5 controversiële modemomenten uit 2013

5 controversiële modemomenten uit 2013
© Thinkstock

Laura Van Roey

1. Angorawol © Thinkstock

2. Abercrombie & Fitch wil geen grote maten verkopen. © Reuters

Het Amerikaanse modelabel lag in het verleden al wel vaker onder vuur, bijvoorbeeld voor het aannemen van enkel mooie mensen met perfecte maten. Maar dit jaar werd deze discussie nog wat opgehitst, doordat Abercrombie & Fitch beweerde dat ze geen grote maten op de markt willen brengen. Het was een uitspraak van de CEO van Abercrombie & Fitch, Mike Jeffries, die de reputatie van de winkel veel schade heeft berokkend. Intussen is het brandje al verschillende malen geblust, waaronder door Mike Jeffries zelf die zijn uitspraken probeerde te nuanceren. Inmiddels heeft Abercrombie beslist om toch grote maten uit te brengen.

3. Te weinig diversiteit op de New York Fashion Week. © Reuters

Elk jaar maakt de website Jezebel een diversiteitsrapport op over de modeweek in New York. Dit jaar was het resultaat eerder verontrustend. Zo bleek dat maar liefst 80 procent van de modellen op de catwalk in New York blank waren. Hiermee kan enkel maar gesteld worden dat het nog steeds slecht gesteld is met de diversiteit op de modeweken, vooral in New York. Ontwerpers als Diane Von Fürstenberg of Zac Posen gebruiken meer gekleurde modellen dan gemiddeld, maar ontwerpers als Calvin Klein gebruikten vorig seizoen geen modellen van een andere etniciteit. Toch wel een dringend werkpuntje om hier verandering in te brengen.

4. Het Vagina-T-shirt van Petra Collins voor American Apparel. © Twitter

American Apparal bracht dit jaar een van de meest controversiële kledingstukken op de markt. Voor 23 euro koop je het T-shirt, ontworpen door de 21-jarige Petra Collins, met daarop een afbeelding van een menstruerende vagina. De T-shirt kreeg de naam 'Period Power'. Per verkocht exemplaar ging er een deel van het bedrag naar 'The Ardorous, een online kunstenplatform opgericht door Collins zelf. Een heel mooi doel, maar zou dat willen zeggen dat iemand met dit T-shirt zou willen rondlopen?

5. Vivienne Westwood vindt de stijl van Michelle Obama afgrijselijk. © Reuters

In een interview met The New York Times doet de Britse ontwerpster enkele uitspraken over de stijl van Michelle Obama. En deze uitspraken zijn allesbehalve fraai, want Vivienne vindt de stijl van Obama verschrikkelijk. Een puntje van kritiek op de Amerikaanse First Lady, dat toch wel een beetje moet prikken aangezien het van een grote dame uit de modewereld komt. Fans van Michelle Obama waren op hun beurt ook niet mals voor Westwood, die ze als irrelevant en bitter omschreven.