Aldi, een van de grootste winkelketens ter wereld, verkoopt jaarlijks voor 2,5 miljard euro textiel. De keten werd vorig jaar samen met Lidl en de Duitse keten Tchibo genoemd in een rapport van milieuorganisatie Greenpeace omtrent gevaarlijke chemische stoffen in kledij. Toen Tchibo en eind vorig jaar ook Lidl besloten samen te werken met Greenpeace, kwam Aldi onder toenemende druk om hetzelfde te doen.

"Aldi erkent de dringende noodzaak van het beëindigen van de industriële vervuiling met alle gevaarlijke chemicaliën", schrijft de keten nu in een actieplan. "Aldi verbindt zich ertoe ten laatste op 1 januari 2020 de uitstoot van alle gevaarlijke chemische stoffen tot nul te herleiden in de hele levenscyclus en productieketen van alle kledij en schoeisel die Aldi verkoopt of produceert."

Hormonenverstorend

In het actieplan beschrijft Aldi stappen om het gebruik te mijden van onder meer nonylfenol-ethoxylaten, weekmakers, gebromeerde vlamvertragers en perfluorverbindingen. Van die stoffen is inmiddels bewezen dat ze schadelijk kunnen zijn voor de voortplanting, hormoonhuishouding of ontwikkeling van jonge kinderen.

Een aantal grote namen in de kledingsector gingen Aldi en Lidl al voor. Onder meer H&M, Benetton, Adidas, Puma, Esprit, C&A, Levi's en Mango werkten al aan een actieplan om giftige en gevaarlijke stoffen uit het producten te bannen. (IPS)

Aldi, een van de grootste winkelketens ter wereld, verkoopt jaarlijks voor 2,5 miljard euro textiel. De keten werd vorig jaar samen met Lidl en de Duitse keten Tchibo genoemd in een rapport van milieuorganisatie Greenpeace omtrent gevaarlijke chemische stoffen in kledij. Toen Tchibo en eind vorig jaar ook Lidl besloten samen te werken met Greenpeace, kwam Aldi onder toenemende druk om hetzelfde te doen."Aldi erkent de dringende noodzaak van het beëindigen van de industriële vervuiling met alle gevaarlijke chemicaliën", schrijft de keten nu in een actieplan. "Aldi verbindt zich ertoe ten laatste op 1 januari 2020 de uitstoot van alle gevaarlijke chemische stoffen tot nul te herleiden in de hele levenscyclus en productieketen van alle kledij en schoeisel die Aldi verkoopt of produceert."HormonenverstorendIn het actieplan beschrijft Aldi stappen om het gebruik te mijden van onder meer nonylfenol-ethoxylaten, weekmakers, gebromeerde vlamvertragers en perfluorverbindingen. Van die stoffen is inmiddels bewezen dat ze schadelijk kunnen zijn voor de voortplanting, hormoonhuishouding of ontwikkeling van jonge kinderen.Een aantal grote namen in de kledingsector gingen Aldi en Lidl al voor. Onder meer H&M, Benetton, Adidas, Puma, Esprit, C&A, Levi's en Mango werkten al aan een actieplan om giftige en gevaarlijke stoffen uit het producten te bannen. (IPS)