

Archeologen van de Universiteit van Innsbruck hebben in een Oostenrijks kasteel vier linnen bh's gevonden die afkomstig zouden zijn uit de late Middeleeuwen. Best verrassend, aangezien men altijd aannam dat de bh nog maar zo'n kleine eeuw oud zou zijn en ontstaan is nadat de vrouw het strakke korset uit haar garderobe had gebannen.

Hoewel de bh's al opgegraven werden in 2008 halen ze nu pas het nieuws, zegt Beatrix Nutz, de archeologe die het ondergoed eigenhandig heeft afgestoft. "Het achterhalen van de exacte periode waarin deze linnen kleding gedragen werd heeft veel tijd in beslag genomen. Toen we ontdekten dat ze dateren uit de 15e eeuw konden we het zelf niet geloven", aldus Nutz. "Voor zover ik wist waren er van bh's nog geen sprake in die tijd".

De bh's maakten deel uit van een grotere vondst van meer dan 2700 textielstukken en vielen meteen op omdat ze zo enorm lijken op de bh's van vandaag de dag, met twee cups, brede schouderbandjes en een riem rond de rug. Het meest verrassende was wel dat lingerie toen al niet enkel functioneel moest zijn; de bh's waren versierd met kant en andere ornamenten, allicht om kasteelheren het hof te maken.

Hilary Davidson, curator van de mode-afdeling van The London Museum noemt de ontdekking "geweldig". "Het was de missing link in de geschiedenis van vrouwenondergoed", aldus Davidson in Huffington Post.

De eerste moderne brassiere werd gepatenteerd aan het begin van de 19e eeuw, uitgevonden door de New York socialite Mary Phelps Jacobs die niet tevreden was met de manier waarop haar jurken over haar stijve korset vielen. De modegeschiedenis zal dus herschreven moeten worden: eerst was er de bh, dan het korset en dan de come-back van de bh, aangevoerd door mevrouw Phelps Jacobs. (KS)

Een archeologische ontdekking doet de modewereld even op haar grondvesten daveren; blijkbaar droegen vrouwen zo'n 600 jaar geleden al een bh. Dat schrijft Huffington Post in een bericht over een opgraving van textiel afkomstig uit de 15e eeuw. Archeologen van de Universiteit van Innsbruck hebben in een Oostenrijks kasteel vier linnen bh's gevonden die afkomstig zouden zijn uit de late Middeleeuwen. Best verrassend, aangezien men altijd aannam dat de bh nog maar zo'n kleine eeuw oud zou zijn en ontstaan is nadat de vrouw het strakke korset uit haar garderobe had gebannen. Hoewel de bh's al opgegraven werden in 2008 halen ze nu pas het nieuws, zegt Beatrix Nutz, de archeologe die het ondergoed eigenhandig heeft afgestoft. "Het achterhalen van de exacte periode waarin deze linnen kleding gedragen werd heeft veel tijd in beslag genomen. Toen we ontdekten dat ze dateren uit de 15e eeuw konden we het zelf niet geloven", aldus Nutz. "Voor zover ik wist waren er van bh's nog geen sprake in die tijd". De bh's maakten deel uit van een grotere vondst van meer dan 2700 textielstukken en vielen meteen op omdat ze zo enorm lijken op de bh's van vandaag de dag, met twee cups, brede schouderbandjes en een riem rond de rug. Het meest verrassende was wel dat lingerie toen al niet enkel functioneel moest zijn; de bh's waren versierd met kant en andere ornamenten, allicht om kasteelheren het hof te maken. Hilary Davidson, curator van de mode-afdeling van The London Museum noemt de ontdekking "geweldig". "Het was de missing link in de geschiedenis van vrouwenondergoed", aldus Davidson in Huffington Post. De eerste moderne brassiere werd gepatenteerd aan het begin van de 19e eeuw, uitgevonden door de New York socialite Mary Phelps Jacobs die niet tevreden was met de manier waarop haar jurken over haar stijve korset vielen. De modegeschiedenis zal dus herschreven moeten worden: eerst was er de bh, dan het korset en dan de come-back van de bh, aangevoerd door mevrouw Phelps Jacobs. (KS)