Voor wie er nog aan twijfelde: Anna Wintour is een waardevolle werkneemster bij Condé Nast. Zo waardevol zelfs, dat men in de nasleep van de geruchten dat Wintour wel eens een ambassadeurspositie zou kunnen binnenrijven een gloednieuwe functie voor haar heeft gecreëerd. Morgen zal Condé Nast immers bekendmaken dat Wintour de nieuwe creatieve directeur van het bedrijf zal worden.

Wintour blijft hoofdredactrice van Vogue en zal al haar nevenactiviteiten bij onder meer Teen Vogue blijven uitvoeren, maar mag wel andere businesscards gaan uitdelen. Wat ze als creatief directeur precies zal moeten doen is niet geheel duidelijk. Zelf omschrijft ze haar taak als een "one-person consulting firm"; waarmee ze doelt op het feit dat ze redacteurs zal moeten adviseren en bijstaan in de ontwikkeling, groei en creatieve ontplooiing van hun werk "eigenlijk zoals ik al jaren bij Vogue doe", citeert New York Times de Vogue powerhouse. "Ik zie deze nieuwe job als een extensie van wat ik dagelijks al deed, maar dan op grotere schaal."

Wintour zal allicht ook de leegte moeten opvullen die Si Newhouse Jr. achterliet toen het 85-jarige bestuurslid besloot zich meer te focussen op Condé Nasts moederbedrijf Advance Publications. Condé Nast CEO Charles H. Townsend bevestigt dit. "Het staat buiten kijf dat Anna de meest geschikte persoon is om Si's fakkel over te nemen." Toch zal Wintour haar heel eigen takenpakket krijgen. Condé Nast heeft immers nog nooit een creatief directeur gehad, enkel redactionele directeurs zoals Alexander Liberman en James Truman. Townsend benadrukte dat de huidig editoriaal directeur, Thomas Wallace, zijn functie zal behouden; de functie van Wintour is gloednieuw.

"Ik zou er alles aan doen om te vermijden iemand als Anna te verliezen, zeker nu; op het hoogtepunt van haar carrière", aldus Townsend over de 63-jarige Wintour. Enkele maanden geleden werd er nog gefluisterd dat Wintour Condé Nast zou verlaten om een ambassadeursfunctie in het buitenland te gaan vervullen. Die posities gaan immers steevast naar grote geldschieters van presidentiële campagnes, en Wintour bracht voor Team Obama heel wat geld in het laatje. Nu ze een extra functie (en allicht ook een extra loonbriefje) toegestopt krijgt moet men bij Condé Nast in ieder geval niet vrezen dat Wintour snel in de politiek zal stappen. (KS)

Condé Nast is een wereldwijde uitgeverij van tijdschriften zoals GQ, The New Yorker, Vanity Fair, Lucky, Wired, Vogue en Women's Wear Daily. Anna Wintour is al 25 jaar hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue

Voor wie er nog aan twijfelde: Anna Wintour is een waardevolle werkneemster bij Condé Nast. Zo waardevol zelfs, dat men in de nasleep van de geruchten dat Wintour wel eens een ambassadeurspositie zou kunnen binnenrijven een gloednieuwe functie voor haar heeft gecreëerd. Morgen zal Condé Nast immers bekendmaken dat Wintour de nieuwe creatieve directeur van het bedrijf zal worden. Wintour blijft hoofdredactrice van Vogue en zal al haar nevenactiviteiten bij onder meer Teen Vogue blijven uitvoeren, maar mag wel andere businesscards gaan uitdelen. Wat ze als creatief directeur precies zal moeten doen is niet geheel duidelijk. Zelf omschrijft ze haar taak als een "one-person consulting firm"; waarmee ze doelt op het feit dat ze redacteurs zal moeten adviseren en bijstaan in de ontwikkeling, groei en creatieve ontplooiing van hun werk "eigenlijk zoals ik al jaren bij Vogue doe", citeert New York Times de Vogue powerhouse. "Ik zie deze nieuwe job als een extensie van wat ik dagelijks al deed, maar dan op grotere schaal." Wintour zal allicht ook de leegte moeten opvullen die Si Newhouse Jr. achterliet toen het 85-jarige bestuurslid besloot zich meer te focussen op Condé Nasts moederbedrijf Advance Publications. Condé Nast CEO Charles H. Townsend bevestigt dit. "Het staat buiten kijf dat Anna de meest geschikte persoon is om Si's fakkel over te nemen." Toch zal Wintour haar heel eigen takenpakket krijgen. Condé Nast heeft immers nog nooit een creatief directeur gehad, enkel redactionele directeurs zoals Alexander Liberman en James Truman. Townsend benadrukte dat de huidig editoriaal directeur, Thomas Wallace, zijn functie zal behouden; de functie van Wintour is gloednieuw. "Ik zou er alles aan doen om te vermijden iemand als Anna te verliezen, zeker nu; op het hoogtepunt van haar carrière", aldus Townsend over de 63-jarige Wintour. Enkele maanden geleden werd er nog gefluisterd dat Wintour Condé Nast zou verlaten om een ambassadeursfunctie in het buitenland te gaan vervullen. Die posities gaan immers steevast naar grote geldschieters van presidentiële campagnes, en Wintour bracht voor Team Obama heel wat geld in het laatje. Nu ze een extra functie (en allicht ook een extra loonbriefje) toegestopt krijgt moet men bij Condé Nast in ieder geval niet vrezen dat Wintour snel in de politiek zal stappen. (KS)