De markt op de Binnenrotte in Rotterdam is de grootste openluchtmarkt van Nederland, dus die 3500 kilogram zijn in dat perspectief te plaatsen. Toch blijft het een gigantische voedselverspilling. Bovendien kost het de marktkramers 12 cent per kilo om hun onverkocht voedsel te laten verwerken, een som die algauw oploopt.

Het fruit wordt gepureerd, dun uitgesmeerd op grote ramen en vervolgens gedroogd in de zon., Fruitleather Rotterdam
Het fruit wordt gepureerd, dun uitgesmeerd op grote ramen en vervolgens gedroogd in de zon. © Fruitleather Rotterdam

Om het illegaal dumpen van afval, maar ook voedselverspilling tegen te gaan, bedacht Rotterdam Fruitleather een proces waarmee ze fruit konden veranderen in een leerachtig product. De groep productdesigners zit nu nog achter de schoolbanken, maar wilt het project graag nog verder uitwerken. Fruitleather Rotterdam plant het materiaal beter en beter te maken, zodat een breed spectrum van eindproducten mogelijk wordt.

Deze tas bevat 23 perziken en 10 pruimen., Fruitleather Rotterdam
Deze tas bevat 23 perziken en 10 pruimen. © Fruitleather Rotterdam

Sta je al te trappelen om deze duurzame tassen te kopen? Dat kan helaas nog niet, want het product zit nog in een testfase. De makers hebben tot nu toe nog maar weinig hinder ondervonden met warmte, maar een regenbui zou je tas wel plakkerig maken. Ontwikkelaar Hugo de Boon meldt dan ook dat de groep zich nu focust op het leer sterker er meer waterafstotend maken.

(EK)

De markt op de Binnenrotte in Rotterdam is de grootste openluchtmarkt van Nederland, dus die 3500 kilogram zijn in dat perspectief te plaatsen. Toch blijft het een gigantische voedselverspilling. Bovendien kost het de marktkramers 12 cent per kilo om hun onverkocht voedsel te laten verwerken, een som die algauw oploopt. Om het illegaal dumpen van afval, maar ook voedselverspilling tegen te gaan, bedacht Rotterdam Fruitleather een proces waarmee ze fruit konden veranderen in een leerachtig product. De groep productdesigners zit nu nog achter de schoolbanken, maar wilt het project graag nog verder uitwerken. Fruitleather Rotterdam plant het materiaal beter en beter te maken, zodat een breed spectrum van eindproducten mogelijk wordt. Sta je al te trappelen om deze duurzame tassen te kopen? Dat kan helaas nog niet, want het product zit nog in een testfase. De makers hebben tot nu toe nog maar weinig hinder ondervonden met warmte, maar een regenbui zou je tas wel plakkerig maken. Ontwikkelaar Hugo de Boon meldt dan ook dat de groep zich nu focust op het leer sterker er meer waterafstotend maken. (EK)