In beeld: horlogetrends

In beeld: horlogetrends
© Breitling

Kwartsuurwerken mogen dan al een toonbeeld van precisie zijn, het neemt niet weg dat mechanische horloges tegenwoordig adembenemende resultaten leveren. De huzarenstukjes op het vlak van innovatie laten vermoeden dat het einde ervan nog lang niet in zicht is. Ook nieuwe materialen stuwen de sector vooruit: PVD, Superluminova, silicium, keramiek, titanium, koolstof, rubber... Tien jaar geleden waren die bij de meeste horlogemakers waarschijnlijk nog totaal onbekend.

Maar het gaat hier niet alleen om de hoogtechnologische materialen, ook kunstambachten smokkelen op hun beurt edele grondstoffen binnen in de sector. Horloges worden al langer bezet met edelstenen en ook graveerwerk is een vertrouwd element. Maar nu wordt ook, en steeds vaker, gewerkt met paarlemoer, email, steen, hout, tot zelfs stro en veren!

Ondanks de crisis is de export van de Zwitserse horlogenijverheid met bijna 20% gegroeid! Hublot stelt een horloge voor met een prijskaartje van 5 miljoen dollar - het is dan wel met 1.200 diamanten bezet - en Cartier lanceert een zakhorloge van 500.000 euro. Bovendien houdt het bezoekersaantal op de twee topsalons in de sector - SIHH en Baselworld - stand. Begin dit jaar hebben wij er voor u enkele stukken geselecteerd die heel wat aandacht trokken. Belangrijkste trends De luchtvaart bleek dit jaar heel wat merken te inspireren. GMT en tijdzones lijken definitief te zijn toegetreden tot het horlogelexicon van fervente reizigers. Ook het Chinese jaar van de Draak was een bron van inspiratie voor heel wat huizen die naar de potentiële cliëntèle ter plaatse lonken...

Wat complicaties betreft, zitten minutenrepetitie en jaar- of eeuwige kalenders duidelijk in de lift. Bovendien tonen ook dames steeds meer interesse in horlogemechanica - wat meteen duidelijk te merken is in elke productlijn, van Patek Philippe tot Frederique Constant.

Hoewel ultraplatte exemplaren en bescheiden diameters nog altijd in zijn, vallen hier en daar spraakmakende uitzonderingen te signaleren, zowel bij pols- als zakhorloges. Nog een succesnummer voor 2012: skelethorloges die het kloppend hart van het uurwerk laten zien. En waar bruin en zwart jarenlang de toon hebben gezet, lijkt opvolging verzekerd door grijs en blauw, twee hemelse kleuren voor een hoogvliegende sector.

01. Bretitling Transocean Chronograph Unitime.jpg © Breitling

02. jaeger.jpg © Jaeger

03. seiko.jpg © Seiko

04. Blancpain Chinese calendar 1.jpg © Blancpain

05. jaquet.jpg © Jaquet Droz

Panerai Tuttonero.jpg

Rado R One.jpg

tag heuer.jpg

Cartier Rotonde Repetition Minutes .jpg

Girard_Perregaux_1966_MinuteRepeater.jpg

louis vuitton.jpg

IWC_Big Pilots Watch Perpetual Calendar TOP GUN.jpg

Montblanc_TimeWalkerTwinFly.jpg

Zenith Pilot Montre d Aeronef Type 20.jpg

Cartier MdePoche.jpg

Longines Poche.jpg

Tissot Pocket Watch.jpg

balmain.jpg

Ebel Beluga.jpg

frederique constant.jpg

Corum_Admirals_Cup_Annual_Calendar.jpg

Patek Philippe Chron Rattr Quant Perp 5204.jpg

rolex.jpg

ice watch.jpg

raidillon.jpg

ressence.jpg

rodania.jpg

anonimo.jpg

bulgari.jpg

omega.jpg

chanel © Chanel

van cleef.jpg

Hublot Extra Plate Squelette.jpg

jaeger nee maar.jpg

chopard.jpg

gc.jpg

piaget.jpg