8 ingetogen filmgarderobes om meteen te kopiëren

8 ingetogen filmgarderobes om meteen te kopiëren
© -

Niet zelden dat de kostuums even veel aandacht krijgen als de film zelf. Iedere vrouw heeft immers wel "die ene jurk" van Audrey Hepburn en Alicia Silverstone is dankzij Clueless nog steeds de verpersoonlijking van de marktwaarde van het geruite rokje. Waar sommige films vrouwen aanzetten tot shoppen traden deze leading ladies in de schijnwerpers met outfits die gewoon uit uw/de kast komen. Een overzicht:

(KS)

Lux Lisbon in The Virgin Suicides © -

Wil ieder meisje niet Lux Lisbon zijn ? De dromerige outfits van Kirsten Dunst waren op een vreemde manier liefelijk en sexy, romantisch en excentriek tegelijk, waardoor L.L. meteen een van de meest intrigerende personages uit de filmgeschiedenis werd.

Suzy Bishop in Moonrise Kingdom © -

Meisjesachtige jurkjes met rond kraagje en een hoge sixtiesfactor, kniekousen, rieten mandjes en -waarom ook niet - een verrekijker als statement necklace: Kara Hayward haalde in een mum van tijd menig Pinterest board en is allicht op haar eentje verantwoordelijk voor de verkoopscijfers van de Olympia Le Tans bookclutches.

Patricia Franchini in A Bout de Souffle © -

Parijse nonchalance werd door actrice Jean Seberg vertaald in Bretoense streepjes, klokrokken, zwarte driekwartspantalons en platte muiltjes; items die we allemaal wel in onze kleerkast hebben hangen maar die we (aan het straatbeeld te zien)nog veel te weinig met elkaar combineren.

Annie Hall in Annie Hall © -

Diane Keaton bedacht de look voor deze film helemaal zelf en de combinatie van vintage en mannenkleding gaven haar een tijdloos cool silhouet dat lak had aan alle regels die stylisten ons zo graag willen opleggen.

Bonnie in Bonnie & Clyde © -

Faye Dunaway legde de lat hoog voor toekomstige gangsterliefjes met haar elegante silhouetten, samengesteld uit kokerrokken, wollen truitjes, zijden sjaals, een windowpane trenchcoat en een kekke barret. Geen wonder dat costume designer Theodora Van Runkle voor haar werk aan deze film een Oscar mee naar huis mocht nemen.

Jenny Mellor in An Education © -

Zowel het schoolse uniform van schoolgaande Jenny als de evolutie naar de meer gesofisticeerde jacquard jurken, A-lijnrokken, hoedjes en juwelen zijn bijzonder smakelijk. In combinatie met Carey Mulligans uitmuntende acteerprestaties tekende de garderobe een waarachtig beeld van een jong meisje dat experimenteert met volwassenheid.

Lelaina Pierce in Reality Bites © -

Geen vrouw zo mooi als Winona Ryder en in Reality Bites bewijst ze dat ze geen uitgebreide kleerkast nodig heeft om haar schoonheid in de verf te zetten. Ze draagt vaak een T-shirt of jurkje opnieuw maar weet het telkens anders te combineren, wat van haar personage Lelaina Pierce niet alleen een inventief, maar ook een realistisch stijlicoon maakt.

Margot Tenenbaum in The Royal Tenenbaums © -

Gwyneth Paltrow verpersoonlijkt als geen ander de Britney Spears hit 'Not A Girl / Not Yet A Woman' met haar schattige, doch tragische look als lid van de Tenenbaumclan. Een bontjas over een polojurkje, een meisjesachtig speldje in het haar en een heerlijke vintage tas: Margot stylede zich een weg naar ons hart.