De wijnrode Ferrari voor de deur liegt niet. Dit is een oord voor de gefortuneerde rustzoeker. Dat is Zwitserland sowieso al een beetje, niemand neemt de moeite dat te ontkennen. Toch is Hotel Palafitte een buitenbeentje. Ter gelegenheid van Expo 2002 wou men niet enkel uitpakken met de traditionele troeven op gebied van farmaceutica, precisiemechanica en de uurwerktechnologie, maar aantonen dat ook de hotelbusiness tot hun paradepaardjes behoort. Het was de Foundation Edouard & Maurice Sandoz, opgericht met de erven van de gelijknamige kunstenaars en vooral actief in de promotie van kunst en cultuur met een gemeenschapsdoel, die de opdracht voor het ontwerpen van een tijdelijk, luxueus onderkomen voor de vips aan de Zwitserse architect Kurt Hofmann gaf. De parameters voor de opdracht luidden : een lichte, demonteerbare, recycleerbare, ecologisch verantwoorde constructie die na gebruik kon worden verhuisd en heropgebouwd.

Om te beginnen oogt het bouwwerk als een modern paaldorp van prefab bungalows, waarvan de helft op het water is gebouwd. In de grote ontvangstlobby met lage plafonds, modernistisch meubilair en al dan niet echte Warhols (zelfs specialisten raken daar niet meer uit), hangt een bungalowsfeertje uit de jaren zestig. Ook de veertig modules van lorkenhout, ritmisch opgetrokken langs een houten ponton en elk voorzien van een terras, deckchairs en een onbelemmerd uitzicht op het meer en de besneeuwde bergtoppen, hebben iets uit de tijd van Panton en klasgenoten. Zelfs binnenin zouden de James Bonds uit de beginperiode zich niet ongemakkelijk hebben gevoeld. Elke paalhut is ingericht als een uiterst comfortabele junior suite, overladen met spitstechnologie. Een groot plasmascherm, homevideo met een audiosurroundsystem, pc en wifi, elektrische blinden, een computergestuurd verlichtingspaneel waar kleur en temperatuur traploos kunnen worden bijgestuurd en tal van domotica en andere gadgets waarmee elektronicagigant Siemens zich ter gelegenheid van de Expo mocht overtreffen.

In de badkamer, die net niet de helft van het paviljoen in beslag neemt, kan de wand met verticale houten lamellen worden geopend om tijdens een revitaliserend bad in de dubbele jacuzzi te genieten van het uitzicht. Voor wie tijdens de zomermaanden echter eerder verkoeling wil zoeken in het bergmeer, dat volgens het management een comfortabele 25° bedraagt, is er op het terras een laddertje voorzien om rechtstreeks een plons te wagen in het glasheldere water.

Het is vrijdag in de late namiddag. Een elektrisch aangedreven golfwagentje rijdt geruisloos over de houten ponton naar de bungalows, geladen met in cellofaan verpakte koelers met flessen champagne die volgens bestelling netjes in de kamers worden afgeleverd om bij aankomst het romantische weekend in stijl en met het juiste elan te starten. Niet enkel het gevoel van privacy, maar ook het contact met de natuur, zonder daarvoor met bergschoenen en korte broek te hoeven rondhangen, maar netjes met de wagen (liefst een open luxemodel) tot voor de ingang te kunnen rijden (de bellboy neemt er verder zorg over), dragen mee tot het succes van het onconventionele concept van Palafitte.

Van het voorgenomen demonteren en verhuizen is nog niets in huis gekomen. Daarvoor kent de plek net iets te veel succes bij de gefortuneerde bezoekers van de Watch Valley. Het futuristische, ecologische concept, en enig overblijfsel van de Expo, zien de Zwitsers zo'n beetje als hun eigen Atomium, en ze zien dat niet graag vertrekken.

Tot 2008 staat het hotel in elk geval nog aan de oevers van het meer van Neuchâtel in Monrus. Of het kleinood ooit van stad tot stad zal verhuizen met behulp van een zeppelin (wat de ontwerpers wilden), wordt steeds onwaarschijnlijker. Een permanente vergunning hangt dan ook in de lucht. Misschien beter zo, met het uitgespaarde verhuisbudget kan men de prefabwandjes hier en daar een beurtje geven.

samengevat Design Authentiek Rustig Romantisch Zwembad Wellness Celebrity spotting trendy Kindvriendelijk

Door Kat De Baerdemaeker