5 Belgische mode-initiatieven met een hart voor wol

5 Belgische mode-initiatieven met een hart voor wol

Laura Van Roey

01. LN Knits

02. Maurice Knitwear

Dit label verenigt de twee grote passies van tv-gezicht Véronique Leysen, namelijk koffie en breien. Eerst kwam haar breilabel met bijhorende webshop, twee breiboeken en daarna volgde de opening van een eigen koffiebar in Antwerpen. Leysen is een bezige bij die zich ook nog eens bezighoudt met het organiseren van workshops. Je kan meer van haar vrolijke breisels en ideeën terugvinden op haar website.

03. Christian Wijnants

In 2013 won de Belgische ontwerper Christian Wijnants de International Woolmark Prize tijdens de London Fashion Week. De jury, waar ook Victoria Beckham, Donatella Versace en Diane Von Furstenberg deel van uitmaakte, viel als een blok voor de gebreide stukken uit de merinowol van Wijnants. In het verleden werd de prijs al gewonnen door Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent en Dolce & Gabbana. In de huidige wintercollectie 2014 zijn er ook enkele gebreide stukken terug te vinden. Voorbeelden hiervan zijn een grof gebreide, witte trui en een jurk met verschillende kleurvlakken en met verschillende breisteken.

04: Howlin'

Het knitwearlabel werd opgericht door de Antwerpse broers Jan en Patrick Olyslager. Op een jaar tijd is het merk enorm gegroeid, vooral op de internationale markt. Zo wordt het intussen al in meer dan 90 winkels in het buitenland verkocht. Voorbeelden hiervan zijn Liberty in Londen en Merci in Parijs. De truien zijn comfi, ideaal voor de wintertemperaturen, en hebben steeds een interessante print of kleursamenstelling. Een must-have voor elke truienfan.

05: Julija's Shop © Facebook

Nog een leuk adresje in de Nationalestraat in Antwerpen is het wolwinkeltje 'Julija's Shop'. Dit adresje is een goudmijn aan unieke wol om zelf mee aan de slag te gaan. De winkel is een concept van Julie Jaeken. Zij staat je bij met raad en draad, zo heeft ze een knipselmap, en is zelf bijna non-stop aan het breien. Haar breiwerkjes, voornamelijk kinderkleding, hangen in de vitrine van haar winkel om toevallige voorbijgangers te inspireren. Bovendien bracht ze ook bij Lannoo een boek uit met tips en ideeën om zelf kinderkleding te breien. Op haar webshop kan je je alvast laten inspireren.