1. De eerste New York Fashion Show werd in 1943 georganiseerd door journalist Eleanor Lambert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het immers niet mogelijk om naar het door de Nazi's bezette Parijs te reizen om daar de nieuwste mode te bewonderen.

2. De vier grote modeshows in New York. Londen, Milaan en Parijs hebben allemaal hun eigen stijl. New York: sportief, Londen: edgy, avant-garde, Milaan: over-the-top en stijlvol en Parijs: haute-couture.

3. Niet alleen het soort mode verschilt tijdens de vier grote fashionshows, ook de manier waarop de modellen wandelen. In New York lopen ze op een snelle, staccato manier, in Parijs schrijden ze langzamer en vloeiender over de catwalk.

4. Tot 1999 sloot New York het rijtje van de vier grote Fashion Weeks af. Maar vanaf dat moment werden de rollen omgedraaid en tegenwoordig trapt New York het seizoen van de modehows af. Prominente Amerikaanse ontwerpers als Calvin Klein en Helmut Lang wilden daarmee laten zien dat de Amerikaanse mode niet minderwaardig was aan de Europese.

5. De Fashion Week is een uiterst lucratief evenement voor New York City en brengt meer geld in het laadje dan andere grote publiekstrekkers zoals de U.S. Open, Super Bowl of Marathon.

6. Tijdens de shows hebben de modellen vaak slechts 15 seconden de tijd om van outfit te veranderen.

7. Aandacht in de pers en goede verkoopcijfers bepalen of een ontwerper tijdens de Fashion Week aanwezig mag zijn. Vallen de kritieken en de verkoop tegen, dan zal hij of zij het jaar daarop niet meer te zien zijn.

8. De modeshows zijn niet toegankelijk voor het publiek. Je kan er enkel naartoe wanneer je uitgenodigd bent.

9. De modeontwerpers betalen voor hun eigen shows en dat is niet goedkoop. Enkel om de ruimte te huren kan de prijs al oplopen tot 50.000 dollar. Daar komen nog de kosten voor stylisten, grimeurs, kappers.... bij.

10. Veel ogen zijn dit jaar gericht op model Jamier Brewer. Ze is namelijk het eerste model met het syndroom van Down dat meeloopt in de Fashion Week. Ze speelde de hoofdrol in de show van Carrie Hammer met als titel "Role Models, Not Runway Models'.

11. Een modeshow duurt gemiddeld slechts 10 tot 15 minuten. In die korte tijd komen zo'n veertig, soms zelfs negentig, looks voorbij.

12.De toeschouwers moeten wel het nodige geduld hebben. De shows beginnen gemiddeld een half uur te laat.

(MS)

1. De eerste New York Fashion Show werd in 1943 georganiseerd door journalist Eleanor Lambert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het immers niet mogelijk om naar het door de Nazi's bezette Parijs te reizen om daar de nieuwste mode te bewonderen. 2. De vier grote modeshows in New York. Londen, Milaan en Parijs hebben allemaal hun eigen stijl. New York: sportief, Londen: edgy, avant-garde, Milaan: over-the-top en stijlvol en Parijs: haute-couture. 3. Niet alleen het soort mode verschilt tijdens de vier grote fashionshows, ook de manier waarop de modellen wandelen. In New York lopen ze op een snelle, staccato manier, in Parijs schrijden ze langzamer en vloeiender over de catwalk. 4. Tot 1999 sloot New York het rijtje van de vier grote Fashion Weeks af. Maar vanaf dat moment werden de rollen omgedraaid en tegenwoordig trapt New York het seizoen van de modehows af. Prominente Amerikaanse ontwerpers als Calvin Klein en Helmut Lang wilden daarmee laten zien dat de Amerikaanse mode niet minderwaardig was aan de Europese.5. De Fashion Week is een uiterst lucratief evenement voor New York City en brengt meer geld in het laadje dan andere grote publiekstrekkers zoals de U.S. Open, Super Bowl of Marathon.6. Tijdens de shows hebben de modellen vaak slechts 15 seconden de tijd om van outfit te veranderen.7. Aandacht in de pers en goede verkoopcijfers bepalen of een ontwerper tijdens de Fashion Week aanwezig mag zijn. Vallen de kritieken en de verkoop tegen, dan zal hij of zij het jaar daarop niet meer te zien zijn.8. De modeshows zijn niet toegankelijk voor het publiek. Je kan er enkel naartoe wanneer je uitgenodigd bent. 9. De modeontwerpers betalen voor hun eigen shows en dat is niet goedkoop. Enkel om de ruimte te huren kan de prijs al oplopen tot 50.000 dollar. Daar komen nog de kosten voor stylisten, grimeurs, kappers.... bij. 10. Veel ogen zijn dit jaar gericht op model Jamier Brewer. Ze is namelijk het eerste model met het syndroom van Down dat meeloopt in de Fashion Week. Ze speelde de hoofdrol in de show van Carrie Hammer met als titel "Role Models, Not Runway Models'. 11. Een modeshow duurt gemiddeld slechts 10 tot 15 minuten. In die korte tijd komen zo'n veertig, soms zelfs negentig, looks voorbij. 12.De toeschouwers moeten wel het nodige geduld hebben. De shows beginnen gemiddeld een half uur te laat.(MS)