Wie een tripje naar de Britse hoofdstad plant kan er niet omheen: nog tot 2 augustus baadt de modestad in de sfeer van Alexander McQueen. De fashion hooligan was 'born, raised and trained' in Londen. Hij hield van de bruisende stad en leerde er de kneepjes van het vak. Wie de rebelse modeontwerper beter wil leren kennen, passeert best eens langs deze zeven adressen.

Savile Row

Anderson & Sheppard

Gieves & Hawkes

Angels The Costumiers

John Malone van Anderson & Sheppard, REUTERS
John Malone van Anderson & Sheppard © REUTERS

Alexander McQueen verliet op zestienjarige leeftijd de schoolbanken. Vastberaden om modeontwerper te worden, ging hij in de leer bij de beroemde kleermakers op Savile Row. Zijn eerste leermeesters vond hij bij Anderson & Sheppard. Hierna werkte hij als stagiair kleermaker bij Gieves & Hawkes en deed hij ervaring op bij theaterkostuummakers Angels and Bermans. Deze ervaringen zorgden voor een goede basis. Het leverde hem de reputatie op van een uitstekende kleermaker die als de beste op maat gemaakte creaties in elkaar kan zetten.

Adressen

Anderson & Sheppard : 32 Old Burlington St, London W1S 3AT

Gieves & Hawkes : 1 Savile Row, London, W1S 3JR

Angels The Costumiers : 1 Garrick Road, London, NW9 6AA

Eerste studio en atelier aan Hoxton Square

Als fashion rebel pur sang was McQueen een echte 'East Ender'. Hij woonde en werkte in een kelderloft (Geller House) aan Hoxton Square. Hier opende hij zijn atelier. Toen McQueen er woonde, was het nog niet de hippe buurt die het nu is. In de woorden van de ontwerper: 'Hoxton is een desolate en ruige buurt, maar je krijgt er veel plaats voor je geld.' De artiesten die er woonden inspireerden hem en hij voelde zich erg aangetrokken tot de YBA's, de artiestenbeweging die wilde choqueren.

Adres : Geller House 51, Hoxton Square, Hoxton

Central Saint Martin's

Toen McQueen ging solliciteren voor een baantje als leraar patronen, waren ze zo onder de indruk dat ze voorstelden dat hij deelnam aan het ingangsexamen voor de Londense modeschool Central Saint Martins. Hier haalde hij in 1992 een diploma in Fashion Design. Zijn afstudeercollectie werd in zijn geheel opgekocht door de Britse modejournaliste Isabella Blow. Vandaag reikt Central Saint Martin's de studiebeurs 'The Alexander McQueen Scholarship' uit aan een van zijn studenten die ingeschreven is voor de modeopleiding.

Adres: Granary Building, 1 Granary Square, King's Cross, London N1C 4AA

Alexander McQueen Flagship store

De Alexander McQueen Flagship store is gevestigd op Old Bond Street. Deze winkelstraat is al sinds de achttiende eeuw erg populair. Je kan de straat vinden tussen Oxford Street en Piccadilly. Het zuidelijke deel van de straat staat bekend als 'Old Bond Street' en het langere, noordelijke deel heet New Bond Street.

Adres : 4-5 Old Bond Street , London , W1S 4PD

Warenhuis Liberty

Het exclusieve Londense warenhuis Liberty aan Regent Street was de eerste winkel ooit die de collecties van Alexander McQueen aankocht.

Adres: Regent Street, London W1B 5AH

Wie een tripje naar de Britse hoofdstad plant kan er niet omheen: nog tot 2 augustus baadt de modestad in de sfeer van Alexander McQueen. De fashion hooligan was 'born, raised and trained' in Londen. Hij hield van de bruisende stad en leerde er de kneepjes van het vak. Wie de rebelse modeontwerper beter wil leren kennen, passeert best eens langs deze zeven adressen. Anderson & SheppardGieves & HawkesAngels The CostumiersAls fashion rebel pur sang was McQueen een echte 'East Ender'. Hij woonde en werkte in een kelderloft (Geller House) aan Hoxton Square. Hier opende hij zijn atelier. Toen McQueen er woonde, was het nog niet de hippe buurt die het nu is. In de woorden van de ontwerper: 'Hoxton is een desolate en ruige buurt, maar je krijgt er veel plaats voor je geld.' De artiesten die er woonden inspireerden hem en hij voelde zich erg aangetrokken tot de YBA's, de artiestenbeweging die wilde choqueren. Adres : Geller House 51, Hoxton Square, HoxtonAdres: Granary Building, 1 Granary Square, King's Cross, London N1C 4AADe Alexander McQueen Flagship store is gevestigd op Old Bond Street. Deze winkelstraat is al sinds de achttiende eeuw erg populair. Je kan de straat vinden tussen Oxford Street en Piccadilly. Het zuidelijke deel van de straat staat bekend als 'Old Bond Street' en het langere, noordelijke deel heet New Bond Street. Adres : 4-5 Old Bond Street , London , W1S 4PDHet exclusieve Londense warenhuis Liberty aan Regent Street was de eerste winkel ooit die de collecties van Alexander McQueen aankocht.Adres: Regent Street, London W1B 5AH