De mode van Martin Margiela blijft relevant. De Belgische modeontwerper, die zich intussen al meer dan acht jaar geleden uit de modewereld terugtrok, inspireerde ook tijdens de voorbije modeweken jong modetalent. Reden te meer om een expo aan hem te wijden.

Exact twintig jaar nadat het Franse modehuis Hermès Martin Margiela de functie van creatief directeur aanbood, stelt het MoMu de silhouetten uit die tijd tentoon. Voor het traditionele en beroemde modehuis was het destijds een gewaagde keuze. De ontwerper wenste anoniem te blijven, wat voor een modelabel en de pr van een modehuis niet gemakkelijk moet geweest zijn.

HERMÈS 'La femme et le photographe : Isabelle' Spring/Summer 2001 - photo Alexia Silvagny -MAISON MARTIN MARGIELA Autumn/Winter 1991-1992 - photo Ronald Stoops - graphic design Jelle Jespers
, MoMu
HERMÈS 'La femme et le photographe : Isabelle' Spring/Summer 2001 - photo Alexia Silvagny -MAISON MARTIN MARGIELA Autumn/Winter 1991-1992 - photo Ronald Stoops - graphic design Jelle Jespers © MoMu

De Belgische ontwerper leverde twaalf collecties af voor Hermès tussen 1997 en 2003. De koers die hij voer, verraste de pers omwille van de onverwachte richting. Zijn sobere en monochrome kleurenpalet week af van de gebruikelijke kleurrijke Hermès prints. In samenwerking met het vakmanschap dat het modehuis Hermès te bieden had, kon hij zijn design en pasvorm perfectioneren. Zijn ontwerpen voor de Hermès vrouw draaiden om comfort, tijdloosheid en tactiliteit: waarden die hij deelde met het merk.

Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en het herstel van materialen was ongehoord in de modewereld van Margiela's tijd. Zijn conceptuele aanpak van presentatie, sales en communicatie van zijn collecties heeft de manier waarop we denken over mode en de onderliggende mechanismen drastisch veranderd. En ook onze meningen over vakmanschap, commercie, auteurschap en innovatie evolueerden door zijn manier van werken.

In de tentoonstelling worden er ook verbanden gezocht tussen de collecties die Margiela voor Hermès ontwierp en zijn eigen collecties bij Maison Martin Margiela.

Praktisch

De expo 'Margiela. De Hermès Jaren' loopt van 31 maart tot en met 27 augustus 2017.

MoMu: Nationalestraat 28, 2000 Antwerpen

(LP)

De mode van Martin Margiela blijft relevant. De Belgische modeontwerper, die zich intussen al meer dan acht jaar geleden uit de modewereld terugtrok, inspireerde ook tijdens de voorbije modeweken jong modetalent. Reden te meer om een expo aan hem te wijden. Exact twintig jaar nadat het Franse modehuis Hermès Martin Margiela de functie van creatief directeur aanbood, stelt het MoMu de silhouetten uit die tijd tentoon. Voor het traditionele en beroemde modehuis was het destijds een gewaagde keuze. De ontwerper wenste anoniem te blijven, wat voor een modelabel en de pr van een modehuis niet gemakkelijk moet geweest zijn. De Belgische ontwerper leverde twaalf collecties af voor Hermès tussen 1997 en 2003. De koers die hij voer, verraste de pers omwille van de onverwachte richting. Zijn sobere en monochrome kleurenpalet week af van de gebruikelijke kleurrijke Hermès prints. In samenwerking met het vakmanschap dat het modehuis Hermès te bieden had, kon hij zijn design en pasvorm perfectioneren. Zijn ontwerpen voor de Hermès vrouw draaiden om comfort, tijdloosheid en tactiliteit: waarden die hij deelde met het merk. Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en het herstel van materialen was ongehoord in de modewereld van Margiela's tijd. Zijn conceptuele aanpak van presentatie, sales en communicatie van zijn collecties heeft de manier waarop we denken over mode en de onderliggende mechanismen drastisch veranderd. En ook onze meningen over vakmanschap, commercie, auteurschap en innovatie evolueerden door zijn manier van werken. In de tentoonstelling worden er ook verbanden gezocht tussen de collecties die Margiela voor Hermès ontwierp en zijn eigen collecties bij Maison Martin Margiela. (LP)