Marilyn Monroe stierf 50 jaar geleden

© Getty

Het icoon bij uitstek van Hollywood stierf 50 jaar geleden.

Marilyn Monroe, het icoon bij uitstek van Hollywood en het archetype van de blonde glamourvamp, stierf 50 jaar geleden, maar haar aura leeft voort.

Marilyn was niet de eerste pin-up van Hollywood en ze was zelfs geen echte blondine. Maar met het strakke rode truitje op haar eerste foto’s tot de naaktfoto’s in Playboy en de opwaaiende plissérok boven de New Yorkse metro veroverde de jonge vrouw, aanvankelijk bekend als Norma Jean Baker, Amerika en de wereld. Haar fratsen en huwelijken verhulden de vrij bescheiden lijst van haar films, maar haar imago van sekssymbool wordt nog steeds vereerd door popsterren, actrices en de modewereld.

“Marilyn Monroe heeft een aura”, zegt Goetz Grossmann, producent van een film over de actrice met de titel “Blonde”. “Men kan niet ontsnappen aan Marilyn Monroe, het is een icoon.” De filmster, die op de leeftijd van 36 jaar aan een overdosis barbituraten stierf, blijft bedwelmend, niet alleen voor Hollywood, dat onlangs de biografische film “My Week with Marilyn” uitbracht, maar ook voor de wereld van de muziek en de mode.

De stylist Joe Zee schrijft in Elle.com dat de “vamp” een inspiratie blijft voor modedefilés. Beroemdheden als de zangeres Taylor Swift of de actrice Scarlett Johansson meten zich regelmatig het imago van de mythe aan: diep decolleté, blonde lokken, strakke jurk. De actrice Lindsay Lohan verscheen in Playboy met een imitatie van de naaktfoto’s die in 1953 in het blad gepubliceerd werden. Die aantrekkingskracht intrigeert.

Ook al schittert de actrice in films als “Some like it hot” en enkele andere, haar Hollywoodcurriculum oogt mager. Ook is het onduidelijk of haar sexappeal een bewijs is van haar onafhankelijkheid of onderworpenheid. Voor Lois Banner, die voor de nieuwe biografie “Marilyn: The Passion and the Paradox” tekent, is het evident dat Marilyn de controle had over het gebruik van haar lichaam.

“Ze heeft haar carrière gesmeed”, zegt Banner. “Ze was erg slim. Ze wist wat ze deed en heeft risico’s genomen. De kranten wilden een blonde vamp, ze heeft hen die gegeven.” Volgens de auteur speelde de actrice met vuur en verloor ze de controle slechts op het einde van haar leven, wanneer ze met de Kennedy’s en de bende van Frank Sinatra omging. “Ze is met mannen naar bed gegaan om aan de top te geraken. Hebben ze haar gebruikt? Ja. Heeft ze hen gebruikt? Ja.” (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content