Mediteren tijdens het joggen: zo doe je dat

De kledingstukken van NikeLab Gyakusou werden ontwikkeld zodat niets je kan afleiden tijdens het lopen © Nike Gyakusou

Wie mediteert tijdens het lopen slaat twee vliegen in één klap. Naast het feit dat je een sportieve en mentale prestatie levert die goed is voor lichaam en geest, zorgt de combinatie van beide activiteiten ervoor dat je depressieve gevoelens tegengaat, stress uit je lijf weert, je jezelf gelukkiger voelt én geven ze je zelfvertrouwen een boost. De moeite om te proberen dus, maar hoe begin je eraan?

Wees je bewust van je beweging en energie

Neem voor je begint even de tijd om een aantal keer diep in en uit te ademen en probeer de energie die je in je op voelt borrelen te kanaliseren en naar de juiste plekken van je lichaam te sturen. Ook tijdens het lopen is het belangrijk om te voelen wat er door je lichaam stroomt – en dan hebben we het niet over nadenken over een pijnscheut of een hobbel in de weg. Voel waar je kracht vandaan komt en zie jezelf als het epicentrum van die kracht, die de energie over je lichaam verdeelt.

Let op je ademhaling

Ademhaling is de grootste gemene deler van meditatie en joggen, dus focus je daarop. Twee passen inademen, vier passen uitademen, tot je volledig in het ritme zit. Die repetitieve beweging zorgt er al haast voor dat je in trance geraakt. Volgens meditatie-expert Desiree Pais creëer je tijdens repetitieve bewegingen nieuwe neurale patronen. “Dit komt neer op je hoofd leegmaken, en plaats te maken voor nieuwe gedachten,” aldus Pais aan MindBodyGreen.

Kies een mantra

Die nieuwe neurale wegen kunnen gevuld worden met iets positiefs. Stel dat je heel de tijd dat je loopt (gemiddeld zo’n twintig minuten of een halfuur) voor jezelf herhaalt dat je sterk bent, of dat je wél goed genoeg bent, dan etst die gedachte zich netjes in je hersenen, waardoor je dat mantra onbewust een hele dag lang in je achterhoofd zal hebben. Het is dus belangrijk om een mantra te kiezen waar jij nood aan hebt, maar sommige leuzen kunnen ook helpen met je energie te geven. Spiritueel adviseur Chandresh Bhardwaj kiest voor “Om Shakti Namaha“, wat simpel gezegd betekent dat je in verband staat met een oneindige kracht die door je stroomt. “I flow with the flow of the universe“, is volgens MindBodyGreen ook zo’n mantra.

Laat je niet afleiden

Hou je blik steeds voorwaarts gericht en kijk niet om je heen naar dat leuke hondje of het bankje waarvan je zeker bent dat het er eergisteren nog niet stond, want zo verlies je je focus. Het rammelen van je sleutels of het onhandig vasthouden van je iPod zijn nog zo’n aandachtafleiders. Jun Takahashi, oprichter van het kledingmerk Undercover en ontwerper van de Gyakusou-lijn bij Nike is zelf een meditatief loper, en die ervaring neemt hij ook mee in de sportieve kleding die hij voor Nike ontwerpt. Zo zijn de Gyakusou jassen en leggings uitgerust met speciaal vormgegeven zakken die bedoeld zijn om munten, sleutels en een gsm apart in op te bergen, zodat ze geen lawaai maken en gemakkelijk terug te vinden zijn. In zijn meerst recente collectie (in de winkels op 10 november) integreerde hij een zogenaamde Quickburst-rits en afneembare mouwen om temperatuurveranderingen op te vangen, en een speciaal vak op de loopkledij om die mouwen of het volledige jasje in op te bergen wanneer ze uitgetrokken worden.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content