Sportmerk Adidas heeft besloten de Roundhouse Mid Trainers van Jeremy Scott dan toch niet in productie te brengen. Het merk reageert op luide internetprotesten waarin klonk dat de schoenen met oranje plexi boeien een knipoog waren naar de slavernij.

Jeremy Scott, de excentrieke modeontwerper die zich naar eigen zeggen altijd laat inspireren door cartoons en andere spullen uit zijn kindertijd, tekende al eerder voor Adidas de door hipsters omhelsde pandasneakers, maar dit maal is hij volgens publieke opinie te ver gegaan. Gebaseerd op My Pet Monster, een felblauwe knuffeldier met oranje boeien, creëerde Scott de Roundhouse Mid Trainers als eerbetoon aan de klassieke high-top sneaker van Adidas. De schoenen bevatten hetzelfde blauwe kleurenpatroon maar ook de plastieken oranje boeien om de enkel, die bij sommigen in het verkeerde keelgat schoten en de Roundhouse trainers al gauw de bijnaam Shackle Sneakers opleverde.

Toen Adidas een foto van het prototype losliet op zijn facebookpagina waren de commentaren dan ook niet mals en zelfs Amerikaanse activist en dominee Jesse Jackson liet van zich horen. Jackson, bekend om zijn strijd voor gelijke burgerrechten, noemde de schoenen 'choquerend en beledigend' en riep op tot een boycot.

In een persmededeling laat Adidas nu weten dat de schoenen niet in productie gebracht zullen worden, ondanks het feit dat ze "enkel en alleen maar het resultaat zijn van Jeremy Scott zijn unieke manier van ontwerpen en zeker niets met slavernij te maken hebben." Toch buigt het merk naar de publieke opinie. "We verontschuldigen ons tegenover zij die zich beledigd voelen door dit ontwerp en hebben besloten de schoen niet in productie te brengen." (KS)

Sportmerk Adidas heeft besloten de Roundhouse Mid Trainers van Jeremy Scott dan toch niet in productie te brengen. Het merk reageert op luide internetprotesten waarin klonk dat de schoenen met oranje plexi boeien een knipoog waren naar de slavernij. Jeremy Scott, de excentrieke modeontwerper die zich naar eigen zeggen altijd laat inspireren door cartoons en andere spullen uit zijn kindertijd, tekende al eerder voor Adidas de door hipsters omhelsde pandasneakers, maar dit maal is hij volgens publieke opinie te ver gegaan. Gebaseerd op My Pet Monster, een felblauwe knuffeldier met oranje boeien, creëerde Scott de Roundhouse Mid Trainers als eerbetoon aan de klassieke high-top sneaker van Adidas. De schoenen bevatten hetzelfde blauwe kleurenpatroon maar ook de plastieken oranje boeien om de enkel, die bij sommigen in het verkeerde keelgat schoten en de Roundhouse trainers al gauw de bijnaam Shackle Sneakers opleverde. Toen Adidas een foto van het prototype losliet op zijn facebookpagina waren de commentaren dan ook niet mals en zelfs Amerikaanse activist en dominee Jesse Jackson liet van zich horen. Jackson, bekend om zijn strijd voor gelijke burgerrechten, noemde de schoenen 'choquerend en beledigend' en riep op tot een boycot. In een persmededeling laat Adidas nu weten dat de schoenen niet in productie gebracht zullen worden, ondanks het feit dat ze "enkel en alleen maar het resultaat zijn van Jeremy Scott zijn unieke manier van ontwerpen en zeker niets met slavernij te maken hebben." Toch buigt het merk naar de publieke opinie. "We verontschuldigen ons tegenover zij die zich beledigd voelen door dit ontwerp en hebben besloten de schoen niet in productie te brengen." (KS)