Succesregisseur Erik Van Looy nam op 31 mei de fakkel over van atlete Kim Gevaert als ambassadeur van het Zwitserse horlogemerk Omega. Knack Weekend sprak met de maker van 'Loft' en 'De zaak Alzheimer' tijdens de bekendmaking van de samenwerking in het Koloniënpaleis in Tervuren.

Eerder werd je ook al het boegbeeld van het Belgische schoenenmerk Ambiorix en de pakken van Jaguar. Je hebt de smaak wel te pakken.

Erik Van Looy : Rijk word je echt niet van zulke deals. Maar ik ben wel gevoelig voor producten die met liefde en oog voor detail gemaakt worden. Want zo maak ik ook mijn films. Als een kwalitatief hoogstaand merk een goed voorstel doet, ben ik er dus al iets sneller voor gewonnen.

Omega wist trouwens al heel wat grote namen te strikken, van Kim Gevaert tot George Clooney. Wie ben ik dan om nee te zeggen? Dan lijkt het meteen alsof ik me beter voel dan Clooney.

Via James Bond is Omega bovendien al prominent aanwezig op het witte doek.

Het is nu nog wat vroeg om daar op te speculeren, maar misschien kunnen we onze samenwerking doortrekken naar mijn volgende filmprojecten (Van Looy werkt momenteel aan zijn nieuwe thriller 'De premier', WD).

Onze contacten dateren in ieder geval niet van gisteren, want als presentator van 'De Laatste Show' bracht Omega me tot bij sterren als Cindy Crawford en Anna Kournikova. Ik wist dus op voorhand met wie ik in zee ging. Al besef ik ook wel dat de job verantwoordelijkheden met zich meebrengt. (lacht) Te laat komen op een receptie kan niet meer.

Ben je eigenlijk een horlogefanaat?

Je zult me in ieder geval nooit zonder uurwerk zien, en ik kijk er ook voortdurend naar. Vroeger hield ik bij het sporten bijvoorbeeld altijd een chrono bij de hand, en als regisseur ben ik alleen maar meer op de tijd gaat letten. Want die is zowel mijn grootste vriend als mijn ergste vijand.

Een minuut tijdverlies op de set kost handenvol geld, en ook bij de montage is tijd cruciaal. Ik probeer dus genadeloos stipt te zijn, en ik verwacht hetzelfde van mijn omgeving. Niet dat ik constant zenuwachtig ben of mensen afbeul. (lacht) Daar ben ik echt te zachtaardig voor.

Ben je thuis in de horlogerie op technisch vlak?

Wat mechaniek betreft ben ik in het algemeen nogal onhandig. Van het binnenwerk van horloges ken ik dus niets. Ik ben al lang blij dat ik mijn Seamaster Ploprof zelf kan opwinden. Als ambassadeur van een horlogemerk wil ik mijn kennis wel bijspijkeren. In de plaats van het laatste boek van Tom Lanoye of Dimitri Verhulst lees ik tijdens mijn volgende vakantie wel de bijbel die ik van Omega gekregen heb.

Rond deze tijd starten de opnamen van de Nederlandse remake van Loft. Vond je het moeilijk om de regie over te dragen aan Antoinette Beumer?

Nee, absoluut niet. Ik ben al lang blij dat de remake er komt - dat is een primeur in de Belgische filmgeschiedenis. Ik volg het project wel op, maar de Nederlandse ploeg moet vooral haar werk kunnen doen. Ik ben dus beschikbaar, maar zonder me op te dringen.

Wim Denolf

Succesregisseur Erik Van Looy nam op 31 mei de fakkel over van atlete Kim Gevaert als ambassadeur van het Zwitserse horlogemerk Omega. Knack Weekend sprak met de maker van 'Loft' en 'De zaak Alzheimer' tijdens de bekendmaking van de samenwerking in het Koloniënpaleis in Tervuren.Eerder werd je ook al het boegbeeld van het Belgische schoenenmerk Ambiorix en de pakken van Jaguar. Je hebt de smaak wel te pakken.Erik Van Looy : Rijk word je echt niet van zulke deals. Maar ik ben wel gevoelig voor producten die met liefde en oog voor detail gemaakt worden. Want zo maak ik ook mijn films. Als een kwalitatief hoogstaand merk een goed voorstel doet, ben ik er dus al iets sneller voor gewonnen. Omega wist trouwens al heel wat grote namen te strikken, van Kim Gevaert tot George Clooney. Wie ben ik dan om nee te zeggen? Dan lijkt het meteen alsof ik me beter voel dan Clooney. Via James Bond is Omega bovendien al prominent aanwezig op het witte doek. Het is nu nog wat vroeg om daar op te speculeren, maar misschien kunnen we onze samenwerking doortrekken naar mijn volgende filmprojecten (Van Looy werkt momenteel aan zijn nieuwe thriller 'De premier', WD). Onze contacten dateren in ieder geval niet van gisteren, want als presentator van 'De Laatste Show' bracht Omega me tot bij sterren als Cindy Crawford en Anna Kournikova. Ik wist dus op voorhand met wie ik in zee ging. Al besef ik ook wel dat de job verantwoordelijkheden met zich meebrengt. (lacht) Te laat komen op een receptie kan niet meer. Ben je eigenlijk een horlogefanaat? Je zult me in ieder geval nooit zonder uurwerk zien, en ik kijk er ook voortdurend naar. Vroeger hield ik bij het sporten bijvoorbeeld altijd een chrono bij de hand, en als regisseur ben ik alleen maar meer op de tijd gaat letten. Want die is zowel mijn grootste vriend als mijn ergste vijand. Een minuut tijdverlies op de set kost handenvol geld, en ook bij de montage is tijd cruciaal. Ik probeer dus genadeloos stipt te zijn, en ik verwacht hetzelfde van mijn omgeving. Niet dat ik constant zenuwachtig ben of mensen afbeul. (lacht) Daar ben ik echt te zachtaardig voor. Ben je thuis in de horlogerie op technisch vlak? Wat mechaniek betreft ben ik in het algemeen nogal onhandig. Van het binnenwerk van horloges ken ik dus niets. Ik ben al lang blij dat ik mijn Seamaster Ploprof zelf kan opwinden. Als ambassadeur van een horlogemerk wil ik mijn kennis wel bijspijkeren. In de plaats van het laatste boek van Tom Lanoye of Dimitri Verhulst lees ik tijdens mijn volgende vakantie wel de bijbel die ik van Omega gekregen heb. Rond deze tijd starten de opnamen van de Nederlandse remake van Loft. Vond je het moeilijk om de regie over te dragen aan Antoinette Beumer? Nee, absoluut niet. Ik ben al lang blij dat de remake er komt - dat is een primeur in de Belgische filmgeschiedenis. Ik volg het project wel op, maar de Nederlandse ploeg moet vooral haar werk kunnen doen. Ik ben dus beschikbaar, maar zonder me op te dringen. Wim Denolf