Antwerpse Modeacademie toont jong bloed

Het voorbije weekend toonden meer dan honderd modestudenten van de Antwerpse academie hun fantasiewereld op de catwalk.

Het voorbije weekend toonden meer dan honderd modestudenten van de Antwerpse academie hun fantasiewereld op de catwalk. Voor de veertien afstudeerstudenten was het de kroon op vier jaar devote toewijding.

De modelichting van het crisisjaar
Het jaarlijkse toonmoment van de Antwerpse Artesis Hogeschool is een driedaags evenement dat wel eens de titel ‘langste defilƃĀ© ter wereld’ toegeschreven krijgt. Drie avonden op rij tonen meer dan honderd modestudenten van het eerste tot vierde jaar hun fantasiewereld op de catwalk van Hangar 29. In het publiek van die grote ruimte zitten niet enkel overgevlogen familieleden, maar tekent ook een internationale jury present samen met het lerarencorps, boetiekinkopers en oud-studenten wiens namen ondertussen klinken als een klok.

Weekend Knack mocht dit jaar in de jury zetelen van de veertien laatstejaarsstudenten, woonde daags erna hun proclamatie bij, en kwam nadien thuis met een hoofd vol verhalen en volgende notities:

– de show van vrijdagavond klokte af op 3u37min. De eerste drie uren toonden studenten van het eerste tot derde jaar hun studies van rok en jurk, en interpretaties van historische en etnische kostuums. Onder de studenten van het tweede jaar toonde een verrassend aantal zich zeer sterk in mannencollecties, waar de vrouwencollecties van andere medestudenten vaak tƃĀ© gecompliceerd leken. Dat er ook in het derde jaar beloftevol talent zit aan te komen, bewees de prijsuitreiking die zaterdagmiddag volgde na de proclamatie: zeven van de veertien awards gingen naar derdejaars. Zo kregen Paula Selby Avellaneda en Tomohiro Tokita allebei een geldprijs van 3000 euro (de prijs BVBA32 innovatie en de prijs IFF) en werden de schoenen van Angelo Van Mol bekroond met 1000 euro en een etalage in de Antwerpse schoenboetiek Coccodrillo. De Weekend Knack-prijs ging naar laatstejaars Elise Gettliffe met haar zwart-wit-grijze mannencollectie. In onze special Mode Dit is Belgisch van september 2009 krijgt deze Franse ontwerpster een fotoshoot waarmee we haar een duw in de rug willen geven voor haar toekomstplannen.

– tijdens het laatste half uur showden de veertien afstudeerstudenten in vergelijking met de lagere jaren opvallend commerciƃ”le en draagbare collecties. De academie moedigt zijn studenten aan tot experiment en innovatie – in de ƃĀ©chte modewereld zullen ze al snel genoeg gas moeten terugnemen en beperkingen opgelegd krijgen – maar verwacht van hun laatstejaars wel dat ze de heersende tijdsgeest aanvoelen. Dat vertaalde zich dit jaar naar enkele collecties – inclusief accessoires -die zƃĀ³ de boetieks in kunnen en gezien worden als open sollicitaties bij bestaande modehuizen. Irina Shaposhnikova, Elise Gettliffe, Julia Kim, LƃĀ©a Dickely en Stefanie BƃĀ¶sl getuigden van dat kunnen, terwijl andere studenten toch nog de experimentelere kaart trokken. Zo behaalde de Belgische Alexandra Verschueren de hoogste punten (17/20) met haar papieren silhouetten, en kregen ook de porseleincollectie van Karisia Paponi, de ingebouwde muziek-collectie van Six Lee en de mens-dier creaties van Stephanie D’Heygere een sterk eindcijfer.

– samen met uitgeverij Sanoma maakte de academie dit jaar voor de tweede keer een magazine, getiteld Show/off #2. Het Engelstalige tijdschrift (10 euro) werd gemaakt met dezelfde creativiteit waar de modeafdeling voor gekend staat en omvat naast shoots van de bachelor- en masterstudenten ook interviews met onder meer Ann Demeulemeester, Peter Philips en Suzy Menkes. Departementshoofd Walter Van Beirendonck schreef het voorwoord met als highlight: “There will always be room for people who are truly creative. Actually, there’s a greater need for them than ever – because they make the world a more beautiful place”. Op www.antwerp-fashion.be leest u er meer over.

– de academie wist een indrukwekkende 12-koppige jury op te trommelen, met onder meer de Britse topjournaliste Suzy Menkes als voorzitter en drie internationale ontwerpers – Olivier Theyskens, Mark Eley en Hendrik Vibskov. Tijdens de deliberatieronde zorgde de mix van juryleden voor interessante discussies, onder meer over de toekomst van catwalkdefilƃĀ©s. Tijdens de presentaties en interviews van de laatstejaarsstudenten overdag was immers gebleken dat sommige collecties beter communiceren met het publiek tijdens een videoinstallatie of showroompresentatie, dan tijdens een catwalkmoment waar de werkwijze en kennis van een designer niet altijd tot recht komt.

En dat lijkt ons meteen een interessante uitsmijter om in de groep te gooien: ziet u meerwaarde in alternatieven voor het klassieke defilƃĀ©, zoals bijvoorbeeld een online voorstelling aangevuld met videoboodschappen van de ontwerper?

Volgende week woensdag brengen we in ons magazine uitgebreider verslag uit van deze studentendefilƃĀ©s, alsook die van het Brusselse La Cambre. Catwalkbeelden van beide modescholen vindt u alvast op www.weekend.be/catwalk.

Elke Lahousse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content